Basisrecept zoet taartdeeg

Dit basisrecept voor zoet taartdeeg (of zandtaartdeeg) mag eigenlijk niet ontbreken in je kookrepertoir. Je kunt er alle kanten mee op. Gebruik hem bijvoorbeeld als bodem voor een frisse citroentaart, romige cheesecake, deze elegante appel galette, of bak er koekjes van. 

Rusten

Belangrijk voor een goed resultaat is dat je dit deeg minimaal een uur laat rusten in de koelkast voordat je het gaat uitrollen. Zo kun je het deeg straks beter uitrollen.

Bakken

Na het rusten in de koelkast kun je het deeg uitrollen. Bestuif een werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit. Draai hem na een paar deegrollen steeds een kwartslag om en bestuif de onder-, en bovenkant steeds lichtjes met bloem zodat hij niet gaat plakken. Bekleed een licht ingevette bakvorm met het deeg.

Je kunt de taartbodem blind bakken en laten afkoelen, of vullen en bakken. Volg dan de oventemperatuur en baktijd volgens het recept. Blind bakken doe je als de taartvulling niet gebakken hoeft te worden, maar moet opstijven in de koelkast zoals bijvoorbeeld een citroentaart, of een vruchtentaart gevuld met banketbakkersroom.

Blind bakken

Gebruik een bakvorm met verwijderbare bodem zodat je de taartbodem na het bakken makkelijk uit de vorm kunt halen. Prik wat gaatjes in de deegbodem met een vork en leg er een vel bakpapier overheen. Vul met een steunvulling zoals gedroogde bonen of bakknikkers. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de taartbodem nog 10 minuten verder, of tot hij licht goudbruin is. Laat de taartbodem afkoelen in de vorm en verwijder de vorm dan voorzichtig. Je kunt de bodem nu vullen met een vulling naar keuze.

Koekjes bakken

Je kunt ook heerlijke koekjes bakken van dit deeg. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dik en steek er met een koekjesvorm leuke vormpjes uit. Laat de koekjes nu het liefst nog 30 minuten rusten in de koelkast. Hoe groter het temperatuurverschil is tussen de koekjes en de oven, hoe steviger de koekjes blijven tijdens het bakken. Bak de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik, in een voorverwarmde oven op 175 graden, circa 15 minuten. Of tot de randjes beginnen te kleuren. De koekjes worden pas krokant tijdens het afkoelen.

Basisrecepten, Zoete keuken, Zoete recepten, Gebakrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde