Zeevruchten van de barbecue

Zeevruchten van de barbecue

Niet te geloven dat ik nog maar sinds enkele weken oesters eet. Na onlangs mijn allereerste oester ooit geproefd te hebben, begreep ik direct waarom alle liefhebbers er zo enthousiast over zijn. Omdat ook mijn broer nieuwsgierig was geworden naar deze zilte zaligheid, vond ik dat voor zijn verjaardagsdiner alleen het beste goed genoeg was. We serveerden daarom Gillardeau-oesters als amuse en van de barbecue als voorgerecht nog meer Gillardeau-oesters, kokkels, mosselen en langoustines. Het was een heerlijk smulfestijn!

Voorgerecht voor 6 personen, of hoofdgerecht (met brood erbij) voor 4 personen

Ingrediënten

  • Bakje kokkels
  • 1 kg mosselen
  • 12 langoustines
  • 6 oesters
  • 2 citroenen, in plakken gesneden
  • Eventueel nog extra aanvullen met gamba’s en scheermessen

Om erbij te serveren

  • Goede kwaliteit extra vierge olijfolie
  • 2 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
  • Aioli, liefst zelfgemaakt!
  • Brood

DSC_4282_800x471

Verder nodig
Kookpannetje, zeef, pizzabakplaat met gaatjes of speciale bakplaat voor zeevruchten (liefst een grote!)

Bereiding

Verwarm een ruime hoeveelheid olijfolie in een pannetje op heel laag vuur en voeg de uitgeperste knoflook toe. Warm de olie enkele minuten door, zonder de knoflook te laten kleuren (dan wordt hij bitter). Zeef de olie en giet in een mooi flesje.

Steek de barbecue aan. Leg als eerste de oesters op de bakplaat en doe de deksel van de barbecue dicht.

DSC_4286_800x578

Voeg, na twee minuten de kokkels toe. De mosselen zijn het snelste klaar, dus die mogen erbij als je ziet dat de kokkels iets open gaan staan. Leg de langoustines op het rooster van de barbecue en grill ze aan beide kanten, totdat ze gaar zijn.

Zeevruchten van de Weber

Leg de plakken citroen op het barbecuerooster erbij en grill even mee.

Serveer de zeevruchten in een mooie, grote schaal (of meerdere schalen) en besprenkel royaal met de knoflookolie en garneer met de gegrilde citroenen.

Kijk en geniet mee van ons verjaardagsdiner op een mooie oktoberdag…

DSC_4261_800x536

DSC_4264_800x536

DSC_4266_748x600

DSC_4270_800x536

Likken,

DSC_4274_413x600

Proeven, en…

DSC_4276_800x536

Slurpen!

DSC_4278_800x536

En dan is het tijd voor de zeevruchten van de barbecue.

Zeevruchten van de barbecue

Zeevruchten van de barbecue

Na dit feestelijk smulfestijn volgden als hoofdgerecht het ultieme broodje hamburger en tot slot (om de gaatjes te vullen, die er niet meer waren) hemelse chocolade cheesecake.

Wat hebben we gesmuld!

Speak Your Mind

*