Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Spijs & Wijn: boeuf bourguignon
Weer zo’n gerecht dat al een eeuw prijkt op mijn snel-koken-lijst. Eindelijk kan ik het afvinken: boeuf bourguignon! Dit Franse stoofgerecht van rundvlees is geboren in de wijnstreek Bourgogne. Het vlees wordt traditioneel gestoofd in – hoe kan het ook anders – rode bourgognewijn. Deze Franse klassieker moet elke thuiskok eigenlijk in de vingers hebben; hij mag daarom niet ontbreken in Spijs & Wijn! Voor mij is dit het ultieme zaterdagavondgerecht. Hoewel de bereiding eenvoudig is, moet je er wel tijd en veel liefde in steken. Voor het allerbeste resultaat begin je al een dag van tevoren, want de dag erna smaakt dit gerecht nóg lekkerder, nóg intenser, nóg … noem het allemaal maar op! Op de verwendag zelf hoef je de boeuf bourguignon alleen opnieuw op te warmen en met gevoel af te ronden. Serveer er knapperig stokbrood bij om het hemelse stoofvocht mee op te deppen – overigens smaken fluweelzachte aardappelpuree of in roomboter gezwenkte kleine peterselieaardappeltjes er even verrukkelijk bij.
Dan de wijn. Een rode bourgogne? Ontdek het advies van Wijngek Martin onder aan het recept!
Hoofdgerecht voor 4 personen – 30 minuten + 2,5 stoven – geschikt om in te vriezen
Ingrediënten
- Olijfolie om in te bakken
- Flinke klont ongezouten roomboter
- 1,3 kilo runderriblappen, in grote stukken gesneden
- 1 flinke el bloem
- Zout en peper uit de molen
- 100 g ontbijtspek of bacon, in repen gesneden
- 2 uien, gepeld en in stukken gesneden
- 2 stengels bleekselderij, buitenste ‘harde’ draden verwijderd en in plakjes gesneden
- 3 kleine wortels, geschrapt of geschild en in plakjes gesneden
- 2 knoflooktenen, uitgeperst
- Klein blikje tomatenpuree
- 1 el lichtbruine of bruine suiker
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 fles rode wijn (zie onderstaande wijntip!)
- 1 runderbouillonblokje
- 1 pot zilveruitjes
- 400 g champignons
- Paar takjes platte peterselie
Verder nodig
Grote braadpan met deksel, sudderplaatje
Bereiding een dag van tevoren
Haal het vlees ruim een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Bestrooi het vlees met zout en peper en bestrooi met de bloem. Hussel even om, zodat alle kanten met bloem bedekt zijn. Verhit de braadpan met een flinke scheut olijfolie en een klont roomboter en wacht totdat de belletjes bijna zijn verdwenen. Bak het vlees (schud overtollig bloem van het vlees af, voordat je het aan de pan toevoegt) op middelhoog vuur kort aan beide kanten goudbruin (doe dit in kleine porties tegelijk, anders daalt de temperatuur van het vet te snel en gaat het vlees stoven in plaats van bakken). Schep het vlees uit de pan en leg op een bord.
Bak in het braadvet van het vlees het spek en de uien, totdat de uien wat zachter zijn en het spek begint te kleuren. Voeg indien nodig nog een extra klontje roomboter of olijfolie toe en doe de bleekselderij, wortel en knoflook erbij. Bak even verder totdat de wortel en bleekselderij iets zachter zijn en voeg dan de tomatenpuree en suiker toe. Roer goed door en bak kort mee. Voeg de tijm en laurier toe. Leg het vlees bovenop de groenten en giet de vrijgekomen vleessappen erbij. Giet er zoveel wijn bij, totdat het vlees nét onderstaat en verkruimel de bouillontablet erover (schenk de wijn langs de zijkant in de pan om te voorkomen dat het vlees ‘schrikt’ en taai wordt, of verwarm de wijn voordat je hem toevoegt).
Zet de braadpan op het allerlaagste pitje, het vocht mag niet koken, maar alleen heel zachtjes pruttelen. (ik zet altijd nog extra een sudderplaatje op het gaspitje, omdat het anders te hard gaat). Je kunt de pan (mits ovenbestendig) ook in een voorverwarmde oven zetten van circa 120 graden. Controleer af en toe of het vocht niet te hard bubbelt, zet anders de temperatuur lager. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2,5 uur (maar het kan ook veel langer duren) gaar. Het vlees moet uit elkaar vallen als je er met een vork op drukt.
Mocht de saus te vloeibaar zijn, dan kun je hem binden met een papje van maizena en water. Schep bij voorkeur eerst het vlees en de groenten uit de pan en voeg al roerend, beetje bij beetje, het papje aan de saus toe, net zoveel totdat hij de gewenste dikte heeft. Laat enkele minuten zachtjes doorpruttelen en voeg dan het vlees en de groenten weer toe.
Zet het vuur uit en laat het stoofvlees helemaal afkoelen. Zet daarna weg in de koelkast of kelder.
Afmaken op de dag zelf
Laat het vlees weer op kamertemperatuur komen en verwijder de takjes tijm en laurierblaadjes. Verwarm de boeuf bourguignon langzaam op het sudderpitje, of in de oven.
Laat de zilveruitjes goed uitlekken. Borstel de champignons schoon en snijd in vieren. Verhit een grote koekenpan met olijfolie en een klont boter en wacht totdat de belletjes zijn verdwenen. Voeg de zilveruitjes en champignons toe en bak op hoog vuur, totdat ze goudbruin zijn. Voeg ze toe aan het stoofvlees. Was en hak de peterselie en strooi vlak voor serveren over de boeuf bourguignon.
Serveer met aardappelpuree, peterseliekrieltjes of knapperig stokbrood.
Wijnkeuze Martin Kuhlman
Boeuf Bourguignon is bijna verweven met een Bourgogne en de Pinot Noir als druivenras.
Er is alleen één probleem met Bourgogne, de wijnen zijn duur en wil je een stoofpotje ervan maken, dan kost het als wijn alleen al over de 20 euro. Misschien geen probleem voor de mensen die het er wel voor over hebben maar de gemiddelde Nederlander wil een goedkopere wijn. Dus: 2 suggesties, een goedkope oplossing en een duurdere oplossing.
De budget-wijntip!
Als WijnGek moet je soms eens gekke oplossingen durven bedenken. Ik kies voor Spaans. Ik weet het, is is bijna vloeken in de kerk, een Frans gerecht met een Spaanse wijn maar toch doe ik het. Kies voor een lekkere sappige en volle wijn die gemaakt is van de Garnacha of de Tempranillo. Spanje (zeker in het noorden van Spanje) staat vol met deze druivenranken en helemaal niet duur. Kies om te stoven een wijn van tussen de 4 en 5 euro, dit moet gaan lukken voor deze prijs. Op deze manier heb je nog geld over voor een volle met houtrijping van de Tempranillo voor bij het eten. Bijvoorbeeld een Rioja, Ribera del Duero of een wijn van wijnhuis Torres (breed verkrijgbaar). Kies wel een wijn met vermelding op het etiket ‘Riserva’. Dan weet je zeker dat deze wijn wat ouder is, vatrijping en flesrijping heeft gekregen.
De geld-speelt-geen-rol-wijntip!
Uiteraard een Bourgogne maar je kan ook voor een Spätburgunder uit Duitsland kiezen (Spätburgunder = Pinot Noir). Heerlijke zachte maar volle wijnen die uitstekend passen bij een gerecht als Boeuf Bourguignon. Kies je toch voor een rode Bourgogne neem dan een gewone AOP Bourgogne om te stoven en een heerlijke rode wijn uit de Côtes de Nuits voor bij het eten.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.
Eet smakelijk!
Spijs & Wijn Recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Vleesrecepten
om 17:49
Vandaag samen gemaakt met de Gratin Dauphinois. Zó lekker.
En je recepten zijn heel duidelijk.
Geen moeilijke ingrediënten, mooie foto’s en de tijden/temperaturen kloppen ook nog eens.
om 08:54
Superleuk om te horen Betty! 🙂
om 15:43
Wat een heerlijk recept
om 22:06
Al een paar keer dit recept gebruikt op advies van mijn moeder. En wat is het heerlijk. Zelfs de kinderen spullen ervan. Wij gebruiken de Afrika wijn van AH (4 euro) en dat is ook heeeeel smakelijk (TIP!).
