Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Malse kipfilets omwikkeld met spek, overgoten met romige champignonsaus en gegratineerd met kaas in de oven. Comfort food op zijn best! 

Het is alweer even geleden dat ik dit gerecht maakte, maar bij het zien van de foto’s begin ik direct weer te watertanden! Serveer met gebakken aardappels of gekookte pasta en een groene salade.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 150 g gerookt ontbijtspek
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 400 g champignons, schoongeborsteld en in plakken gesneden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • Stukje Parmezaan, geraspt
  • Boter of olie om in te bakken

Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Verder nodig
Hapjes-, of braadpan, ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.

Verhit de hapjespan met wat boter. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en omwikkel ze met ontbijtspek. Bak de kipfilets rondom goudbruin in de boter. Je hoeft de kipfilets niet helemaal gaar te bakken, want ze garen zometeen nog verder in de oven. Leg de kipfilets in de ovenschaal.

Voeg indien nodig wat extra boter toe aan het overgebleven braadvet en fruit de sjalot en knoflook, totdat de sjalot zacht is. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur verder, totdat de champignons goudbruin zijn en het vrijgekomen vocht verdampt is. Blus af met de witte wijn en laat inkoken. Voeg de slagroom, tijm en peterselie toe en laat kort even koken, totdat de saus iets indikt. (Niet teveel laten inkoken, anders houd je te weinig saus over.) Verdeel de champignonroomsaus over de kipfilets en bestrooi met de geraspte Parmezaan.

Heb jij een lekker recept gekookt van KeukenLiefde? Deel een foto van het eindresultaat op Instagram met #keukenliefde. Je foto wordt dan automatisch vertoond op de KeukenLiefde-homepage. Ik kijk ernaar uit!

Bak 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin en de kip gaar is.

Ovenschotel met kip en champignonroomsaus

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik ga hem meteen maken nu! Kunnen er ook zongedroogde tomaatjes in?

  2. Met wat kan je dit allemaal eten? Lijkt me heerlijk, maar alleen kip in champignon saus is ook maar zo kaal

  3. anitakuijs says:

    Gisteren klaargemaakt voor een etentje voor mijn schoonmoeder. Was een groot succes. Ook dit was weer schandalig lekker 😃

  4. Carla te Riele says:

    Het lukte me niet om de champignonsaus ingedikt te krijgen. Toen heb ik op Keukenliefde het recept voor chamignonsaus opgezocht. Ik zag daarin dat er bloem en 250 ml runder bouillon toegevoegd moest worden. Dat was idd de oplossing. Een heerlijke saus.

  5. Hoe en waar bewaar je de schotel het best als je het op voorhand reeds zou maken zodat het als de gasten er zijn, juist nog in oven moet geschoven worden? thx

  6. Kan ik de schotel ook al een paar uur eerder maken en dan later in de oven?

  7. Greet Hoolmans says:

    Nu de schotel in de oven staan, ben erg benieuwd. ik zie alleen maar positieve reacties. dus het komt goed.het ruikt in elk geval al heerlijk.

  8. Erg lekker en zeker met kippendijen, want dan extra mals.

  9. Carlo Habets says:

    Bedankt voor dit geweldige recept. We hebben genoten!

  10. Carlo Habets says:

    Bedankt voor dit geweldige recept! We hebben genoten!

  11. Marina Kooijman says:

    Ovenschotel met kip was echt heel erg lekker dank je wel voor het recept

  12. Ziet er OVERHEEEERLIJK uit!
    een vraagje, moet er per se witte wijn in?
    Geeft het een meerwaarde?

  13. Was OVERHEERLIJK…zelfs mijn man, die niet zo van “crème” sausjes houd, vond het “een blijvertje”👍👍 en om mijn eigen vraag te beantwoorden 😉 “hoelang moet het gerecht nog in de oven?” Ik had de kipfilets in de saus terug gelegd en met de deksel op de pan nog zo’n 20 minuten laten pruttelen. Daarna 10 minuten met de kaas in de oven! Perfect👍👍

  14. Lijkt me overheerlijk👍 Ik ga het morgen maken. Allleen vroeg ik me wel af hoelang de schotel in de oven moet blijven?

