Tajine met kip en venkel

tajine met kip en venkel-9118

Koken met een tajine stond al een eeuwigheid op mijn te-doen-lijst. Een tajine is een tweedelige pan van aardewerk met een hoog conische deksel. Het kookvocht loopt daardoor terug in de pan, wat uitdroging voorkomt van het langzaam op lage temperatuur gegaarde gerecht. Als je een tajine aanschaft (bijvoorbeeld van Kitchen & More), controleer dan altijd voor welke warmtebron hij geschikt is en lees de gebruiksaanwijzing goed door! Sommige tajines kunnen namelijk alleen in de oven. En om barstvorming te voorkomen, moeten andere voor gebruik in water worden voorgeweekt.

Voorweken is bij mijn tajine niet nodig, maar voor de zekerheid plaatste ik toch het boven- en ondergedeelte een nacht in water. Ik bereidde deze tajine met kip en venkel op een vlamverdeler op de gaskookplaat, wat bijzonder succesvol uitpakte. Toch had ik enorm veel geluk, want de fabrikant had een verkeerde gebruiksaanwijzing bijgesloten – mijn tajine mag uitsluitend in de oven! Wellicht zijn het voorweken en de vlamverdeler mijn redding geweest, maar de volgende keer gaat dit gerecht dus mooi de oven in. De kip (en indien gewenst ook de sjalotten) moet dan wel eerst in een andere pan aanbraden; daarna kan het de tajine in voor verdere ovenbereiding.

Ik ben razend enthousiast over dit gerecht, dat overigens geïnspireerd is op mijn geliefde chicken paillard. De kip is waanzinnig mals en het kookvocht brengt je in extase! Je kunt dit gerecht naar eigen voorkeur serveren met bijvoorbeeld couscous, rijst of bulgur – maar om al dat verrukkelijke godenvocht mee op te zuigen, is mijn grootste lieveling Marokkaans brood!

Hoofdgerecht voor 3 personen – voorbereiding 15 minuten + circa 2 uur stoven – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 3 kippenbouten, op kamertemperatuur
  • 6 kleine sjalotten, gepeld (grotere exemplaren halveren)
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1 venkel, in smalle plakken gesneden
  • 3 tomaten
  • Gedroogde tijm (takje verse tijm mag ook!)
  • Half glas droge witte wijn
  • Sap van halve citroen
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 el witte rozijnen, minimaal 30 minuten geweekt in water of witte wijn
  • el pijnboompitten
  • 2 el groene olijven
  • Half bosje peterselie, fijngehakt
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Tajine van minimaal 28 cm, vlamverdeler, kleine koekenpan

Bereiding
Kerf de tomaten aan de bovenkant kruislings in met een mesje en dompel ze circa 20 seconden onder in kokend water. Schep ze uit het water en trek het vel eraf. Knijp de tomaten boven de spoelbak uit om de zaadjes kwijt te raken en snijd ze daarna in stukken.

Verhit de tajine (of een braadpan wanneer je tajine alleen in de oven kan) op laag vuur met een scheut olie. Bestrooi de kip aan beide kanten met zout en peper en leg de kip met de velkant naar beneden in de pan. Bak de velkant goudbruin en keer de kip dan om. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak even mee totdat ze licht beginnen te kleuren. Zet de tajine op de vlamverdeler op het laagste vuur. Bestrooi de kip met wat tijm en verdeel de tomaten en venkel eroverheen. Bestrooi met wat zout en peper en blus de kip af met de witte wijn, citroensap en voeg zoveel kippenbouillon toe, totdat de pan voor ongeveer de helft gevuld is met vocht (de kip en groenten hoeven niet onder te staan).

Doe de deksel op de pan en stoof de kip in circa 2 uur langzaam gaar (de kip is goed als het makkelijk van het bot loslaat, maar nog wel sappig en mals is).

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht goudbruin en voeg ze het laatste half uur van de bereidingstijd samen met de olijven en uitgelekte rozijnen toe aan de kip.

Bestrooi de kiptajine vlak voor serveren met peterselie en serveer met Marokkaans of Turks brood.

tajine met kip en venkel-9125 tajine met kip en venkel-9132

Eet smakelijk!

Tip!

Kook je voor 3 of meer personen, kies bij de aanschaf dan altijd voor een tajine van minimaal 28 cm, maar nog liever 31 cm of groter. Qua inhoud heb je dit formaat beslist nodig!

Comments

  1. Lijkt mij erg lekker.
    Als je het in de oven bereid wat verandert er dat in de kooktijd en de temperatuur.

    • De kooktijd in de oven zal ongeveer hetzelfde zijn. Begin op 160 of 140 graden en controleer na 30 tot 60 minuten of de temperatuur goed is. Het kookvocht mag heel zachtjes pruttelen, maar niet koken. Zet anders de oventemperatuur lager.

  2. Dank voor je goede tip……. Ik ben om en koop er een! ( weer zo’n ding in de kast

    • Haha, ik ken het Marleen… Maar sommige ‘dingen’ zijn de ruimte meer dan waard. 🙂 Tip: aanstaande maandag staat er een kortingscode in onze nieuwsbrief voor de webshop van Kitchen & More (daar komt ook mijn tajine vandaan). 😉

  3. Kan dit heerlijke gerecht ook in gewone braadpan op zacht vuur gemaakt worden ?

    • Je kunt het proberen Marleen, maar ik heb er zelf nog geen ervaring mee. In de tajine hoef je maar een klein beetje vocht toe te voegen: door de kegelvormige deksel loopt de stoom weer terug in het gerecht en bedruipt het zichzelf. In de braadpan zul je waarschijnlijk meer vocht moeten toevoegen om te voorkomen dat het gerecht uitdroogt. De tajine is echt een aanrader. Ze zijn er in alle afmetingen en prijsklasses en het resultaat is verbluffend!

Speak Your Mind

*