Alles wat je wilde weten over Asperges

Alles wat je wilde weten over Asperges

Asperges zijn heerlijk! Zeker de kraakverse en knisperende asperges uit het seizoen. Ze zijn bovendien vrij eenvoudig te bereiden en de toepassingen zijn oneindig!

Witte en groene asperges

Er zijn witte en groene asperges. De witte (ook wel het ‘witte goud’ genoemd) groeien onder de grond en de groene grotendeels boven de grond.

Aankoop

Reken een pond per persoon en zoek exemplaren uit waarvan het snijvlak nog vochtig is en ze knisperen wanneer je ze langs elkaar schuurt, dan zijn ze namelijk vers! Let bij de aankoop op de kwaliteitsklasse: hoe hoger de klasse, hoe beter de kwaliteit. Bewaar ze na aankoop in een vochtige theedoek in de koelkast, hooguit 3 dagen.

Bereiding

Witte asperges moeten voor gebruik eerst geschild worden met een dunschiller of speciale aspergeschiller. De buitenste schil is namelijk taai en niet lekker. Gooi de aspergeschillen niet weg maar doe ze in een pan met water en trek hier zachtjes bouillon van. Van deze heerlijke basis bouillon maak je zelf de allerlekkerste aspergesoep!
Kook de geschilde asperges in een ruime pan met water en een snufje zout totdat ze beetgaar zijn. Zet dan het vuur uit en laat ze in het vocht nog even nagaren. Voor een dubbel getrokken bouillon kook je bewaarde aspergeschillen vervolgens in het kookvocht van de asperges.

Groene asperges hoeven niet geschild te worden, je buigt ze enkel met je vingers doormidden en het onderste harde en oneetbare gedeelte breekt dan vanzelf af. De groene hebben een kortere bereidingstijd nodig dan de witte en zijn dus perfect om bijvoorbeeld te grillen of te roerbakken.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof’. Bron: Wikipedia

Lenterecepten, Seizoensrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde