Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Ik ben dol op ovenschotels. Om twee redenen. Ten eerste omdat je ze goed kunt voorbereiden, zodat ze op moment suprême alleen nog maar de oven in hoeven. En ten tweede omdat je er eindeloos mee kunt variëren.

Na het grote succes van de broccoli-ovenschotel droomde ik van een variant die nóg eenvoudiger en nóg sneller te bereiden is.

In de broccoli-ovenschotel maak ik een saus op basis van een roux (boter en bloem). Hoewel de meest doorgewinterde keukenkluns die saus maken kan, heb ik gemerkt dat velen toch bang zijn voor dit simpele klusje. Maar omdat ik wil dat koken voor iedereen een plezierige en succesvolle bezigheid is, bedacht ik een variant met pestoroomsaus die sneller klaar is dan dat Speedy Gonzales rennen kan. Arriba! Arriba!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 15 minuten + 30 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 broccoli, in roosjes gesneden
  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 450 g voorgekookte krieltjes, of aardappels, niet helemaal gaar gekookt
  • 1 rode en gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, in partjes gesneden
  • 100 ml slagroom*, kookroom, of crème fraîche
  • 1 el pesto
  • 1 bol mozzarella, in plakken gesneden
  • 2 el pijnboompitten
  • Eventueel verse basilicumblaadjes voor garnering

*Let op, de saus in dit recept blijft vrij vloeibaar. Wil je een dikkere roomsaus, kijk dan bij onderstaande tip.

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de broccoliroosjes 2 minuten in licht gezouten, kokend water en laat goed uitlekken in een vergiet.

Pel de knoflook en wrijf hiermee de binnenkant van de ovenschaal in. Klop de slagroom los met de pesto en wat zout en peper.

Verhit een koekenpan met wat bakboter of olie en bak de kip op hoog vuur goudbruin. Bestrooi met peper en zout. Bak de kip niet helemaal gaar, want hij gaart straks verder in de oven.

Verdeel de broccoli, kip, krieltjes, paprika en rode ui over de ovenschaal, bestrooi met zout en peper en schenk de pestoroom eroverheen. Bedek met de mozzarella. Bak 30 minuten in de oven, of totdat de kaas goudbruin is en de krieltjes zacht zijn.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, totdat ze goudbruin kleuren. Garneer de ovenschotel met de pijnboompitjes en basilicumblaadjes.

Mieks Special: ovenschotel kip pesto

Eet smakelijk!

Tip

Wil je een dikkere, gebonden saus? Smelt dan 30 g roomboter (niet laten kleuren) in een pannetje, voeg 30 g bloem toe en laat op laag vuur, al roerend, een minuut mee garen. Dan 200 ml vocht (opgevangen kookvocht van de broccoli, kippenbouillon, of melk), 100 ml slagroom en pesto toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. Vijf minuutjes zachtjes laten pruttelen en over de ovenschotel schenken. Afbakken volgens omschrijving.

Comments

  1. Zit hier nu even na te genieten van de Kip Pesto ovenschotel ( hier in Langey, B.C Canada.)
    Was gemakkelijk te maken en erg lekker. (That’s a keeper for next time!)
    Ik vond je website via Google en nadat ik je recepten had bekeken heb ik m’n zus in Nederland ook maar even de link doorgestuurd. Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen van je site!
    Keep up the good work!!!

  2. Linda says:

    Kun je deze schotel ook een dag vantevoren klaarmaken, zodat hij alleen nog in de oven hoeft?

  3. Jos De Mos says:

    Deze heeft heel goed gesmaakt. Gemaakt met quornblokjes met kippenkruiden. Wel een iets dikkere saus gemaakt. Maar heel lekkere ovenschotel. Bedankt voor de inspiratie.

  4. Misschien een domme vraag, maar doe je dat sausje als vervanging van de pestoroomsaus? en wanneer gooi je hem erover, voor of na het bakken? Ik ga hem zaterdag maken, lijkt me heerlijk.

    • Hoi Jelle, de gebonden saus kun je inderdaad gebruiken in plaats van de pestoroomsaus. Hij is wat dikker. Je schenkt hem over de ovenschotel en bakt hem daarna af in de oven. Leuk dat je hem gaat maken, ben heel benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

      • Hij was verrukkelijk, zelfs met de gebonden saus was hij nog redelijk vloeibaar door het vocht van de groenten. Maar de smaak was perfect, heerlijk romig en zacht. Ik heb hem met gekruide krieltjes gemaakt en de kip ook gebakken in pesto. Zeker een aanrader!

  5. patricia says:

    Vandaag dit heerlijke gerecht weer gemaakt, maar dan de krieltjes vervangen voor Penne en de saus laten binden…ook een erg lekkere variatie 🙂

  6. Heerlijk recept. Ook de kinderen vonden het goed smaken.

    Ik heb alleen een vraag over de saus. Klopt het dat deze vloeibaar blijft, en niet opstijft.

    • Hoi Anita, de saus blijft inderdaad vrij vloeibaar. Wil je een gebonden saus? Laat dan 30 g roomboter smelten (niet laten kleuren) in een pannetje, 30 g bloem toevoegen en op laag vuur, al roerend, minuutje laten mee garen. Dan 200 ml vocht toevoegen (opgevangen kookvocht van de broccoli, kippenbouillon, of melk) en 100 ml slagroom toevoegen. Vijf minuutjes op laag vuur laten pruttelen en over de ovenschaal schenken.

  7. Patricia says:

    Ziet er heerlijk uit…ga de schotel donderdag maken! Heb alleen een vraag over de hoeveelheid room, klopt deze in het recept want op de foto lijkt het veel meer. En is er ook nog een wat minder vette variant qua saus betreft?
    Bv de saus op basis van bloem,melk en water?

    • Op de foto zit er 150 ml slagroom in het kannetje, maar ik heb maar 100 ml gebruikt. Dat is voldoende omdat de aardappels al zijn voorgekookt en bijna geen vocht meer opnemen. De slagroom kun je eventueel ook vervangen door kookroom of kookroom light. Een bechamelsaus maken van boter, bloem en melk of bouillon kan uiteraard ook.

  8. Dat ziet er nog eens mooi en kleurrijk uit en vast ook heel lekker.

Speak Your Mind

*