Aspergesoep met bieslook

Aspergesoep met bieslook

De lekkerste aspergesoep maak je heel eenvoudig zelf, zonder pakjes of zakjes. Dit is mijn favoriete basisrecept. 

Voorgerecht/lunch – 6 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 60 g boter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 60 g bloem
  • 2 kippen- of groentebouillontabletten
  • Paar sprieten verse bieslook

Verder nodig
Aspergeschiller, grote kookpan, eventueel een staafmixer om de soep te pureren

Bereiding
Snijd ongeveer 1,5 cm van de houtachtige onderkant van de asperges af en schil ze met een aspergeschiller. Breng een grote pan met 2 liter water aan de kook en voeg de aspergeschillen en geschilde asperges toe. Kook de asperges 5 minuten en zet het vuur uit. Laat de asperges nog 10 minuten in de pan zitten om na te garen. Schep de asperges uit de pan en snijd in stukjes.

Zeef het aspergevocht en vang op.

Smelt de boter in een ruime pan en voeg de sjalot toe. Bak op laag vuur totdat hij zacht is. Verkruimel de bouillontabletten erover en voeg de bloem toe. Bak een minuut op laag vuur mee, zodat de bloem kan garen. Blijf goed roeren.

Voeg nu langzaam het koude aspergevocht toe, net zoveel totdat je een glad, gebonden soep hebt. (Je hoeft misschien niet al het aspergevocht te gebruiken.)

Breng de soep al roerend aan de kook en zet het vuur dan iets lager. Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen. Voeg de aspergestukjes toe en warm even mee. Indien gewenst kun je de soep pureren met een staafmixer (houd dan wat aspergestukje achter voor garnering).

Schep de soep in kommen en garneer met verse bieslook.

Aspergesoep met bieslook

Eet smakelijk!

Comments

  1. Henk says:

    Leuk, maar wat met de sjalotten. Komen in de ingrediënten lijst niet voor. Snipperen of dunne reepjes.

Speak Your Mind

*