Fluweelzachte kerriezuurkool

Dit is naar mijn mening de allerlekkerste manier om zuurkool te bereiden. Omdat deze kerriezuurkool lekkerder wordt naarmate hij langer opstaat – ik laat de zuurkool rustig 2 uur zachtjes stoven – is dit het ideale weekendgerecht. Pak bijvoorbeeld eens goed uit door de zuurkool te serveren met luchtige aardappelpuree, geglaceerde beenham met honing-mosterdsaus, verse ananas, knapperig uitgebakken spekjes en sappige rookworst. Succes gegarandeerd!

Bereidingstijd: 10 minuten + 2 uur sudderen

Bijgerecht, Groenten, Winterrecepten

Ingrediënten

  • Pak zuurkool naturel
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • Pak ananassap of siroop uit een groot blik ananas
  • Honing
  • 1 aardappel
  • Klont gezouten roomboter, of bakboter

Verder nodig

  • Fijne rasp en eventueel een sudderplaatje

Bereiding

Spoel de zuurkool in een vergiet met koud water af, om het ergste zuur kwijt te raken. Knijp de zuurkool daarna goed uit.

Verhit een ruime pan met een klont roomboter en fruit de ui, knoflook en kerriepoeder totdat de ui zacht is.

Voeg de zuurkool toe en roer de zuurkool goed los. Voeg een flinke scheut ananassap toe (de zuurkool moet voor ongeveer 1/3 onder staan) en een flinke kneep honing.

Een scheutje wijn is natuurlijk geheel optioneel, maar ik kon het niet laten… 🙂

Breng de zuurkool op smaak met zout en peper. Zet de pan met de deksel erop, op het laagste vuur, of gebruik een sudderplaatje. Stoof de zuurkool in 2 tot 3 uur totdat hij heel zacht is. Roer af en toe even door en voeg wat ananassap toe, als de zuurkool te droog wordt.

Schil de aardappel en rasp hem heel fijn. Roer de aardappel de laatste 10 minuten van de bereidingstijd door de zuurkool.

De aardappel zorgt voor een mooie binding en maakt de zuurkool fluweelzacht van smaak en ongelofelijk smeuïg.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
6 reacties

Verdeel je liefde

  1. Peter vink

    Goedendag ik lust geen ananas welke sap kan ik anders gebruiken of alleen water want de kerrie zuurkool ziet er lekker uit

    1. Je kunt ook appelsap gebruiken, maar ik zou toch voor ananassap gaan. Je proeft er later niets van terug. Het zorgt er alleen voor dat de zuurkool milder en minder zuur smaakt.

  2. Ferdi

    Heerlijk gerecht!!!!

    1. Bedankt Ferdi! 🙂

  3. Marielle

    Hoi hoi!

    Ik kan niet vinden hoeveel kerrie hier in gaat?

    1. Oeps… Heb het erbij gezet. Bedankt Marielle! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com