Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Hoe stimuleer je kinderen gezonder te eten?
Een inkopper van jewelste; je kind vroeg leren wat gezonde gewoontes zijn betekent helpen een gezond voedingspatroon te ontwikkelen. Het resultaat daarvan? Een kind dat groeit tot een gezonde en fitte volwassene. Hoe? Dit nieuwe artikel van
online diëtist en afvalcoach Jonathan Klaassen geeft wat handvatten.
Tip 1: goed voorbeeld doet volgen (natuurlijk!)
Natuurlijk heel nobel om onze kinderen te vertellen hoe ze gezond moeten eten. Maar laten we eerst zelf maar eens dat goede voorbeeld zijn. Laat jij zien dat je gevarieerd en gezond eten dan krijgen regels, afspraken en argumenten –
waarom gezond eten dan zo belangrijk – meer geloofwaardigheid. Je kind ziet en gelooft dat jij gezond eten belangrijk vindt en gaat jouw gedrag kopiëren. Hoppa! Jij blij, je kind blij; win-win!
Tip 2: creëer een gezonde thuisomgeving
Is je huis, en met name je keuken, gezond ingericht dan zal je kind of kinderen sneller verleid worden gezonde keuzes te maken. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op; ligt je huis vol met ongezonde snacks dan gaat je kind dat eerder pakken. Eens in de zoveel tijd kan het wijs zijn je keuken (samen met je kind) grondig te reorganiseren. Is de keuken gezond ingericht?
Tip 3: maak duidelijke afspraken
Maak van ongezonde voeding geen verboden vrucht, hoe meer je verbiedt hoe meer ze buitenhuis gaan lopen schransen met ongezond eten. Maak afspraken rondom snoepen, dat werkt het beste, op die manier weet je kind waar het aan toe is. Rust, regelmaat en reinheid zullen we maar zeggen! Dit geeft houvast en rust voor jou en je gezin en geeft minder zeuren en strijd. Voorbeelden van afspraken kunnen zijn:
“We eten alleen chips in het weekend”
“In het weekend mag je iets lekkers”
“Aan tafel drinken we water”
“In het weekend drinken we frisdrank”
“Eten doen we aan tafel”
Spreek ook af wat je doet als er speelafspraakjes zijn. Wat mag er wel of niet gesnoept worden als je kind iemand mee naar huis neemt?
Tip 4: laat je kind vaak proeven
Kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken, pas na 10 tot 15 keer proeven zijn kinderen gewend aan een nieuwe smaak. Geef dus niet gelijk op als een kind niet gelijk enthousiast is. De aanhouder wint, echt!
Tip 5: eet op vaste momenten én aan tafel
Hoewel tafelen natuurlijk sociaal en gezellig is, geeft het kinderen ook regelmaat. Deze vaste momenten aan tafel zijn belangrijk en zorgen ervoor dat een kind geen maaltijden overslaat en juist meer ongezonde tussendoortjes gaat eten. Regelmaat is een belangrijke factor als het gaat om het maken van gezonde keuzes. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om samen te eten, maar maak daar goede afspraken over. Helderheid voor iedereen!
Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: iStock
Deel je reactie