Hartverwarmende pruimenchutney

Hartverwarmende pruimenchutney

Momenteel eten mijn man en ik bijna iedere avond een kaasplankje met dit verrukkelijke goedje, pruimenchutney. Werkelijk een match made in heaven! Maar ook bij wildgerechten en stoofpotten smaakt het heerlijk. Of eet het gewoon overal bij wat jou lekker lijkt!

Ingrediënten

  • 2 kg pruimen, gehalveerd en ontpit
  • 2-3 grote uien, gepeld en gesnipperd
  • 4 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
  • 2 kleine rode pepers, ontzaad en fijngehakt
  • Stukje verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 el mosterdzaad
  • Wat kruidnagels
  • 0,25 tot 0,5 liter azijn*
  • 0,5 kg geleisuiker, maar gewone (bruine) suiker mag ook
  • 1 el zout
  • Scheutje gembersiroop (niet op de foto, maar dit heb ik tijdens het koken nog extra toegevoegd)

*Zie de opmerkingen bij onderstaande reacties over de azijn. Voeg daarom eerst 250 ml azijn toe en proef de chutney. Voeg indien nodig en naar eigen smaak eventueel meer azijn toe. Ik gebruikte rode wijnazijn en een restje vijgenazijn en kreeg hierdoor een dieprode/bruine chutney. Wil je liever een lichtere chutney gebruik dan witte wijnazijn, deze is echter wel scherper van smaak.

DSC_3852_800x536

Verder nog

  • Pan met dikke bodem, 3 grote goed schoongemaakte en afsluitbare jam- of weckpotten

Bereiding
Doe de pruimen, uien, knoflook, pepers, gember, mosterdzaad, zout en kruidnagels in een pan en verhit al roerende.

Hartverwarmende pruimenchutney

Blijf net zolang roeren totdat de pruimen hun vocht loslaten. Zet dan het vuur wat lager en laat dit rustig een halfuur pruttelen of totdat de pruimen zacht zijn.

Voeg dan de azijn en de suiker toe terwijl je goed blijft roeren. Ik heb op dit moment, na het proeven, nog wat gembersiroop toegevoegd.

Laat de chutney nu net zolang zachtjes pruttelen totdat je een dikke massa overhoudt. Dit kan een uur duren maar ook rustig 2 uur, afhankelijk van de grootte van de pan.

Blijf regelmatig roeren want de chutney brandt snel aan! Giet de chutney, als hij de gewenste dikte heeft, in schone potten en draai de deksel erop.

DSC_3952_800x536

Zet de potten op de kop en laat ze circa 10 minuten staan. Draai ze daarna om en laat ze helemaal afkoelen. Bewaar de potten op een koele en donkere plek.

Laat de chutney minimaal 4 tot 6 weken rusten voordat je de pot opent, zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Wij konden (of eigenlijk wilden) zolang echt niet wachten, maar ik kan je vertellen dat ook zonder die weken rust de chutney verrukkelijk smaakt!

Hartverwarmende pruimenchutney

Enjoy!

Comments

  1. Jacqueline says:

    Nog geen pruimen aan mijn boom dit jaar, maar gelukkig hield de groenteman op de markt uitverkoop en kon ik een lading goedkope pruimen bemachtigen.
    De chutney staat te pruttelen en ik kan bijna niet wachten tot hij klaar is 🙂 Ruikt heerlijk!

  2. Ben de chutney nu aan het maken met eigen oogst pruimen. Gisteren geplukt nu in de pan. Nog paar kilo over maar daar ga ik jam ed van maken. Bij de chutney nog stokje kaneel en drupje rozenwater toegevoegd. Ben heel benieuwd

  3. Hallo Jacqueline,
    Van de week kwam ik jouw site tegen op FB en gelijk de kipfilet met spek gemaakt, super lekker.
    Nu heb ik de pruimenboom uit onze tuin geplukt en ben de chutney aan het maken.ik miste alleen het moment dat de pepers erbij moeten. Dat heb ik gelijk met de uien, mosterdzaadjes enz gedaan. Ik heb een Thermomix keukenmachine en daar zit nu alles in. Ben erg benieuwd of het goed gaat. Het indikken vind ik spannend en ik heb ook niet zoveel azijn gedaan 200 ml geloof ik. Suc6 met je site , hij staat al bij mijn favorieten.

  4. Met kaas, zo lekker!!!! Vanmiddag heb ik de chutney gemaakt en ik heb wat apart gehouden om alvast te kunnen proeven. Heel erg lekker!!! Ik had een pepertje er heel ingegooid, met inkepingen. Die is dus stuk gegaan en er zijn wat zaadjes in de chutney beland. Wat ‘m lekker peperig maakt (waar ik erg van houd). Ik heb af en toe geproefd en er wat meer zout en gembersiroop ingedaan, om het zuur wat terug te dringen. Ik heb een combinatie van gewone witte azijn en oude rode wijn gebruikt. Zo komen de restjes ook nog eens op 🙂

  5. Na een paar dagen zinderende zon, vandaag mijn mini pruimenboompje leeggeplukt en deze fantastische Chutney gemaakt. Om je vingers bij af te likken. Zelfs warm uit de pan. Dank je wel. Hij is echt top!

  6. Benetti Julietta says:

    Ook bij mij is er iets mis gegaan… Echt sneu zo’n lekkere ingrediënten.
    Zelfs de azijn geur veel te scherp…kan ik daar nog iets aan verhelpen???

    • Hoi Julietta, wat is er precies mis gegaan? Een te scherpe azijngeur lijkt me lastig te verhelpen. Meer van de overige ingrediënten toevoegen is een manier, maar ik kan me voorstellen dat je geen extra pruimen hebt?

  7. Jolanda says:

    Hoi, ziet er heerlijk uit. Hoeveel ml houd je ongeveer over aan het eind, met dit recept?

    • Dat is een goede vraag Jolanda, maar helaas moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik heb het niet gemeten. Het is ook een beetje afhankelijk van de inkooktijd, maar je kunt hier zeker 2 grote potten mee vullen.

      • Jolanda says:

        oké, ga ik het gewoon proberen. Nog één vraag, ik wil een grote hoeveelheid maken, maar heb geen toko in de buurt om even verse kleine pepertjes te kopen.
        Zou ik dit kunnen vervangen met gedroogde pepertjes?

  8. Margreet says:

    Hoi Annemiek,

    ik ben je pruimenchutney aan het maken. Blijft nog dun, wordt dat dikker als je het in potjes doet of moet het echt al de goede dikte hebben voir het in potjes gaat? Ruikt en smaakt heerlijk!

    • Hoi Margreet,

      Hij moet wel wat dikker worden, net zolang inkoken dus totdat dat gebeurt. Hoe groter de pan, hoe sneller het gaat!

      Succes en ben benieuwd naar het resultaat! 🙂

  9. Dag Annemiek,
    En wanneer ergens gooi je de suiker erin? 😉

    Ik heb er maar bij gedaan bij alles…het staat nu te pruttelen.

  10. als de likeur net zo lekker wordt als de chutney….. laat maar horen wat het recept is. Mijn boom hangt nog vol met pruimen

  11. jaboulet says:

    goede Chutney en dank Annemiek!
    my 2 cents:
    proeven is inderdaad raadzaam, maar wanneer? als de boel verder inkookt zal het zuur iets minder worden en sommige smaken zullen afvlakken, andere smaken nemen toe etc. Afijn ik heb net een portie van 2 kg pruimen gemaakt en wil het azijn-zuur issue in deze post duidelijk maken: voor dit recept heb ik 320 ml rode wijnazijn van de Plus (huismerk) gebruikt en dit smaakt prima. verder snipper ik de knoflook ragfijn want uit de pers wordt bitter. verder een kleine waarschuwing; als het goedje inkookt pas dan op voor spetters want die ingekookte suiker daar kun je je lelijk aan verbranden. succes allemaal groeten van Jaboulet

  12. Vorige week de chutney gemaakt…een week goed kunnen intrekken…hij is verrukkelijk…zoet en pittig tegelijk…volgende keer laat ik de pitjes van de rode peper zitten…super recept !

  13. frank says:

    Dank voor dit recept. Het staat net pas te pruttelen maar smaakt al heel tof. Heb halve liter witte wijnazijn op 4 kilo (groene) pruimen gebruikt. Ben blij dat ik naast jam nu ook iets anders kan maken met de 50 kilo pruimen die de bomen geven.
    Pruimenlikeur is ook leuk voor de winterdagen;-)

    • Hoi Frank,

      Gelukkig maar dat pruimenjam lang houdbaar is, anders zou het echt je neusgaten uitkomen. De chutney is dan inderdaad een welkome afwisseling. Daarentegen kun je van Pruimenlikeur nooit genoeg maken! 🙂 Het recept komt er zsm aan.