  15. Kan dit gerecht ook in de cockpot/slowcooker worden bereid?

  16. Smaakte voortreffelijk . Zelfs de kinderen vonden het heerlijk.

  17. Wat een heerlijk gerecht zeg.
    Wat hebben wij gesmuld gisteren.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  18. Gisteren dit recept gemaakt voor 8 eters en het was heerlijk, allemaal flink zitten smullen.
    groetjes

  19. Het was heerlijk. Kan ik dit recept of gedeeltelijk van te voren maken?

  20. Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept. We hebben zitten smullen. Saus was perfect!
    Lekker met boontjes en aardappelkroketjes 🙂

  21. Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept. We hebben zitten smullen. Saus was perfect!

  22. Heerlijk recept! Bij mij bleef de saus ook te dun. Waarschijnlijk te ongeduldig geweest met inkoken. Maar de smaak was zalig. Het leek wel kerst!

  23. Zie ik een schaaltje bloem op de foto of is dat wat anders? Ik kom het niet tegen in het recept?

    • Hoi Angela, dat klopt inderdaad, de bloem heb ik niet gebruikt. Als je het vocht uit de champignons goed laat inkoken/verdampen is het niet nodig om de saus te binden met bloem.

  24. liesbeth says:

    Ik heb het recept ook met kippedijen gemaakt. Heerlijk mals en de smaak van de saus super lekker alleen was hij waterig hoe kan dit. Heb halfvolle slagroom gebruikt

  25. Henri Rook says:

    Al twee keer gemaakt, super lekker!
    Ik ben een boek aan het schrijven ‘Koken en recepten voor de echte beginner’, een variatie hierop komt er zeker in. Vanaf februari begonnen met koken en gaat aardig goed af.
    Ik snij eerst schuine sneden in de kip en dan peper, zout en kruiden erin schuiven met lepel, dan spek eromheen.
    Ook eer penne ‘rare’ gekookt en hier eerst de ovenschaal mee bedekt, zo ontstaat een ‘een-pans’ gerecht.
    Uw gerecht met de saus is super!

  26. Hallo Annemiek

    Het is een heerlijk recept en heb er van genoten met de familie.
    Nou had ik een vraagje, ik maak altijd paprika`s gevuld met gehakt soms maak ik er een saus onder van tomaten, maar dat is geen succes. Misschien heb jij iets anders.
    Alvast bedankt!
    Groetjes Anneke

  27. Ria van Hoof says:

    Ziet er heerlijk uit , ga het zeker proberen

  28. Heerlijk recept! Ik heb deze met kippendijen (zonder bot) gemaakt. Vind ik persoonlijk wat malser dan kipfilet.

  29. wil de rooij says:

    gelukkig je bent er weer ik had je al gemist

  30. Myrna de Blinde says:

    Kan er i.p.v. slagroom ook kookroom gebruikt worden. Ik vind slagroom vaak zo vet en zwaar.

  31. bert bloemberg says:

    ziet er goed uit en ga ik zeker proberen

  32. Ik had alle ingrediënten in huis en wist niet meer van welke site het kwam. Eerst dacht ik van leukerecepten.nl ( ook een aanrader) maar nee dat was hem niet. Toen zelf gaan kokkerellen en het was echt heerlijk. Later kwam ik via een FB reactie er achter dat het van deze site kwam. Het enige verschil was dat ik de kip rauw met het spek in de schaal heb gedaan en geen witte wijn erbij. De kip was erg mals kan soms zo snel droog worden. Volgende keer volg ik het recept van Jacqueline dan weet ik het verschil gelijk.

  33. Net gegeten…echt zalig!

  34. Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker uitproberen.

Speak Your Mind

*