Tomatensaus – onmisbaar basisrecept

Tomatensaus - onmisbaar basisrecept

Deze tomatensaus is een typisch voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Na het proeven ervan zul je verbaasd zijn, dat deze creatie gemaakt is met zo weinig ingrediënten. Je kunt de saus direct gebruiken voor over de spaghetti met wat verse basilicum en Parmezaan – de absolute favoriet van onze dochter! -, of invriezen en later gebruiken. Wanneer je de saus aanlengt met wat bouillon, geniet je zomaar van een heerlijke tomatensoep, of voeg deze saus toe aan wat fijngesnipperde, zacht gefruite ui, wortel, bleekselderij en gehakt, et voilà: je hebt een heerlijke bolognesesaus voor lasagne of spaghetti.

Basissaus voor 4 personen

Ingrediënten

  • Pak gezeefde tomaten (ca. 400 g)
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • Snufje suiker, zout en peper
  • Extra vierge olijfolie

DSC_5474_793x600

Bereiding
Verhit een sauspan met wat olie en fruit op laag vuur de knoflook en sjalot, totdat ze zacht zijn en heel lichtjes beginnen te kleuren. Voeg de gezeefde tomaten toe, roer even door en laat circa tien minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met suiker, zout en peper en zeef de saus tot slot.

Tomatensaus - onmisbaar basisrecept DSC_5489_800x531

DSC_5492_658x600 DSC_5493_800x561 Tomatensaus - onmisbaar basisrecept

Bon appetit!

Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Wereldgerechten, Italiaanse recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
9 reacties

Deel je reactie

  1. Monique nooijen

    Wij hebben heel veel verse tomaten hangen in de moestuin…hoe maak je deze saus met verse tomaten?

    1. O wat heerlijk Monique, in dat geval zou ik het iets anders aanpakken. De tomaten eerst met een mesje inkruisen en kort onderdompelen in heet water, dan het vel eraf trekken. In stukken snijden. Fijngesnipperde ui en knoflook in olijfolie aanfruiten en dan tomaten erbij doen. Op laag vuur laten pruttelen totdat de tomaten zacht zijn en uit elkaar vallen. Op smaak brengen met zout en peper en eventueel iets (rode) balsamicoazijn en snufje suiker. Dan wordt de smaak nog dieper. Klaar is je tomatensaus. Wil je hem fijner dan kun je hem nog pureren met de staafmixer.

  2. Elisa

    Nomnomnom. Heerlijk zitten smullen! Ik had de saus bij de spaghetti met gehakt en courgette en wat oregano. Daarna flink wat parmezaanse kaas en daarna een praktisch schoongelikt bord 😉

    1. Haha, een schoongelikt bord is altijd een goed teken Elisa! 🙂

      1. Suzanne2111

        Waarom zeven?
        Mvgr, Suzanne

        1. Om de stukjes knoflook en sjalot uit de saus te zeven, die hebben hun smaak afgegeven aan de saus en kun je eruit zeven voor een fijnere saus. Maar als je wilt kun je ze ook laten zitten.

          1. Suzanne2111

            A dank je wel voor je reactie. Ik heb ze er in laten zitten.
            Wat een top recept! Een mega grote pan gemaakt om vervolgens tomatensoep en lasagne van te maken. Top top top en het restje in de vriezer?.

  3. Leuk Laura, deze saus verveelt echt nooit!

  4. Dat ziet er wel heel makkelijk uit, deze saus ga ik zeker uitproberen, dank je!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde