Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Chique open appeltaart
Appeltaart is al jarenlang mijn meest favoriete taart en elk jaar kijk ik dan ook vol verwachting weer uit naar de tijd van het jaar waarin de appels met hun prachtige rode blosjes aan de bomen hangen. Dit keer besloot ik eens ‘gek’ te doen door een variant te maken op de klassiek oud-Hollandse appeltaart. Deze chique open appeltaart is door zijn feestelijke uitstraling bijzonder geschikt om te serveren voor een verjaardag of feestje.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 225 g bloem
- 80 g poedersuiker
- Snufje zout
- 125 g ongezouten koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel ijskoud water
- 2 eidooiers
Voor de vulling
- 1 portie appelcompote (zelfgemaakt van 6 appels, zie recept)
- 1 el custardpoeder
- 3 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
- Kaneelpoeder
- Klein handje hazelnoten (of geschaafde amandelen), grof gehakt en licht geroosterd in een droge koekenpan
- Sap van een halve citroen
- 2 el abrikozenjam
- (Het glas op de foto met hierin witte rozijnen geweekt in witte wijn, gebruikte ik voor de appelcompote)
Verder nodig
Ronde springvorm (ik gebruikte er een met verwijderbare bodem), deegroller, blinde bakvulling (bijv. gedroogde peulvruchten, of rijst), bakpapier, kwast om te bestrijken.
Bereiding
Roer in een ruime kom de bloem, suiker en snufje zout door elkaar. Voeg de boter en de eidooiers toe en kneed met je vingertoppen zo snel mogelijk tot een gladde deegbal (je kunt het mengen ook in de keukenmachine doen en later met je handen tot een deegbal kneden). Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat minstens een uur (langer mag ook) rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de zelfgemaakte appelcompote en roer de custardpoeder door de warme compote.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met wat boter. Rol het deeg uit op een licht bebloemd aanrechtblad en bekleed de springvorm hiermee. Bedek met een vel bakpapier en vul met de blinde bakvulling. Bak circa 15 minuten in de oven. Verwijder de bakvulling, prik met een vork gaatjes in de bodem en bak nog 10 minuten zonder bakvulling, of totdat de bodem en randen licht goudbruin kleuren.
Schep de appelcompote over de deegbodem en verdeel als een waaier de appelschijfjes erover. Bestrijk de appel met wat gesmolten boter en bestrooi met een beetje kaneelpoeder.
Bak 30 minuten in de oven, of totdat de deegranden goudbruin zijn en de appelpartjes zacht.
Doe de abrikozenjam met 1 el water in een klein pannetje en verwarm, al roerend, tot een gladde gelei. Bestrijk de appelpartjes met de warme abrikozenjam en bestrooi tot slot met de geroosterde hazelnoten.
Laat de taart ruim 10 minuten afkoelen, voordat je de bakvorm verwijdert. Serveer de taart lauwwarm (lekker met wat lobbig geklopte slagroom of bolletje vanille-ijs!), of koud.
Enjoy!
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 12:32
Kan ik daar ook bladerdeeg voor gebruiken
om 09:03
Hoi Tonny, dat zou ik niet doen, ik denk dat de bodem dan heel snel zacht wordt.