Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng is een Indonesisch gerecht en betekent gebakken rijst. Hoewel ik inmiddels al heel wat verschillende recepten voor nasi goreng heb uitgeprobeerd, is dit toch wel de lekkerste en meest simpele bereiding. Het geheim van goede nasi is het gebruik van reeds gekookte en volledig afgekoelde rijst of mie. Zo kun je de rijst namelijk het mooiste bakken, zonder dat de korrel papperig wordt.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • Pak basmatirijst, gekookt en afgekoeld*
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 150 g bacon, in repen gesneden
  • 250 g hamblokjes
  • 1 kippenbouillontablet, verkruimeld
  • Stukje trassie, verkruimeld
  • 1 flinke tl sambal oelek
  • Flinke handvol diepvriesdoperwten, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • Zonnebloem- of arachideolie

*Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak, maar kook hem net niet helemaal gaar. Giet de rijst af en spreid hem uit over een groot bord. Laat de rijst volledig afkoelen. Je kunt deze stap prima een dag van tevoren doen. Roer de rijst af en toe even door met een vork zodat je mooie losse korrels krijgt.

Bereiding
Verhit een grote wok- of koekenpan met wat olie en bak op laag vuur de bacon, ui, knoflook en sambal, totdat de ui zacht is en de bacon begint te kleuren.

DSC_9320_800x536

Verkruimel het bouillonblokje en de trassie erover en bak even mee totdat ze zijn opgelost.

DSC_9323_800x536

Voeg de doperwten en hamblokjes toe en bak een minuut mee.

DSC_9325_800x536

Voeg de rijst toe en bak mee totdat alles door en door warm is.

DSC_9326_800x545

Zet het vuur laag of uit en roer het losgeklopte ei erdoor. Het is lekker als het ei nog heel licht vochtig is.

Nasi goreng

Serveer de rijst als onderdeel van een Indische rijsttafel of als een apart hoofdgerecht met kroepoek, atjar, sambal en gefrituurde uitjes.

Nasi goreng

Eet smakelijk!

Themarecepten, Wereldgerechten, Aziatische recepten, Campingrecepten, Indische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(21 stemmen)
35 reacties

Deel je reactie

  1. Nicole

    Heerlijk recept! Ga ik zeker vaker maken 😉

    1. Leuk om te horen Nicole! 🙂

  2. Geertje

    Hoi Annemiek,
    Het recept lijkt mij erg lekker en wil het graag proberen. Ik heb nog nooit met trassi gewerkt en ik vroeg mij af of de garnalenpasta van Spice it een goede keuze is? En hoeveel van deze pasta moet er dan door het recept?

    1. Hoi Geertje, ja hoor dat kan ook. Ik ken alleen de smaak daarvan niet dus voeg eerst een klein beetje (begin met een halve theelepel) toe en proef dan. Je kunt dan nog iets meer toevoegen naar smaak.

    2. Marina Koenders

      Hallo Annemiek,
      Wil graag het recept maken , maar weet niet wat trassi is en waar kan je het kopen , groetjes Marina

      1. Hoi Marina, trassi is gefermenteerde garnalenpasta. Het stinkt enorm maar in het gerecht proef je daar niks meer van. Het geeft echt die authentieke smaak aan gerechten uit de Aziatische en Chinese keuken. Je kunt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen (AH en Jumbo zeker).

  3. Ma

    Hoeveel hamblokjes moeten erin ?

    1. Ik heb het er nu bijgezet! 🙂

  4. Sylv

    Ik wil dit graag maken voor een buffet op 2e Kerstdag, echter komen er ook eters welke geen varkensvlees eten, wat zou een goed alternatief voor de bacon en ham kunnen zijn?

    1. De bacon en ham geven de nasi juist een heerlijke smaak die moeilijk te vervangen zijn. Je kunt ze natuurlijk gewoon weglaten. Als je ze toch per se wilt vervangen zou je rundergehakt, vegetarisch gehakt, of ketjap tempeh of tofu kunnen gebruiken.

    2. Marjolein Tjalkens

      Je kan in dit geval spekblokjes van La Vie gebruiken, deze zijn vegetarisch. Hamblokjes/plakjes kan je ook vegetarisch kopen en de smaak is heerlijk.

  5. Mirte

    Top recept zeker in combinatie met de babi pangang gemaakt met hamlappen die ik erbij serveerde. Ik wilde met wat erover zou blijven nog nasischijven maken, gebaseerd op jouw recept van bamischijven, maar dat kon niet omdat alles schoon opging.

