Romige kip-kerrie met doperwten en rozijnen

Romige kip-kerrie met doperwten en rozijnen

Gepocheerde malse stukjes kipfilet in een milde en romige kerriesaus en geserveerd met geurende kokosrijst is genieten pur sang! Deze romige kip-kerrie behoort beslist tot een van mijn favoriete gerechten. Pocheer de kipfilets bij voorkeur al een dag van tevoren. Zo kunnen alle smaken goed in de kip en bouillon trekken en zet je dit gerecht op de dag zelf in een mum van tijd op tafel. 

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl sambal
  • Olie om in te bakken
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 125 ml room, crème fraîche, of kokosmelk (op kamertemperatuur*, dus haal op tijd uit de koelkast)
  • 120 g doperwten
  • Klein handje witte rozijnen, minimaal 30 minuten geweekt in witte wijn of water
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

*Wanneer je koude room toevoegt aan de warme saus, gaat de saus schiften.

DSC_0861_800x535

Bereiding

Een dag van tevoren
Leg de kipfilets in een kookpan en voeg de bouillontablet en zoveel koud water toe totdat de kipfilets net onder staan.

DSC_0836_800x594

Verwarm het water, maar laat het niet koken! Dan wordt de kip droog. Zet het vuur na circa 6 tot 7 minuten uit en laat de kipfilets volledig afkoelen in de bouillon. Haal de kipfilets eerder uit de bouillon als ze te gaar of droog neigen te worden, als de filets boven komen drijven zijn ze in principe al te ver doorgegaard en zal het vlees te droog zijn. Bewaar de bouillon! De kipfilets zijn gaar als het vlees wit gekleurd is en ze nog licht veerkrachtig zijn als je er met je vinger op drukt.

Afmaken op de dag zelf
Verhit een grote koekenpan of hapjespan met de boter en 1 eetlepel olie en fruit de ui, knoflook, kerriepoeder en sambal op laag vuur totdat de ui zacht is. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Meet circa 500 ml van de bewaarde kippenbouillon af. Voeg beetje bij beetje, al roerend met de garde de kippenbouillon toe (je hoeft niet alle bouillon te gebruiken), totdat je een gladde saus hebt en laat enkele minuten op laag vuur pruttelen.Voeg dan de room en rozijnen toe aan de saus en laat zachtjes verder pruttelen, totdat de saus iets is ingedikt.

Snijd de gepocheerde kipfilets in plakken en warm ze, samen met de doperwten en de helft van de peterselie, de laatste 5 minuten mee in de saus.

Bestrooi de kip-kerrie vlak voor serveren met de overige peterselie. Lekker met geurende kokosrijst.

Romige kip-kerrie met doperwten en rozijnen

Eet smakelijk!

Tip! Voeg voor een extra fruitige smaak wat verse stukjes appel, mango of ananas toe aan de saus.

Comments

  1. Dank zij jou Annemiek, hebben we weer heerlijk gegeten.

    Bedankt

  2. Heerlijk recept! Thanks!
    Hoe ziet de variant eruit als je een minder romige kip kerrie saus wilt maken?
    Minder room er door, of eventueel helemaal weg laten? Meer kerrie misschien?
    Heb je tips?

  3. Heerlijk recept! Dit is bij ons een blijver! Heb je misschien ook een origineel recept van Tikka Masala? Of anders een hintje. 😉

  4. Was verrukkelijk ga ik zeker met regelmaat maken………

Speak Your Mind

*