Monchoutaart met kersencompote

Monchoutaart met kersencompote

Monchoutaart steelt telkens weer mijn hart. Hij is en blijft een van mijn grootste taartlievelingen.

Waarom? Heel simpel. Hij is gemakkelijk en snel klaar te maken, en o la la – als geen ander verenigt hij onweerstaanbare smaakmakers: knapperige koekjesbodem (Bastogne blijft mijn favoriet!), romige monchouvulling en friszoete vruchtencompote. In één woord: zalig!

Gebak voor 10 tot 12 personen — 30 minuten + 4 uur opstijven in de koelkast

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 g Bastogne koeken
  • 75 g ongezouten roomboter

Voor de vulling

  • 300 g MonChou, op kamertemperatuur
  • 60 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje klopvast
  • 1 verpakking Bieze Fris & Fruitig kersen, of een blik kersenvlaaivulling
  • 3 blaadjes gelatine

Extra voor garnering

  • 125 ml slagroom
  • 1 zakje klopvast
  • 1 zakje vanillesuiker

Verder nodig
Springvorm 23 cm, vel bakpapier, keukenmachine

Bereiding 
Laat de gelatine weken in koud water.

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de koekjes fijn in de keukenmachine en smelt de boter in een pan op laag vuur. Roer de verkruimelde koekjes door de gesmolten boter en meng goed door. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet zolang in de koelkast.

Klop de monchou met de suiker en vanillesuiker tot een glad en romig geheel.

Klop in een andere kom de slagroom stijf met de klopvast.

Knijp het water uit de gelatine en laat de gelatine in een pan op laag vuur oplossen. Roer de opgeloste gelatine door 300 gram kersencompote. Bewaar de rest voor garnering.

Roer om en om de slagroom en kersencompote door de monchou en roer tot een glad geheel. Giet het mengsel over de koekjesbodem in de springvorm en zet minimaal 4 uur (een hele nacht mag ook) in de koelkast om op te stijven.

Afmaken vlak voor serveren.

Verdeel een aantal eetlepels van de achtergehouden kersencompote over de bovenkant van de taart en strijk met de achterkant van een lepel glad. Klop de slagroom stijf met de klopvast en vanillesuiker en doe in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit kleine rozetjes op de taart en zet minimaal 30 minuten terug in de koelkast. Snijd met een mes de rand van de springvorm los van de taart, voordat je de rand verwijdert. Anders kan de taart gaan scheuren.

Monchoutaart met kersencompote

Geniet ervan!

Comments

  1. Hoi Annemiek, ik heb deze taart tot 2x toe gemaakt. Men vond het erg lekker. Zo lekker dat iemand dacht dat ik het gewoon in de winkel heb gekocht. Een grote compliment uiteraard! Maar ja, wie verdiend hier nou de echte ‘credit’? Ik heb het weliswaar met hart en plezier gemaakt, maar jij hebt het recept geschreven. Dus ik schuif toch liever de eer naar jou toe. 🙂

  2. Super lekker deze taart!!!

  3. maar deze kan dus ook gewoon met de ‘normale’ vlaai vulling gemaakt worden?

  4. Hoi, ik wil graag deze taart maken voor mijn verjaardag. Waar kan ik de fris en fruitig kersen kopen? Had al gekeken bij de AH maar kon het niet vinden. Lijk me een heerlijke taart!

Speak Your Mind

*