Stoofvlees van Belgische chef-kok Peter Goossens

Stoofvlees van Belgische chef-kok Peter Goossens

Dit is het meest verrukkelijke recept voor stoofvlees dat ik tot nu toe geproefd heb. De dikke rib wordt boterzacht door het lange stoven in de zelfgemaakte runderfond en het bier.

Dit recept is afkomstig van de Belgische chef-kok Peter Goossens en kookte hij in zijn tv programma ‘Meesterlijke Klassiekers’. Het smaakt inderdaad Meesterlijk! Wij hebben alleen de varkenswangen vervangen door dikke rib. Peter serveert zijn stoofvlees met zelfgemaakte frieten en wat tuinkers en zo deden wij het ook.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 kg dikke rib of varkenswangen, in middelgrote stukken gesneden
  • 150 gram ongezouten boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 el bloem
  • 2 teentjes geplette knoflook
  • takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 el scherpe mosterd
  • 1 flesje donker Trappistenbier
  • 400 ml bruine fond (pot of zelfgemaakt*)
  • Peper en zout

*Wanneer je, net als wij, zelf de fond gaat maken houdt er dan rekening mee dat deze na het maken een nacht in de koelkast moet staan. Je moet hem dus een dag van tevoren maken. Zie hier het recept om zelf fond te maken.

DSC_0438_800x536

Bereiding
Verwijder het vlies en overtollige vet van het vlees en kruid ze met peper en zout. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in een stoofpan en kleur het vlees aan beide kanten.

DSC_0451_800x536

Haal het vlees uit de pan en houd warm.

DSC_0454_800x536

Vang het vocht (jus) van het vlees op en zet apart.

DSC_0456_800x536 (2)

Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui.

DSC_0463_800x536

Doe het vlees erbij, maar houd de jus nog even apart. Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de knoflook, tijm en laurier erbij.

DSC_0467_800x536

DSC_0472_800x536

Besmeer de sneetjes brood met de mosterd en leg ze, met de mosterdkant op het vlees, in de pan.

DSC_0466_800x536 (2)

Giet het bier en de overgebleven jus van het vlees erbij.

DSC_0481_800x536

Voeg de fond toe, en doe de deksel op de pan.

DSC_0483_800x536

Voor de varkenswangen kook je alles in ca. 1,5 uur op een matig vuur mooi zacht. Wanneer je dikke riblappen gebruikt stoof je alles op een sudderpit in ca. 3 uur zacht. Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

DSC_0491_800x536

Stoofvlees van Belgische chef-kok Peter Goossens

Eet smakelijk!

Volg je ons nog niet? Doe dat dan nu en blijf voortaan automatisch op de hoogte van alle nieuwtjes!

Abonneer je op ons Youtube kanaal en blijf op de hoogte van onze allernieuwste kookfilmpjes!

Volg ons op instagram en twitter voor sneak-previews van toekomstige recepten en kijk mee achter de schermen!

Op Pinterest en Welke volg je onze borden voor de benodigde inspiratie!

Comments

  1. Hoi Annemiek,
    dit lijkt me een erg lekker recept! Ik maakte het afgelopen weekend ook voor het eerst dit jaar en gebruikte Marokkaanse kruiden, echt het proberen waard.
    Groetjes Maike

  2. Lisanne says:

    Wat hebben we zitten smullen zeg!! Heerlijk!
    Bij mij bleef de saus best licht vergeleken met de plaatjes. Die zien er een stuk aantrekkelijker uit. Hoe kan dat? Ik heb het zelfde bier gebruikt en rib runderlappen. Ik heb kant en klare fond gebruikt. Gewoon van de AH de runder fond.

  3. Petra van den Bosch says:

    Annemiek, ken je het apparaat ” slowcooker”? Perfect voor stoofvlees, maar ook voor peulvruchten… we hebben hier in Nederland voldoende recepten voor ” slow food” maar die hebben voor de Slow cooker wel aanpassing nodig…

  4. martin says:

    beste annemiek
    ik geniet van al die oude recepten
    dat maakt het leven mooi
    wist u dat als men niet teveel eet maar NET genoeg
    het eten velemalen lekkerde is.
    ik hoop dat u nog lang hiermee doorgaat
    martin

  5. Lenny says:

    vandaag proberen…ben benieuwd

  6. Rakesh says:

    Heerlijk recept!
    Ik heb er zelf nog wat salie, piment en 2 kruidnagelen aan toegevoegd. Dit gaf een net wat kruidigere smaak… was een succes!

  7. Heb dit recept al vele malen gemaakt.. het is en blijft heerlijk.. lekker met eigengemaakte friet erbij..
    Mensen likken hun vingers erbij af.
    En nu ga ik het vandaag weer maken…

    thanks voor het delen van dit heerlijke recept

  8. Amannie says:

    Oh my goodness, dit is LEKKER! Het is een heel werk (heb varkenswangen gebruikt en zelfgemaakte fond) maar één ding is zeker, je hebt absoluut eer van je werk.

    Toprecept Miek!

    Lief Aman

    • O wat goed dat je alles zelfgemaakt hebt Aman! Zoals het hoort. Toppie! Bedankt voor je leuke reactie, superleuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft. 🙂

  9. Ook nog een kant en klare fond die je aan kan raden? Het zelf maken kost me toch teveel tijd.

  10. Heb nog een vraag over de zelfgemaakte fond.
    Zijn de ingrediënten zoals het vlees nergens meer bruikbaar voor?
    Ik ga hem zeker maken, lijkt mij super lekker, en dan gebruiken in dit recept van stoofvlees.

  11. Jacqueline says:

    Begin van de middag opgezet en na 6h rustig stoven gegeten. Het was echt heel erg lekker! Ik heb riblappen en Westmalle dubbel gebruikt. Dit ga ik zeker nog vaker maken! Bedankt voor het delen.

  12. martje van peer says:

    Hoi hij staat nu op maar hij smaakt nogal bitter.wat kan ik hier aan doen? ik heb wel herfstbok van grolsch gebruikt en bouillon van bouillonblokje,

  13. Staat nu op ben benieuwd ow het gaat smullen ga er natuurlijk wel vanuit anders probeer je het niet te maken he

  14. J.v.lomwel says:

    Ik heb me laten vertellen dat een stoofpotje op vlaamse wijze wat zurig smaakt klopt dat ?
    Ik heb er zelf geen ervaring mee.
    Graag een reactie hierop.

  15. Heeeeerlijk!! n echte aanrader!

  16. Greetje says:

    Hi,
    Ik heb een heerlijke pan vol stoofvlees in de oven staan. Alleen 1 vraagje. Wat doe je met die boterhammen? er doorheen roeren of eruit halen?

    groetjes ! Greetje

  17. Erwin says:

    Ben hem nu aan het maken, ziet er allemaal erg lekker uit!!!! 🙂

  18. Hoi Annemiek,

    Ik ben het Naomi van instagram! Haha.. Ik heb echt trappistenbier gekocht maakt dat veel verschil ik zie net jouw bier van Leffe

  19. Ik heb dit recept al eens gemaakt heerlijk. Zondag de herhaling.

  20. Het was echt verrukkelijk!! Boterzacht vlees, al is 2 kg vlees wel wat veel voor 2 pers. Het paste maar net in mijn allergrootste pan, maar ik heb 4 porties in de vriezer gedaan, kan mijn zoon nog verder smullen als ik binnenkort 3 weken op vakantie ben.

  21. walter daniels says:

    HEERLIJK

  22. Het staat te pruttelen voor morgen, 1e kerstdag! Lijkt me verrukkelijk, helaas was mijn braadpan niet groot genoeg voor alles, dus na t toevoegen van de bloem even n deel overgeheveld in n klein braadpannetje ;). Nu n restje trappist opdrinken. Je recepten zijn geweldig! Fijne dagen en lekker smullen!

  23. Beste Annemiek,

    Wauw wat een heerlijk recept, ik heb het wel klaar gemaakt met kant en klare fond en met paardenvlees maar wat een genot met de zelf gemaakte patatjes om de vingers bij af te likken….

  24. hoi Annemiek,
    vorige week zelf fond gemaakt (gelijk meer liters en geweckt voor de volgende keer) en afgelopen vrijdag dit heerlijke stoofvlees gemaakt voor de zaterdag (ik vind dit soort gerechten meestal 1 dag later lekkerder :)). met z’n 4e inderdaad ruim 1,5 klg. vlees gegeten. nu hoef ik de rest v.d. week geen vlees meer :). zeker voor herhaling vatbaar.
    Gr. Claudia

  25. Winfried says:

    Ongeveer een maand geleden had ik een Vlaamsche familie, met kinderen in de leeftijd van 1 tot 11 jaar, bij mij op bezoek hier in Noorwegen. En op de vraag wat ze het liefste aten zeiden ze in koor: “Oma’s Stoofvlees!”
    Probeer maar eens als Nederlander (in Noorwegen) een Vlaamsche oma haar ‘Stoof’ te evenaren… Maar ik nam de uitdaging aan, hoewel ik het nog nooit gemaakt had!
    Vervolgens een aantal recepten op het web bekeken, maar dit recept sprak mij het meest aan vanwege de bereidingswijze en het gebruik van zelf gemaakte fond (waarvan ik altijd een paar potten heb staan – getrokken van ossestaart).

    Ik kon het echter niet nalaten het recept een ietsje aan te passen…
    Als Trappist heb ik een fles Rochefort nr. 10 opgeofferd.
    Voor de 2 kg riblappen heb ik de hoeveelheden thijm en laurier verdubbeld.
    Ook kon ik het nièt nalaten er twee plakjes ontbijtkoek bij te doen – dat moest gewoon…. 😉

    Dankzij dit recept heb ik oma zelfs overtroffen aldus de reactie van de kinderen plus het feit dat het helemaal op ging èn oma vorige week belde voor het recept….. 🙂

    In plaats van tuinkers heb ik een frisse witlof/mandarijn/appel salade met een yoghurt-mayonaise dressing erbij geserveerd en uiteraard huisgemaakte Belgische frieten.

    • Dag Winfried uit Noorwegen! Wat heb ik zitten genieten van je verhaal. Het moet inderdaad wel een onvergetelijke maaltijd geweest zijn, dat een ‘trotse’ oma jou om het recept vraagt. 😉 Geweldig! En ik moet zeggen, jouw versie klinkt inderdaad ook watertandend lekker. Ook de salade lijkt me er heerlijk bij passen. Wat een leuke combi! Ik denk dat ik jouw versie van dit stoofvlees, met de salade en frieten erbij, ook maar eens moet proberen. Verheug me er nu al op. Bedankt voor je leuke reactie! Groeten uit Holland.

    • Oh wat heerlijk! Er staat hier op het houtfornuis dit recept te pruttelen. Voorbereiding voor als zoonlief na 5.5 mnd studeren in Bodø, voor de kerst thuiskomt. Van de andere helft van het vlees een noorse versie stoofpot, ook op het houtfornuis aan het pruttelen. Dus zet me nu, met nog een overvol vuil keukenblad, aan tafel. Goh leuk, wat een hoop reacties op dit recept. En kom dus de reactie van Winfried tegen, leuk Winfried!
      Ik heb trouwens glutenvrij bier gebruikt en twee eetlepels extra kryddersmak tomte gløgg, om het pittiger en donkerder te krijgen. Neem aan dat als Winfried enthousiast Is over dit recept, mijn nedernoorse man, noorse en Nederlandse kinderennen noorse kleinkind en noorse schoonzoon, er zeker ook over juichen. Groeten uit -16 graden Noorwegen – Trysil – Jordet.

  26. Hoi,

    even een vraagje ; kan ik die stooofvlees ook maken zonder flesje bier?
    Of is het dan niet meer zo lekker?

    Groetjes

  27. Hoi Annemiek, bedankt voor je tip om bij Light recepten te kijken, had ik niet gedaan nog.
    Helaas moet ik wel op de calorieën letten vandaar ik vroeg of je die erbij kon vermelden, maar heb het nu gevonden, natuurlijk weet ik ook wel dat je alles per ingrediënt op kunt zoeken, maar is handig als het erbij staat om keuze te maken wat je wilt maken en zin in hebt.
    Dankjewel groet Ria

  28. Peggy says:

    Beste,
    Dikke rib is dat altijd varkensvlees of rundvlees? Welk vlees is dan het meest geschikt om het mee te maken en welke dan ook het malste?
    Ik wil het volgende week gaan maken maar heb niet zoveel verstand van vlees en welke het meest geschikt is.
    Daarnaast 2 kg voor 4 personen??
    Moet ik naar een slager voor dit vlees of kan ik dit gewoon in de supermarkt kopen?
    Wat is uw advies?
    Alvast bedankt!
    M.v.g. Peggy

    • Hoi Peggy,

      Dikke rib is rundvlees. Ook wel bekend als runderriblappen. Mijn advies is om het vlees bij de slager te halen, dan weet je zeker dat het goed is! Neem liever geen magere runderlappen, maar kies voor vlees dat dooraderd is met vet. Het vet zorgt ervoor dat het vlees niet kan uitdrogen en geeft smaak. Uiteindelijk, na lang stoven smelt het vet bijna helemaal weg en hou je botermals en sappig vlees over. 2 kilo vlees voor 4 personen heb je echt nodig, het is verslavend lekker! 🙂 Bovendien kun je stoofvlees heel goed invriezen, mocht je toch wat overhouden.

      Succes Peggy!

  29. Stofpotje staat te pruttelen , voor hoeveel personen is dit recept met 2 kilo vlees ?

  30. Hoi, heb het recept voor het eerst gemaakt… Naja ik ben een beginnende koker en niet zoveel ervaring met het lang opzetten van vlees… Dus mijn fout was dat ik het niet had opgeschept… Dus na 1,5 uur even met de pol lepel erdoor gegaan en gevolg dat de hele onderkant aangekoekt was…. Dus de volgende keer goed roeren….. Elk half uur even omscheppen! Verder heb ik de fond vervanger door twee runder bouillon blokjes en 1 jus blokje…. Let wel op met het zout want de bouillon is ook al zout! Verder smaakte hij heerlijk… Beetje jammer van het aangebrande maar daar heb ik nu van geleerd…

  31. Christel says:

    Beste Annemiek,

    Op zoek naar een recept voor champignonroomsaus kwam ik bij toeval op je website terecht. Hij staat inmiddels bij mijn favorieten….. 🙂 Heerlijke recepten en heel duidelijk beschreven. De shepherd’s pie is een succesnummer hier! Voor morgen heb ik het stoofvleesrecept op het programma staan en heb daarvoor ook dikke riblappen gekocht. Kan ik ze het beste heel stoven of beter al vooraf in stukjes snijden? Alvast dank voor je reactie!

    Groetjes,
    Christel

    • Hoi Christel,

      Het makkelijkste is om het vlees vooraf in middelgrote stukken te snijden. Jullie gaan gegarandeerd smullen morgen! 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!!

      • Christel says:

        Bedankt voor je snelle reactie! Zie nu trouwens ook in het recept staan dat het vlees in stukken gesneden moet. Hoop dat je dat er later bij gezet hebt, anders moet ik toch maar eens naar de opticien……. 😉 Het vlees staat te pruttelen en het ruikt goddelijk. Kan niet wachten tot we het vanavond op mogen eten!

  32. Nou ik ga het vandaag proberen… alleen de tijm laat ik weg ik hoop dat dat niet zoveel aan de smaak doet. En duits donker bier. Ben erg benieuwd…. Wij hebben wel al afgesproken dat we er “spätzle” bij eten. Ik geniet zo van jou blog, inmiddels gaat er geen week voorbij dat ik een receptje uit probeer. Vrijdag shepherd pie… 🙂 Dankje…

    • Hoi Ramona,

      Prima toch, je eigen draai eraan geven! Zo ontstaan de lekkerste gerechten. Ben erg benieuwd… 🙂

      • het was verukkelijk… we zijn met twee personen… en er was niet genoeg voor twee keer 😛 mijn man heeft alleen de volgende dag nog wat mee kunnen nemen naart werk… En vandaag dus de shepherd pie, met twee niet zo makkelijke kindertjes… duss…. hopen we maar dat het lukt 🙂

        • O jee, Ramona… en net op dat moment was Keukenliefde onbereikbaar door een technische storing! Ik hoop dat de shepherd pie toch nog gelukt is en dat jullie lekker hebben gegeten. Je mag me overigens altijd een mail sturen bij problemen, ik ken namelijk bijna alle recepten uit mijn hoofd…

  33. Joys Paques says:

    Zaterdag lekker het vlees laten stoven, zondag gegeten met rode kool en gekookte aardappelen. Het vlees was goddelijk, heerlijk mals en voortreffelijk van smaak alleen jammer dat ik veel te weinig heb gemaakt het was zo op 🙁
    De fond had ik wel uit een potje hoor!

    Bedankt voor het heerlijke recept!

  34. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Heerlijk recept.

    Jammer dat er geen zoals wij dan noemen
    varkenskoontjes meer zijn. Mijn man zijn opa heeft
    altijd op het slachthuis gewerkt en ging echt iedere
    week terug om ze voor ons te halen. 1 gulden een zak vol.

    Het slachthuis is niet meer opa ook al lang niet meer
    en de gulden is ook foetsie. Lang hebben wij het nog
    kunnen kopen bij bepaalde slagers. Ook die zijn allemaal
    weg.

    Zoals Herman den Blijker zegt heel mals vlees het is werkvlees.
    Gelijk heeft die.

    Groetjes Lya

  35. hans pijnenburg says:

    Ik heb het gisteren gemaakt en vandaag gegeten,
    ik heb er van genoten, zo leker heb ik het zelden gegeten.
    En ja natuurlijk met vers gemaakte frieten.

  36. Het staat op hoor!! Alleen maak ik ‘m in m’n Slowcooker! Heb daarom het vocht gehalveerd. Ben erg benieuwd. Toen ik het filmpje voor het eerst op 24kitchen zag had ik me gelijk voorgenomen het eens te maken. Ga vanmiddag aardappels koken en die dan vanavond lekker opbakken…bij gebrek aan frietjes!!! hahaha.

    Groetjes, Tessa

    • Hoi Tessa, en???? Hoe smaakt de stoof? 🙂 lijkt me ook wel wat, zo’n slowcooker! Ben erg benieuwd 🙂

      • Het smaakte heerlijk. Ik kon het vlees gewoon uit elkaar drukken met mijn houten lepel, zo mals. Heb het gisteren toch maar met gekookt aardappels gegeten. Nog een berg over want we zijn maar met z’n 2-tjes dus vanavond weer. Moet nog wel bedenken hoe en wat ik erbij ga serveren. De rest in de vriezer!

        Ja zo’n slowcooker is ideaal. Je hebt geen omkijken meer naar je eten.

Speak Your Mind

*