Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Pittige witte kool met rijst en zelfgemaakte satés
Ik ben dol op witte kool! Je kunt hem ontzettend lang bewaren en snijd er ontzettend veel vanaf. Door de neutrale smaak kun je er alle kanten mee op. Dit keer wordt de witte kool pittig op smaak gebracht met sambal en zelfgemaakte pindasaus. Heerlijk met wat gekookte witte rijst en zelfgemaakte satés.
Ingredienten voor 4 personen
Voor de pittige kool
- Halve witte kool, heel fijngesneden*
- scheutje ketjap
- Sambal
- Paar eetlepes pindasaus, zelfgemaakt of kant en klaar
*Ik snijd de kool altijd fijn met behulp van de keukenmachine. Witte kool is vrij hard en met de keukenmachine is het snijden hiervan een klusje van niks.
Voor de saté
- 2 varkenshaasjes, in repen gesneden
- Saté marinade, b.v. kant en klare ketjapmarinade of snelle zelfgemaakte marinade*
- houten satéprikkers, geweekt in water
*Meng de varkenshaas met 6 el eetlepels sojasaus, 1-2 el sesamolie, 2-3 tenen uitgeperste knoflook, stukje vers geraspte gemberwortel en laat minstens een uur marineren. Zie hier nog een ander recept voor saté marinade.
- 2 kopjes witte rijst (b.v. basmati)
Verder nodig
2 kookpannen
Bereiding
Zet het vlees in de marinade en laat minimaal een 30 tot 60 minuten marineren.
Week de satéstokjes in water.
Verwarm de ovengrill en rijg het vlees aan de satéstokjes. Leg de satés op een aluminium grillbakje of op een stukje bakpapier en grill ze ongeveer 15 minuten in de oven of totdat ze gaar zijn. Je kunt ze natuurlijk ook op de barbecue grillen.
Doe de rijst samen met heet water en een snufje zout in een pan en breng het water aan de kook. Reken 2 kopjes heet water per kopje rijst. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de rijst, met de deksel op de pan, rustig gaar koken. Als het water is opgenomen door de rijst en de rijst beetgaar is zet je het vuur uit en roer je de rijst los. Doe de deksel weer op de pan en laat zolang staan.
Maak de pindasaus en houd hem warm. Breng in een andere pan ruim water met wat zout aan de kook en voeg dan de witte kool toe.
Kook de witte kool beetgaar en giet hem af. Doe de kool weer terug in de pan en breng op smaak met de ketjap, sambal en pindasaus.
Schep het eten op en bestrooi eventueel met wat gefrituurde uitjes. Eet smakelijk!
Tip! De andere helft van de witte kool kun je bijvoorbeeld gebruiken voor deze heerlijke coleslaw of voor deze Oosterse wraps met kip!
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten, Bijgerechten, Groente recepten
Deel je reactie