Dank je wel voor het delen van het recept.
om 08:33
Leuk om te horen dat het in de smaak valt Anouk en bedankt voor de tip!
om 12:13
Beetje jammer van de zilveruitjes uit pot. Verse zilveruitjes horen daarin en geen zure uitjes. Dat zure komt mijn inziens de authentieke smaak niet ten goede.
om 19:21
het was in 1 woord heerlijk, ben niet zo’n keuken prinses, maar toch geprobeerd, stap voor stap, en we hebben genoten, dit geeft moed, voor een ander recept
om 12:33
Yeah! Superleuk om te horen Gea! Ga vooral zo door! 🙂
om 11:52
Hoi, gisteren het gerecht gemaakt en vandaag afmaken met de zilveruitjes en champions.
Mijn vraag is als het de tweede keer verwarmd wordt mag ik daarna een portie invriezen met de champignons en uitjes erbij ?
Overigens mis ik in het recept de knoflookteentjes!
Groeten paula
om 09:04
Hoi Paula, ja hoor, je kunt het invriezen met champignons en uitjes erbij. Ik heb de knoflook erbij gezet! Bedankt voor je reactie en veel smulplezier! 🙂
om 13:13
Wat een lekker recept! We hadden we het dubbele van de tijd nodig ongeveer maar het was wel super lekker. Gaan we zeker nog eens maken. Groetjes
om 22:43
Super lekker! Bedankt voor je heerlijke & duidelijke recepten!
om 21:50
hoe lang zou dit gerecht in de slowcooker moeten?
Ik wil deze graag gaan maken in de slowcooker
om 08:17
Hoi Cindy, dat hangt een beetje van het vlees af. Maar in de slowcooker moet je er minimaal 4 uur of nog langer voor uittrekken.
om 23:27
Hallo, kan ik de wijn of het bier ook weglaten? En door wat dan evt vervangen? We eten ook geen varkensvlees, waar kan ik dan het ontbijtspek of de bacon voor vervangen? Of kan ik deze weglaten?
om 21:05
?
om 08:51
Hoi Harrietta, je kunt de rode wijn eventueel vervangen door fond of bouillon en het spek weglaten. Maar het is dan natuurlijk geen coq au vin meer…
om 18:59
Eergisteren gemaakt en vandaag gegeten. Werkelijk verrukkelijk!! Het vlees was botermals en de saus had een heerlijk volle smaak. Bedankt voor het recept!
Vriendelijke groet Maya
om 16:13
Graag gedaan Maya! Leuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft! 🙂
om 20:38
Cobiejen:
Prima recept. Wij gebruikten half wijn/half runderfond. Heerlijk volle smaak.
om 20:39
Op zoek naar een smakelijke boeuf bourguignon kwam ik jouw recept tegen. Morgen op nieuwjaarsavond komen onze vrienden en vandaag heb ik van 21/2kilo vlees dit verrukkelijke gerecht gemaakt. Samen met mijn man moesten we het natuurlijk vanavond voorproeven. Enkel de champignons ontbraken, doe ik morgen. Maar mensen wat is dit een verrukkelijk recept! Zoveel smaak! En je hebt niet overdreven toen je het over ‘hemels stoofvocht’ had. De suiker heb ik niet toegevoegd, als je de tomatenpuree enkele minuten meebakt dan gaat die ontzuren en suiker is dan overbodig. Verder heb ik extra wortelen en paprika (had ik nog liggen) toegevoegd. Wij verheugen ons op morgen en in 2017 ga ik zeker tijd aan deze side besteden. Dat 2017 goed voor iedereen mag zijn en ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept.
om 10:49
Hoi Janneke, bedankt voor je heerlijke reactie! Word ik helemaal blij van. 🙂
om 00:07
Ik heb zojuist je recept gebruikt voor het kerstdiner op mijn werk. Voor 12 pers. Voor twee man helaas pureren maar ik hoop dat ze het lekker vinden maandag. Het ruikt al heerlijk! ( ik had eerst recept uit boek, maar kwijtgeraakt, deze had goede reacties 🙂
1 vraagje, mag ik het ook doorroeren tijdens het sudderen of mag dat juist niet?
Groetjes en fijne dagen
om 12:40
Hoi Kim, wat leuk dat je kookt voor je collega’s! Hoe bedoel je pureren? Ben ik wel heel benieuwd naar… 🙂 Je mag het af en toe best doorroeren. Dat vind ik zelf altijd het leukste gedeelte van koken. 😉
om 15:18
Hallo Annemiek,
Hij is veel te zoet. Ik heb rode uit gebruikt en 1 dikke lepel donkerbruine basterdsuiker. Al
saus afgeschept, water, bouillon blokje en extra wijn toegevoegd. Maar de ondertoon is nog te zoet. Wat kan ik doen om dit te neutraliseren? Zilveruitjes en champignon zitten er nog niet in.
om 15:36
O dat is vervelend Annet! Ik heb ‘flinke’ verwijderd in bovenstaand recept, want te zoet is natuurlijk niet lekker. Je kunt inderdaad extra bouillon toevoegen en misschien een klein beetje azijn, als tegenhang van het zoete. Hopelijk komt het goed!
om 14:48
Beste Annemiek,
Onze zoon heeft Coeliakie en moet glutenvrij eten, maar ik zou heel graag dit heerlijke gerecht voor hem maken.
Waarmee kan ik het beste de eetlepel bloem vervangen?
Alvast hartelijke dank voor je reactie.
om 15:19
Hoi Jessica, je kunt de bloem achterwege laten en de saus achteraf binden (indien je dat nodig vindt) met aardappelzetmeel.
om 16:14
En als ik alcoholvrij wil? Wil dit ook lang maken maar de wijn houdt me tegen
om 16:27
de wijn verdampt hoor..gaat alleen om de smaak..alcohol verdwijnt
om 13:44
Hoi Karina, Wilma heeft gelijk. De alcohol verdampt en alleen de smaak blijft over. Maar dat wil niet zeggen dat dit gerecht naar wijn smaakt. Je kunt het rustig proberen, ook als je niet van wijn houdt. Anders kun je ook altijd nog dit recept met bier proberen. 😉 Heel erg lekker.
https://www.keukenliefde.nl/het-hollands-stoofpannetje/
om 11:09
Wederom zitten smullen! Bedankt weer voor je heerlijke recept!
om 16:55
Graag gedaan. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Rianne! 🙂
om 13:38
Ik sta te springen om een reactie!:-)
om 21:07
Stel ik maak dit zaterdag en eet het zelf zondag en maandag geef ik een bakje weg. Kunnen de champignons en zilveruitjes er dan zondag gewoon bij of is dat voor maandag dan niet meer lekker?
om 13:44
Ja hoor, die kunnen er zondag gewoon bij. Veel succes en benieuwd hoe het smaakt.
om 19:43
Lees ik het verkeerd, of wordt de maizena uit de ingredientenlijst helemaal niet gebruikt?
om 08:43
Hoi Marielle, bedankt voor je oplettendheid, ik heb het aangepast. Zie opmerking in recept. 🙂
om 22:39
Per toeval je site ontdekt omdat ik jam wou maken van de druiven in de tuin, is supergoed gelukt, heerlijke jam.
Van de week al meerdere recepten van je site gemaakt en wat smaakte het heerlijk.
Vanavond de boeuf bourguignon gegeten, in een woord geweldig, wat lekker!
Ben zo blij dat met al je recepten, dat wordt nog heel veel lekkers maken.
om 18:52
Bedankt voor je reactie Rosan, heel leuk om te horen! 🙂
om 17:36
Vanavond gemaakt en dikke Vlaamse frieten erbij geserveerd. De pan was in een keer leeg 🙂
om 10:47
Kijk, en zo hoort het Debbie! 🙂
om 16:58
Indien nodig kan de saus gebonden worden door de maizena op te lossen in het koude water en dit papje toe te voegen. Even laten doorkoken.
Gelukkig bij de plaatjes staat waar de laurierblad en thijm moesten.
Het is errug lekker!
om 11:25
Hoi Henk, binden met een maizenapapje kan inderdaad als je de saus te dun vindt. Ik heb de tekst even aangepast en de laurier en tijm erin verwerkt. Bedankt! Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. 🙂
om 23:59
Ik heb hem di gemaakt en do gegeten, heerlijk! Iedereen zat te smullen ?
om 12:53
Heerlijk Rianne, dat is nu het voordeel van dit soort gerechten, je kunt ze goed voorbereiden. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, des te smakelijker het gerecht wordt. Jij blij, gasten blij. 🙂