Tzatziki – onovertroffen Griekse eenvoud!

Tzatziki - onovertroffen Griekse eenvoud!

Griekenland is een van mijn meest favoriete vakantiebestemmingen. Het heerlijke klimaat, de gastvrijheid en de pittoreske dorpjes met witbeschilderde huizen die adembenemend afsteken tegen de azuurblauwe zee met schitterde baaien, maken dit land voor mij tot een ultieme vakantiebestemming. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het eten!

Nu de zomer eindelijk is begonnen en de temperaturen oplopen, maak ik regelmatig een Griekse salade, saganaki en tzatziki. Hoewel tzatziki eigenlijk een salade is, kennen wij hem vooral als verrukkelijke, romige komkommer-knoflookdip. De bereiding is snel en eenvoudig en de smaak onovertroffen: verkoelend, fris, vol en romig. Heerlijk als dip bij gegrilde (Griekse) vleesgerechten zoals gyros, souvlaki, bifteki en natuurlijk de bekende mixed grill.

Ingrediënten
6 flinke eetlepels dikke Griekse yoghurt
1 komkommer
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 el fijngehakte verse dille
1 el citroensap
Zeezout uit de molen
Extra vierge olijfolie

Verder nodig
Grove rasp

Bereiding
Schil de komkommer met een dunschiller en snijd hem overlangs doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommer grof, doe in een kom en laat even staan.

DSC_8800_800x536

Knijp met je handen het overtollige vocht eruit. Meng de komkommer met de yoghurt, knoflook, dille, citroensap en de olijfolie en roer goed door. Breng op smaak met grof gemalen zeezout uit de molen. Maak de tzatziki het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Druppel vlak voor serveren nog wat olijfolie over de tzatziki.

Tzatziki - onovertroffen Griekse eenvoud!

Enjoy!

Comments

  1. Sandor says:

    We maken a jaren grofweg hetzelfde recept voor tzatziki. Om het rapsen te versnellen gooi ik het tegenwoordig in de hakselaar nadat de zaden eruit zijn. Een beetje grofhouden en daarna met de hand het overtollig vocht eruit knijpen. Klaar binnen een paar minuten!

  2. Cynthia says:

    Dit recept klinkt lekker! Hoe lang blijft het goed in de koelkast?

  3. Sylvia Brand says:

    Heerlijk! Tzaztiki verveelt nooit.
    Ik gebruik vaak verse munt in plaats van dille. Ook superlekker.

Speak Your Mind

*