Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout

Pasteitjes met zelfgemaakte kippenragout

Op kerstavond eten mijn ouders traditiegetrouw warme pasteitjes met kippenragout als ze uit de nachtmis komen. Eigenlijk is het zonde om deze pasteitjes alleen met de kerst te eten want ze zijn makkelijk te maken en voedzaam genoeg voor een avondmaaltijd.

Ik begin een dag van tevoren met het maken van de kippenbouillon. Dat is echt heel eenvoudig en zo ben je de volgende dag nog sneller klaar. Deze bereiding is volgens het recept van mijn moeder: boordevol smaak en met liefde bereid!

Ingrediënten voor 4 personen

  • kant en klare pasteibakjes
  • 2 kipfilets
  • paar stukjes foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • paar plakjes wortel
  • 2 sjalotjes
  • bosje peterselie, gewassen en fijngehakt
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 tl kerriepoeder
  • 60 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • klein scheutje slagroom
  • bak champignons

Bereiding

Een dag van tevoren

Vul een pannetje met water – genoeg zodat de kipfilet onder staat – en voeg de wortel, een in stukken gesneden sjalot, laurier en foelie toe. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur uit.  Leg de kipfilets in het water en laat ze in 14 minuten gaar worden. Haal ze daarna uit het vocht en laat afkoelen. Bewaar het vocht.

DSC_1163_800x536

Op de dag zelf

Zet de oven aan en verwarm de pasteibakjes zoals aangegeven staat op de verpakking. Snijd de kip in stukjes.

DSC_1260_800x536

Giet de bouillon door een zeef en zet apart. Je hebt ongeveer 400 ml bouillon nodig. Pel het sjalotje en snipper hem fijn. Smelt boter in de pan en voeg het fijngesneden sjalotje toe samen met de kerriepoeder. Laat dit op een laag vuur zacht worden.

DSC_1277_800x536

Voeg dan de bloem toe en laat op laag vuur een paar minuten mee bakken terwijl je rustig blijft roeren.

DSC_1280_800x536

Verkruimel de bouillontablet erover en schenk nu, terwijl je goed blijft roeren, beetje bij beetje net zoveel bouillon erbij tot je een mooie, gladde en dikke saus hebt.

DSC_1282_800x536

DSC_1283_800x536

DSC_1285_800x536

DSC_1286_800x536

Voeg dan de champignons en een scheutje slagroom toe en laat op een zacht vuur een paar minuten meekoken.

DSC_1288_800x536

Zet dan het vuur uit en roer het kippenvlees en de fijngehakte peterselie erdoor.

DSC_1291_800x536

Haal de dakjes uit het pasteibakje en schep de ragout erin. Leg het dakje er bovenop. Oooh, wat zou ik er graag bij zijn als jullie dit gaan proeven… Je weet namelijk echt niet wat je meemaakt, zo lekker!

DSC_1303_800x536

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ik pak nooit kipfilet, dat wordt zo droog, ik pak kippenpoten en trek daar een lekkere bouillon van…..

  2. Natascha says:

    Hoi annemiek,
    Als ik dit recept voor Meer personen wil maken Moet ik de ingredienten Dan gewoon verdubbelen? Bijv voor 16 personen Dan 8 laurierblaadjes? Of minder?
    Alvast dank voor je antwoord.

    • Ingrediënten als kip en de ragout zou ik inderdaad verdubbelen, maar smaakmakers zoals laurierblad, wortel, sjalot, laurier en foelie niet. Voeg daar gewoon op gevoel iets meer van toe.

  3. Wil dit gaan maken, maar kan geen champignons gebruiken.
    kan het ook zonder champignons?

  4. ik moet zo boodschappen doen, ik ga dit maken: heerlijk!

  5. Froukje says:

    Ik ga vandaag deze Kippenragout maken, ben benieuwd!!

  6. Hoi Annemiek,
    Ik heb je geloof ik wel eens eerder verteld dat ik geregeld kook voor een groep demente bejaarden. Lekker eten is zo belangrijk voor ze, een van de laatste dingen waar ze van kunnen genieten. Het is ook nog eens heel erg leuk natuurlijk om mensen zo lekker te verwennen. Deze week heb ik deze ragout gemaakt, erbij heb ik rijst en peterselie-worteltjes geserveerd. Dat viel weer heel erg in de smaak. Volgende week weer iets anders lekkers verzinnen, misschien de pasta met tomaatjes en zalm of de bonne-femme schotel. Of een lekkere maaltijdsoep, dat wordt ook altijd zeer gewaardeerd.
    Groetjes, Els

  7. Heerljk! .Die roomboter maakt het echt heel romig…Ik heb alles gisteren klaar gemaakt.
    Ik heb de champignons toegevoegd maar daarna niet meer verwarmd. Zo kan de smaak al een beetje intrekken zonder dat van de champignons niets meer overblijft bij het opwarmen.

  8. Sanne says:

    Vandaag gemaakt. Was erg lekker!

Speak Your Mind

*