Zelfgemaakte whisky cocktailsaus

Zelfgemaakte whisky cocktailsaus

Deze whisky cocktailsaus is een echte klassieker en mag niet ontbreken in de bekende garnalencoctail, maar smaakt ook heerlijk bij een stukje vlees of kip van de barbecue of gourmet.

De whisky zorgt voor de echte, authentieke cocktailsmaak en geeft de saus een lekkere kick. In dit recept voeg ik twee eetlepels toe, maar je kunt hier gerust mee experimenteren. Wij houden van brutale saus …

Ingrediënten

  • 4 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 el whisky (laat voor kinderen de whisky achterwege)
  • 1 el citroensap

Eventueel extra toevoegen voor een pittige kick

  • Snuf cayennepeper
  • Paar druppels worcestersaus
  • Paar druppels tabasco

Bereiding
Meng alle bovenstaande ingrediënten in een kommetje door elkaar en roer totdat je een mooie egale romige saus hebt. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat meer ingrediënten toe. Bij ons is dat altijd de whisky… 🙂

Eet smakelijk!

Basisrecepten, Hartige keuken, Menu, Sauzen en dips, Themarecepten, Barbecuerecepten, Mannenvoer, Voor bij de borrel

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(13 stemmen)
15 reacties

Deel je liefde

  1. Marie-Jeanne

    Dank voor dit recept. In de aangegeven verhoudingen vond ik het wel een héél dunne saus worden.

  2. José

    Eerst zelf mayonaise maken zonder azijn toe te voegen.
    Met deze mayonaise maak je dan de lekkerste coctailsaus

  3. frans

    Ik maak deze saus met geklopte room erbij en tomatenpuree.
    Vul een cavaillion meloen met garnalen en de saus
    Verrukkelijk!

  4. Marco van Leeuwen

    Ik maak hem bijna op dezelfde manier, alleen doe ik er nog gembersiroop in.
    Ongeveer deze verhoudingen:
    * 2 dl. mayonaise
    * 1 theelepel citroensap
    * 1 eetlepel whisky (evt cognac)(mag ook iets meer zijn)
    * 3 eetlepels tomatenketchup
    * 1 mespuntje paprikapoeder
    * 1 eetlepel gembersiroop
    * 1 eetlepel water, indien nodig

  5. Frans

    Ik maak ook de cocktail saus bijna als omschreven, ik doe er ook opgeklopte slagroom als laatste doorheen en paprikapoeder, heerlijk!

  6. Guido Van Geem

    het perfecte recept van mijn moeder voor cocktailsaus. Komt redelijk in de buurt van jouw recept :
    Zelfgemaakte mayonaise (nooit uit een potje!)
    4-2-1 : 4 mayonaise, 2 ketchup, 1 whisky (altijd lepels) en een (klein) beetje worcesterchiresaus (naar smaak)

    1. Klinkt goed Guido, met zelfgemaakte mayonaise!

  7. lya van gelder

    Hoi Annemiek,

    Leuk om te zien dat recept. Ik maak
    het al ruim dertig jaar op deze manier.

    Leuk ook dat het nog steeds gewaardeerd
    wordt.

    Maak hem deze kerst ook voor mijn schoonouders.
    Dit kennen ze en vinden het lekker.Iets nieuws is
    niet echt aan hun besteed.

    Daarna krijgen ze de zalm en croute.

    Ga er gewoon vanuit dat ze dat lekker vinden.
    Heb ik ca.20 jaar geleden ook wel eens gemaakt
    niet met die boter en mosterd maar iets wat daar wel
    op leek.Kreeg toen geen klachten neem aan nu ook niet.

    Het recept is nu volgens mij lekkerder en verfijnder.

    Groetjes Lya

    1. De whiskysaus gaat over een garnalencocktail neem ik aan… 😉 Zalm en croute en misschien nog een dessert? Mmmm… Met zoveel heerlijke klassiekers kan jouw kerst niet anders dan geslaagd worden. Geniet ervan Lya!

  8. Bijna net hetzelfde gemaakt dit weekend. Ik wou cocktailsaus voor bij rauwe groenten, maar had geen potje in huis, dus dacht ik zelf maken 🙂
    Heb wel cognac gebruikt in plaats van wisky. Maar idd, veeeeeeeel beter dan uit een potje. Soms maak ik mijn mayo ook zelf, maar had geen tijd meer. Maar resultaat met de mayo uit een potje vond ik eigenlijk ook heel geslaagd en minder werk.
    Gr. Julie

    1. Hoi Julie, ik heb ook al meerdere pogingen gedaan tot het maken van mayonaise. Helaas nog steeds niet het goede recept gevonden want de olie smaak was iedere keer te overheersend… maar ik geef niet op 🙂

    2. Benjamin Vandenberg

      azijn, mosterd, eigeel, gladmengen, hier druppelsgewijs olie aan toevoegen. Paprikapoeder myoteren met de whiskey/cognac afblussen citroensap toevoegen en gladroeren met de tomatenketchup dit bij je mayo en smulluen maar

      1. Hoi Benjamin, dit ga ik binnenkort zeker eens proberen! Bedankt voor het recept!

  9. Voor nog wat meer pit, doe ik er graag nog een heel klein beetje fijngesneden sjalot bij en wat peper. Maar lekker is het, zeker weten!

    1. Dat lijkt me ook lekker Nell, met een sjalotje en peper! Ga ik ook eens proberen.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde