Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Korstdeeg maken – shortcrust pastry
Dit basisrecept voor korstdeeg is makkelijker om te maken dan je wellicht zou denken! Het deeg wordt gemaakt van bloem, boter en water en kan worden gebruikt als bodem voor een hartige taart of quiche of als omhulsel voor de beroemde beef wellington of zalm en croûte. In Engeland en Amerika wordt dit deeg vaak gebruikt en heet het shortcrust pastry.
Wij gebruikten dit deeg voor een eigen variant van de beef wellington en het smaakte werkelijk fantastisch! Het deeg is bros en heerlijk rijk van smaak. Dit recept is ruim voldoende voor 2 porties. Het is handig om het deeg in tweeën te verdelen en één helft in te vriezen. Zo heb je altijd een portie zelfgemaakt korstdeeg binnen handbereik.
Ingrediënten
400 gram bloem
200 gram koude boter, in blokjes gesneden
snufje zout
net iets minder dan 100 ml koud water
Verder nodig
Keukenmachine, vershoudfolie
Bereiding
Doe de bloem, koude boter en een snufje zout in de keukenmachine en mix totdat de boter door de bloem is opgenomen. Je kunt dit eventueel ook met de hand mengen maar met de keukenmachine gaat het veel sneller en makkelijker en daarnaast blijft de boter op deze manier koud wat het deeg ten goede komt.
Doe het bloemmengsel in een kom en maak in het midden een kuiltje.
Giet hier de helft van het water bij en kneed met een hand de bloem en het water door elkaar. Voeg dan het overige water toe en kneed verder tot het water is opgenomen.
Strooi dan wat bloem over je aanrechtblad en kneed het deeg hierop verder tot je een gladde deegbal hebt. Kneed niet te lang want de boter mag niet te warm worden.
Doe de deegbal terug in de kom en dek af met vershoudfolie.
Zet in de koelkast om te ‘rusten’, hierna is het deeg klaar voor gebruik. Zo simpel is het!
Basisrecepten, Hartige keuken, Wereldgerechten, Engelse recepten
om 10:20
Super recept! Dank je wel Annemiek!
Ivm de gluten intolerantie in mijn familie heb ik de bloem vervangen door 100 gr maïsmeel en 300 gr rijstmeel. Het resultaat is geweldig: een heerlijk shortcrust pastry zonder gluten . Vandaag ga ik kijken wat t resultaat is als ik er wat suiker ( bv kokosbloem suiker en wat vanille suiker ) aan toe voeg om n glutenvrij deeg te maken voor bv een appeltaart.
Met keukenliefde
Marijke
om 10:44
Hoi Marijke, wat goed dat je er zelf je eigen twist aan hebt gegeven en dat het gelukt is!
om 13:05
Hoi, kan ik dit deeg ook gebruiken voor amandelspijs broodjes? Groetjes Lola
om 09:05
Hoi Lola, korstdeeg is niet hetzelfde als brooddeeg, er zit namelijk geen gist in. Ik zou dit recept dus niet voor brood gebruiken.
om 09:15
Kan ik dit recept ook een dag vantevoren maken?
Groetjes Patrick.
om 11:05
Ja hoor, dat kan Patrick. Wel goed in vershoudfolie verpakken zodat het deeg niet uitdroogt.