Griekse moussaka

Griekse moussaka

Op vrijwel iedere menukaart in Griekenland tref je dit gerecht aan: moussaka. Een heerlijk ovengerecht van laagjes gekruid gehakt, aubergine en tot slot bedekt met een romige bechamelsaus. Hoewel moussaka beslist niet moeilijk is om te maken, moet je voor het allerlekkerste resultaat wel wat tijd inplannen. Het geheim van dit gerecht zit hem namelijk in de bereiding van de aubergines. Oorspronkelijk worden de in plakken gesneden aubergines vooraf gebakken in hete olie, maar ik grill ze liever. Je hebt dan minder olie nodig en de aubergines krijgen hierdoor een verrukkelijk zoete smaak. 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines, gewassen en over de lengte in niet te dikke plakken gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 300 g rundergehakt
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 tl suiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 400 g gezeefde tomaten
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt
  • 100 g feta, geraspt
  • 75 g jong belegen of belegen kaas, geraspt
  • 40 g boter
  • 45 g bloem + 1 el
  • circa 400 ml melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Zonnebloem- of olijfolie

DSC_3199_770x600

Verder nodig
Hapjespan, grillpan, ovenschaal, stukje keukentouw

Bereiding
Verhit de hapjespan met wat olie en fruit op laag vuur de ui en knoflook zacht. Bind het kaneelstokje, laurierblad en tijm aan elkaar vast met een stukje keukentouw. Voeg het gehakt toe aan de ui en roer los met een vork.

DSC_3203_800x536

Voeg de bij elkaar gebonden kruiden, suiker, oregano en 1 eetlepel bloem toe en bak even mee om de bloem te laten garen.

DSC_3207_800x536

Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en breng goed op smaak met peper en zout. Zet op het allerlaagste (sudder) pitje en laat het gehakt heel zacht worden (dit kan makkelijk een uur duren). Voeg als de saus te dik wordt en het gehakt nog niet zacht is, een extra scheutje water toe.

DSC_3210_800x553

Verhit ondertussen de grillpan en laat heel heet worden. Bestrijk de plakken aubergine met olie en grill ze aan beiden kanten in de hete grillpan, totdat ze donkere grillstrepen hebben. Leg de aubergines op een bord en bestrooi met wat gemalen zeezout. Herhaal dit net zolang, totdat alle aubergines gegrild zijn. Omdat het heerlijk weer is neem ik de grillpan lekker mee naar buiten en grill de aubergines op het elektrische kookplaatje in onze buitenkeuken. Wijntje erbij, dochterlief is lekker aan het keutelen: genieten!

DSC_3211_800x530 DSC_3213_493x600 DSC_3225_800x593

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer op laag vuur met een garde enkele minuten door om de bloem te laten garen.

DSC_3228_800x536

Schenk de melk erbij en blijf goed roeren met de garde, totdat je een dikke en gladde saus hebt. Voeg de feta en andere kaas toe aan de saus (houd van beide soorten kaas wat achter de hand om straks over de moussaka te strooien) en roer totdat de kaas is opgelost. Breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

DSC_3236_800x536

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Verwijder het kruidenbundeltje uit de gehaktsaus en roer de peterselie erdoor. Schep wat van het gehaktmengsel in de ovenschaal, gevolgd door een laag aubergines en herhaal deze laagjes, totdat het gehakt en de aubergines op zijn.

DSC_3238_800x536 DSC_3241_800x499

Giet tot slot de bechamelsaus erover en bestrooi met de achtergehouden geraspte kaas.

DSC_3246_800x419

Bak circa 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is en de randen bubbelen.

Griekse moussaka

Laat voor serveren minimaal 15 minuten afkoelen. Serveer met een groene salade.

Griekse moussaka

Eet smakelijk!

Tip!

Kun je geen dag zonder aardappels? Voeg dan gewoon wat voorgekookte aardappelschijfjes, of flinterdun gesneden rauwe aardappelschijfjes aan de moussaka toe (wel weer eindigen met de bechamelsaus).

Comments

  1. Debbie says:

    Vroeger at ik deze vaker in de Knorr Wereld gerechten variant. Dit is zoveel lekkerder, I’m in Love, dank je wel voor het recept 🙂

  2. Miranda Hermsen says:

    Pffff…. het is inderdaad nog wel even wat werk. Goed idee om de aubergine buiten te bakken, want anders had vast het hele huis er naar gestonken! Ik heb de grillplaat buiten gezet en dat ging prima! Ik vond het al zo gek dat er bloem bij het gehakt ging, want dat maakte de saus al direct vrij dik en het moest nog circa een uurtje pruttelen. Meestal in de oven verdampt het water en wordt de saus nog dikker, dus ik heb er toch regelmatig wat water bij gedaan. FOUT!!! De smaak was echt super, maar het was net babyvoer, dus veel te dun.. Wanneer ik het weer zou maken, dan zou ik dit niet meer doen. Jammer, dat ik er geen stokbrood bij heb gebakken, want dan was het lekker dippen geweest. 😉

  3. Hoi Annemiek,

    bij de ingrediënten staat bloem 45 gr + en 1 el .

    Waar gebruik ik de 45 gr en waar de 1 el? Dit staat niet duidelijk in de beschrijving.

    Mijn moussaka was lekker, ik houd m er zeker in. Maar ik denk dat de 45 gr voor de bechamelsaus bedoeld was en ik heb de 45 gr bij het gehakt gedaan

    • Wat stom van me Josine, je hebt helemaal gelijk! De eetlepel is voor het gehakt en de rest is voor de saus. Heb het aangepast. Fijn om te horen dat de moussaka toch nog goed gesmaakt heeft! 🙂

  4. Hoi er staat in plaats van keuken touw keuken papier misschien even aanpassen.
    Ik ben helemaal gek op je recepten dus ga zo door met deze heerlijke smakelijke recepten.

Speak Your Mind

*