Gestoomde kipfilet met pittige korianderboter

Gestoomde kipfilet met pittige korianderboter

Dit is één van mijn favoriete gerechten om te maken op een drukke doordeweekse dag. Het is makkelijk en snel klaar te maken en smaakt waanzinnig lekker! De kipfilet blijft door het stomen ongelofelijk sappig en krijgt door de pittige koriandervulling een verrukkelijke Oosterse smaak. Door de groenten julienne (lucifer dunne reepjes) te snijden en te marineren in sesamolie en rijstazijn blijven ze knapperig en zijn ze heerlijk fris van smaak. 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
4 kipfilets
75 gram zachte ongezouten boter
1 tl gedroogde chilivlokken
Paar takjes koriander, fijngehakt
400 g basmati of pandan rijst
400 ml kokosmelk
500 ml kippenbouillon
halve komkommer
1 middelgrote winterpeen of enkele bospeentjes (deze zijn wel iets lastiger om julienne te snijden)
Paar lente-uitjes
2 el rijstazijn
2 el sesamolie
Zeezout en peper uit de molen

DSC_1035_800x536

Verder nodig
Stoompan of stoommandje, bakpapier

Bereiding
Meng de boter met de koriander, chilivlokken en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de kip rondom met zout en peper en snijd de filets met een mes in het dikste gedeelte in, zodat er een zakje ontstaat. Vul de kip met de korianderboter.

DSC_1044_800x536

Leg de kipfilets op een vel bakpapier en rol ze op. Draai de uiteinden rond, zodat je een toffee krijgt.

DSC_1050_800x536

Vul een pan met de kippenbouillon en kokosmelk en breng dit aan de kook. Voeg de rijst en eventueel een snufje zout toe, roer goed door en zet het vuur zacht.

Vul een andere pan, waar de stoompan op past, met water en eventueel een bouillontablet en breng dit aan de kook. Zet de stoompan met de kip er bovenop en stoom de kip en kook de rijst gaar in ongeveer 15 – 18 minuten.

DSC_1071_786x600

DSC_1080_800x536

Roer de rijst halverwege de kooktijd een keer door.

Schil of schrap ondertussen de wortel en snijd de wortel, komkommer en lente-ui julienne. Zie dit handige filmpje hierover van de AH. Meng ze in een kom met de rijstazijn, sesamolie en breng op smaak met zout en peper.

DSC_1056_800x536

Haal de kip uit de stoompan en laat even rusten.

DSC_1081_800x536

Gestoomde kipfilet met pittige korianderboter

Snijd de kipfilets diagonaal doormidden en serveer bovenop de rijst. Leg de groenten ernaast en lepel de korianderboter over de kip en de rijst.

DSC_1104_791x600

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*