Variatietips!
- Ik vind het ook lekker om jus bij dit gerecht te serveren en soms kook ik er ook nog een rookworst bij.
- In plaats van ananas kun je ook plakken appel bovenop leggen.
Een heerlijke zuurkoolschotel met laagjes aardappelpuree, zuurkool met beenham en spekjes en friszoete ananas. Je kunt deze schotel heel goed van tevoren maken zodat je hem ’s avonds alleen maar in de oven hoeft te schuiven.
De zuurkool stoof ik van tevoren op laag vuur circa drie uurtjes met beenham ertussen verstopt. Na het stoven is de beenham boterzacht (hij valt uit elkaar als pulled pork) en roer ik hem samen met uitgebakken spekjes door de zuurkool. De beenham en spekjes geven de zuurkool een heerlijke, hartige smaak. Als je ander vlees gebruikt kan de bereidingstijd iets korter of langer zijn. Als het vlees makkelijk uit elkaar valt en de zuurkool zacht is, is het klaar. Je kunt de zuurkool prima al een dag van tevoren maken.
In plaats van beenham kun je ook casselerib gebruiken, of zuurkoolspek gebruiken. Beiden worden net als de beenham na het lange stoven boterzacht en vallen vanzelf uit elkaar als je ze na het stoven door de zuurkool roert. Ik wissel ze graag af.
Van mijn moeder heb ik geleerd om een geraspte aardappel aan de zuurkool toe te voegen tijdens het stoven. Die zie of proef je niet meer terug, maar maakt de zuurkool fluweelzacht.
Als de zuurkool bijna klaar kun je de aardappelpuree maken. Ik gebruik kruimige aardappels en kook ze zacht in gezouten water. De aardappels kun je fijnstampen, maar ook kloppen met een handmixer met gardes. Dat klinkt missschien een beetje gek, maar zo krijg je een hele luchtige puree. De puree maak ik lekker smeuïg met room (kookroom of slagroom), of melk en roomboter. Wat fijngesneden bieslook geeft de puree een zachte uiensmaak.
En dan is het slechts een kwestie van laagjes bouwen in een grote ovenschaal. Begin met de helft van de puree, gevolgd door de zuurkool en de overige puree. Bestrooi met paneermeel en vlokjes roomboter (geraspte kaas kan ook, zie onderstaande tip) voor een knapperig goudbruin korstje. De ananasplakken bovenop zien er leuk uit en voegen een aangenaam fris accent toe aan de zuurkoolschotel.
Familiegerechten, Ovenschotels, Winterrecepten, Sinterklaas recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Variatietips!
Deel je liefde