Aspergegratin met beenham

Gesponsord — Het is je vast niet ontgaan dat ik liefhebber ben van witte asperges. Elk jaar kijk ik weer halsreikend uit naar het moment dat de eerste witte asperges uit de grond worden gestoken en ik ervan kan smullen. De witte asperge is zonder enige twijfel mijn favoriete voorjaarsgroente!

Ik ben dol op de klassieke bereiding met beenham, ei en botersaus, maar ik vind het ook leuk om te experimenteren. Deze aspergegratin met beenham en romige bechamelsaus is zo’n experiment dat bijzonder goed geslaagd is! De bechamelsaus die over de asperges gaat maak ik met romige, volle geitenmelk van Betsie’s. Sinds onze eerste kennismaking met de producten van Betsie’s Geitenzuivel zijn Johan en ik fan. De smaak van hun geitenzuivel in zacht, romig en vol en heeft een heel klein zoetje. Die smaak past perfect bij dit gerecht! Proef zelf maar en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd!

Deze aspergegratin smaakt heerlijk met gebakken of gekookte krieltjes en een frisse groene salade.

Seizoen, Wereldgerecht, Groenten, Hollandse recepten, Lenterecepten, Vleesrecepten, Hoofdgerecht, Bijgerecht

Ingrediënten

  • 1,5 tot 2 kg witte asperges
  • 200 g beenham (vleeswaren)
  • 30 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 30 g bloem
  • 400 ml Betsie’s Geitenzuivel
  • 75 g jong belegen geitenkaas, geraspt
  • Paar sprietjes verse bieslook

Verder nodig

  • Aspergeschiller
  • Grote ovenschaal

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel.

Bereiding

Snijd circa 1,5 cm van de harde onderkant van de asperges af en schil de asperges met een asperge- of dunschiller. De schillen en afsnijdsels heb je niet meer nodig, maar kun je bewaren om bouillon van te trekken voor aspergesoep. Leg de geschilde asperges in een ruime pan met water en breng aan de kook. Zet het vuur dan zacht en kook circa 10 tot 15 minuten verder, totdat de asperges beetgaar zijn. Schep de asperges uit de pan op een bord, bekleed met een theedoek. Laat ze goed uitlekken.

Smelt de boter op laag vuur in een pannetje en voeg de bloem toe. Gaar de bloem al roerend circa 5 minuten op laag vuur verder, om de bloem te laten garen. Het vuur moet laag blijven zodat de boter en de roux niet bruin kleuren. Voeg de geitenmelk toe en roer tot een gladde, gebonden saus. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de ovengrill van je oven. Vet de ovenschaal in met boter.

Wikkel 3 tot 4 asperges in een plak beenham en leg ze in de ovenschaal. Schenk de bechamelsaus eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak circa 8 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.

Knip vlak voor serveren wat verse bieslook over de gratin.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com