    1. Haha, dat is een goed teken Mirte. Volgende keer gewoon het recept verdubbelen. 😉

  6. Cornel

    Bedankt voor het recept

  7. Karen

    Wat een heerlijke nasi… Ik ben een kneus met ‘uit de hand’ bij nieuwe gerechten…. Hoeveel bacon, hoeveel trassie, hoeveel rijst…. Heb het gemaakt en inderdaad naar mijn gevoel geluisterd, ik heb er alleen een fijn gesneden prei doorgedaan in plaats van de doperwten. Het was heerlijk! Dank voor dit recept, ga het zeker vaker maken!

    1. Leuk om te horen Karen! 🙂

  8. Theo

    Lijkt me wel oke dit gerecht maar zitten er oorspronkelijk niet veel meer kruiden in?
    Maak zelf vaak een pittige satesaus erbij met djahe djinten,laos,sambal,en knoflook.
    Gewoon pindakaas met melk in de pan 1/2-1/2
    Op kleur en smaak maken met ketjap en kruiden.
    Veel beter en lekkerder dan kant en klare!

    1. Hoi Theo, er zijn ontzettend veel varianten nasi goreng, maar ik vind dit zelf de allerlekkerste. Een goed idee trouwens om zelf pindasaus te maken. Het is inderdaad heel makkelijk en lekker!

  9. Leontien

    Lekker hoor Annemiek, supersnel klaar ook, helemaal top!

  10. Michael

    Waarom een kippenbouillontabletje verkruimelen in de nasi? Gewoon de rijst koken in bouillon, afgieten en laten afkoelen. Zo doet de Chinees het ook!

    1. Ik gebruik een bouillonblokje om de nasi goreng op smaak te brengen in plaats van zout en peper. Het is makkelijk en geeft een heerlijk kruidige smaak. Uiteraard zijn er ook tal van andere manieren om dit gerecht op smaak te brengen, maar ik vind deze manier erg lekker.

  11. Irma

    Vandaag de nasi gemaakt maar ipv bacon en ham garnalen gebruikt.Smaakte heerlijk samen met de foe yong hai waar ik de rest van de garnalen doorheen gedaan heb…

    1. Goed om te horen dat je er een eigen draai aan geeft Irma, klinkt inderdaad heerlijk!

    2. Trijnie Huizenga

      Wat een heerlijk potje nasi!!
      Een blijvertje en zit nu in mijn recepten mapje ?

  12. Gwen

    Heerlijk, heb het zojuist gemaakt voor vanavond!

    1. Leuk Gwen!

  13. Brigitta

    Hoi Annemiek,

    Hoeveel bacon en rijst gaat erin?
    Mijn pak rijst is 1 kilo, dat lijkt me erg veel.

    Gr. Brigitta

    1. Circa 400 gram rijst en 5 plakjes bacon… Komt niet zo nauw. Luister vooral naar je eigen gevoel.

  14. Miranda Hermsen

    Behalve ik zijn ze hier niet zo gek op chinees eten en laat staan nasi. Gisteren heb ik dit gemaakt en ons zoontje van elf vroeg: vinden jullie dit lekker?? Antwoord: Ja! Waarop hij zei: Dat vind ik ook mama en dit mag je best wel vaker maken!!! 🙂

    1. Haha, leuk om te horen Miranda! Het fijne van dit gerecht is dat je er eindeloos mee kunt varieëren. Zo voeg ik ook regelmatig paksoi, Chinese kool, witte kool, wortel en paprika toe. Het smaakt allemaal even lekker! 🙂

  15. Heel lekker (zelfs met gewone toverrijst) maar iets te zout. Volgende keer minder/geen spek of minder/geen bouillonblokje?

    1. Hoi Nicole, je bedoelt hamblokjes in plaats van spek? 😉 Spek is inderdaad ook behoorlijk zout. Ik zou zeker niets weglaten, maar inderdaad het bouillonblokje halveren.

      1. Bertus

        Erg lekker en makkelijk te maken, bedankt?

      2. Jeroen

        Heerlijk! Nu voor de derde keer gemaakt en de hele familie is er gek op! Eerste keer was die bij mij ook te zout.
        Ik gebruikte toen spekblokjes die ook door de stamppot gaan. Nu echte bakon gebruikt en echt heerlijk.

        1. Leuk om te horen dat het een familiefavoriet is Jeroen! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde