De allerlekkerste jamkoekjes

De allerlekkerste jamkoekjes

Dit zijn ontzettend lekkere en simpel te maken jamkoekjes voor jong en oud! Ze zijn erg leuk om samen met je kinderen te maken op een donkere, druilige dag.

Ingrediënten voor 25-30 koekjes
265 gram ongezouten roomboter
200 gram lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei + 1 eidooier
280 g bloem
1 tl bakpoeder
1 mespuntje zout
100 gram jam naar keuze, ik gebruikte zelfgemaakte pruimenjam

DSC_3360_800x536

Verder nodig
2 bakblikken, bakpapier, spatel, zeef, elektrische handmixer, vershoudfolie

Bereiding
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter en de suiker met de mixer tot een romig en luchtig mengsel.

DSC_3365_612x600

Voeg het ei en de dooier toe en klop verder.

DSC_3368_713x600

Meng de bloem met het bakpoeder en zout en zeef dit boven het botermengsel.

DSC_3376_786x600

Roer de bloem door het beslag tot het is opgenomen. Leg een stuk vershoudfolie op het aanrechtblad en bestuif dit met wat bloem. Schep het beslag erop en rol met licht bebloemde handen tot een rol, lang genoeg om er straks 25 tot 30 plakken vanaf te snijden. Ahum, sommige dingen kun je beter nog even zelf doen…

DSC_3389_800x536DSC_3391_800x536

Rol zo strak mogelijk op in de folie en draai de uiteinden van de rol dicht.

DSC_3394_800x468

Leg de rol minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de twee bakblikken met bakpapier (als je maar 1 bakblik hebt moet je de koekjes om de beurt bakken). Snijd 25 tot 30 plakken van de deegrol en rol er met je handen bolletjes van.

DSC_3406_800x536DSC_3412_800x536

Leg de bolletjes op het bakblik en druk ze met je handen iets platter. De koekjes gaan door het bakpoeder tijdens het bakken behoorlijk uitzetten, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes. Druk met een bebloemde vinger een holletje in elk koekje en vul deze met jam.

DSC_3414_800x536De allerlekkerste jamkoekjes

Tevreden met het resultaat.

DSC_3437_800x536

Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Mochten de koekjes toch aan elkaar vastzitten kun je ze, als de koekjes nog warm zijn, voorzichtig lostrekken. Met een ronde kookring kun je eventueel de randen eraf steken zodat de koekjes mooi rond worden.

DSC_3448_800x536

Bewaar de koekjes als ze helemaal zijn afgekoeld in een luchtdichte trommel.

De allerlekkerste jamkoekjes

En dan mag er eindelijk geproefd worden…

DSC_3458_800x536

Ze smaken heerlijk! Geniet ervan!

Comments

  1. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Wat een schatje, zowel het meisje
    als de koekjes.

    Vast wel iets om met de kleinkinderen
    te maken hier

Speak Your Mind

*