Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spaghetti alle Vongole
Mosselen, kreeft, garnalen, oesters, inktvis en krab: het heeft jaren geduurd voordat ik ze überhaupt wilde proeven (van de aanblik alleen gingen mijn nekharen recht overeind staan!), laat staan lekker vond, maar nu kan ik er geen genoeg van krijgen. Toen Johan en ik enige tijd geleden voor een persreisje op Schouwen-Duiveland waren, proefden wij daar voor het eerst kokkels. Man, wat zijn die lekker! Tijdens een bezoekje aan De Markthal in Rotterdam zag ik een zakje vongole liggen en twijfelde geen moment: die gaan thuis in de heerlijke Italiaanse klassieker spaghetti alle vongole. Dit gerecht is niet alleen ontzettend lekker en eenvoudig om te maken, het is ook vriendelijk voor de lijn! Komt dat even mooi uit. 🙂
Hoofdgerecht – 4 personen – 15 minuten
Ingrediënten
- 400 g spaghetti
- 1 kilo vongole, of kokkels
- 1 grote sjalot, gepeld en fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 2 sneetjes witbrood
- 250 g cherrytomaten, gewassen, drooggedept en gehalveerd
- Bosje platte peterselie, gewassen en fijngehakt
- 1 glas droge witte wijn
- Olijfolie
- Peper en zeezout uit de molen
Verder nodig
Staafmixer, vergiet, grote kookpan en grote koekenpan
Bereiding
Rooster de sneetjes witbrood in een voorverwarmde oven van 100 graden, totdat ze droog aanvoelen, dit duurt circa een minuut of tien. Draai ze halverwege een keer om. Mix het brood in de staafmixer tot fijn broodkruim en bak het in een koekenpan met een scheut olijfolie tot het goudbruin en krokant is. Schep het broodkruim op een bord en zet opzij. Veeg de koekenpan schoon met een stukje keukenpapier.
Doe de vongole in een vergiet en spoel ze heel goed af onder koud stromend water. Alle schelpen moeten dichtgaan. Wanneer een openstaande schelp na een tik op het aanrecht niet dichtgaat, gooi hem dan weg.
Vul de kookpan met water en breng met wat zout aan de kook. Voeg de spaghetti toe, roer even door en kook gaar volgens de beschrijving op het pak. Verhit ondertussen een koekenpan opnieuw met wat olijfolie en fruit op laag vuur de ui en knoflook totdat ze zacht zijn.
Zet het vuur wat hoger, voeg de vongole toe en en bak kort mee.
Verdeel de tomaten eroverheen en blus af met de witte wijn. Kook op middelhoog vuur verder totdat alle schelpen openstaan, dit duurt circa 3 tot 4 minuten.
Bestrooi tot slot met de peterselie, maal er wat zout en peper overheen, hussel door en zet het vuur uit.
Giet de spaghetti af en roer los met een scheutje olijfolie en wat van het heerlijke vocht uit de koekenpan. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de spaghetti over vier borden en schep de kokkels en het kookvocht erbovenop. Bestrooi tot slot met het krokante broodkruim.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Pastarecepten, Slanke recepten, Visrecepten
Deel je reactie