  14. Claudia says:

    Hallo Annemiek, heb je site vorige week ontdekt, leuke recepten kom ik tegen, ga er zeker meerdere testen.

    afgelopen weekend 8 kilo pruimen gekregen, een deel hiervan verwerkt voor chutney a.d.h.v. jouw recept, wel iets aangepast, mede n.a.v. reacties over de azijn.
    ik heb op 3 kilo pruimen slechts 250 ml natuurazijn gebruikt. Verder ongeveer 300 gram bruine suiker en de gehele kooktijd er 4 kaneelstokken in laten drijven.
    Heerlijk……. t zit nu allemaal in potten te wachten (als ons dat lukt) om over een maandje geopend te worden. (de rest van de pruimen verwerkt in een simpele compote).
    gr. Claudia

  15. Vanochtend pruimen geplukt, staat te pruttelen, ben benieuwd.

  16. Hallo nog een keer,ik kom er dus net pas achter,dat ik de vorige keer maar 250ml, rode wijn azijn heb gebruikt, maar de chutney is wel heel lekker.ik ga dus nu ook maar weer een 250 ml gebruiken.
    Groetjes

    • Hoi Mary, leuk om te horen dat de chutney zo goed in de smaak valt. De hoeveelheid azijn blijkt toch wel een dingetje te zijn… 🙂 Heb daarom bovenstaande omschrijving toch maar even aangepast. Bedankt voor je leuke reactie!

  17. Hallo,
    Ik heb de chutney dus ook gemaakt, precies het recept opgevolgd, het inkoken duurde bij mij ruim 2 twee uur,maar het resultaat is geweldig.
    Ik vind het zelfs zo lekker dat ik nu voor een tweede portie ga.
    Heb er nu wat rozijnen doorgedaan, ben benieuwd.
    Dit keer heb ik ook witte wijn azijn gebruikt .
    Hoe lang zou je de chutney eenmaal geopend kunnen bewaren?
    Groetjes, ik moet nu gaan roeren, anders brand de boel aan.

    • Hoi Mary,

      De chutney blijft, eenmaal geopend en bewaard in een goed afsluitbare pot, nog heel lang houdbaar. Bij mij heeft de chutney na openen weken lang in de koelkast gestaan zonder dat er iets mee gebeurde! 🙂

  18. Jacqueline says:

    Hoi Annemiek,
    Weet je zeker dat het een halve liter azijn moet zijn. Dat zijn 2 van die flesjes. Bij mij duurde het wel 5 uur voordat dit een beetje was ingekookt en de chutney was echt veeeel te zuur. Jammer van al die mooie ingrediënten. Uiteindelijk heb ik er nog heel veel extra suiker in gedaan en een scheut rode port. Toen was het een beetje te pruimen.

    • Hoi Jacqueline, dat is balen zeg! Het inkoken kun je eventueel versnellen door een grotere pan te gebruiken. Dan verdampt het vocht sneller. Vijf uur is inderdaad erg lang. De verhouding azijn, suiker klopt wel. Wel had ik in bovenstaande omschrijving even moeten vermelden dat er veel verschil zit in azijnsoorten. Gewone witte azijn is bijv. zuurder en scherper van smaak dan rodewijnazijn, cherryazijn of zoals ik gebruikte vijgenazijn. Wellicht heb jij gewone witte azijn gebruikt? Mocht je dus nog een lading pruimen overhebben en de uitdaging aan willen gaan om dit recept nogmaals te maken (wat ik van harte hoop), dan zou ik je willen aanraden om in eerste instantie minder azijn toe te voegen, bijv. 250 ml en eventueel een wat mildere azijnsoort te gebruiken. Dan goed proeven en naar je eigen smaak meer azijn toevoegen. Dan zou het toch (bijna ;)) niet meer kunnen mislukken! PS Je mag voor dit recept zelfs een grote lading pruimen bij mij gratis en voor niets komen afhalen… 😉

  19. vinger verbrand. blaar op me lip. maar lekker dit recept.potjes gevuld denk niet dat ik zolang kan wachten

    • Heeeeel herkenbaar Hans, verbranding door gretigheid… Heb ik ook regelmatig last van! 😉 Hoop dat het meevalt en dat de pruimenchutney je mag smaken!

  20. Esther says:

    Verrukkelijk deze pruimenchutney!

Speak Your Mind

*