Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Duitse curryworst
Een tijdje geleden stuurde Johan me een foto van zijn lunch door. Hij zat in Duitsland voor zijn werk en bestelde in een wegrestaurant als lunch Currywurst mit pommes, oftewel curryworst met friet. Bij het zien van de foto stroomde het water uit mijn mond. Je begrijpt: die moest ik maken!
Zo gezegd, zo gedaan. Ik haalde verse braadworst bij de slager — in Duitsland gebruiken ze speciale curryworst — en maakte mijn eigen currysaus. Johan vond mijn currysaus zelfs lekkerder dan het origineel! Kijk, daar word ik nou blij van. De worst blijkt nog een dingetje. Want hoewel die heerlijk smaakte, vond Johan de Duitse worst lekkerder: kruidiger en pittiger van smaak.
De volgende keer dat ik deze curryworst weer maak (en dat gaat zeker gebeuren!), ga ik dus op zoek naar Duitse curryworst. Maar ook met Hollandse braadworst kan ik dit gerecht van harte aanbevelen!
Hoofdgerecht voor 2 grote eters — 20 minuten
Ingrediënten
- Olie om in te bakken
- 4 braadworsten (liefst pittig gekruid)
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- Half pak tomaten frito à 330 ml
- Dezelfde hoeveelheid ketchup als frito
- 1 el donkere balsamico-azijn
- Kneepje honing
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kerriepoeder
- Optioneel: worcestersaus
Om erbij te serveren
- Gebakken uienringen
- Franse frietjes, of een knapperig vers broodje
- Salade
Bereiding
Bak de braadworsten in een koekenpan met een klein beetje boter of olie, rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en houd warm. Verwijder het teveel aan braadvet uit de koekenpan en voeg de sjalot toe. Fruit de sjalot op laag vuur, totdat hij zacht is. Voeg de tomaten frito, ketchup, honing, azijn, chili- en kerriepoeder en een scheutje water toe en laat even doorkoken, totdat hij de gewenste sausdikte heeft.
Saus te dik: voeg wat extra water toe. Saus te dun: laat even inkoken.
Om de saus wat extra pit te geven kun je nog een paar druppels worcestersaus toevoegen.
Snijd de braadworsten in stukken en voeg ze toe aan de saus. Warm even door.
Bestrooi de curryworst vlak voor serveren met wat extra kerriepoeder.
Guten Appetit!
Themarecepten, Wereldgerechten, Duitse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 14:35
In Duitsland is het geen curry worst die je moet kopen maar de weizen worst😀 in Nederland noemen ze het ook wel bbq worsten
om 14:36
Curry ketchup in plaats van gewone ketchup vind ik ook erg lekker!
om 14:33
Welke worst gebruik je ? Varkens ,rund ,kip?
om 17:22
Ik gebruikte braadworst van varkensvlees.
om 18:32
MTip! Currywurst van de Makro. In combinatie met het recept van keukenliefde ?
om 23:48
Superlekker en gemakkelijk, deze ga ik zeker vaker maken!
om 10:56
Superleuk om te horen Paulien! 🙂
om 21:24
Hoi Annemiek! Dank je wel voor dit makkelijke en zalige recept! We zijn net een weekje terug van vakantie in Duitsland en wilden graag de Currywurst eens zelf proberen. Geslaagd dus.
Veel smakelijke groetjes 🙂
om 09:22
Superleuk om te horen! 🙂
om 23:25
Ben een echte Berlijn ganger, de stad waar Currywurst super populair is. Vanuit betrouwbare bron begrepen dat het geheime ingrediënt in de saus “en nu kijk je vast raar op” appelmoes is. Paar dikke eetlepels. Ik ben uiteindelijk een recept tegengekomen op een site genaamd kochbar.de en deze heb ik nagemaakt en de smaak komt behoorlijk goed overeen met de currywurst die ik verslind tijdens mijn jaarlijkse Berlijn trip. De beste Currywurst van Berlijn? Konnopkes Imbiss, U5 Eberswalderstrasse Prenzlauerberg.
om 11:31
Hier heb ik weer een heerlijk origineel recept voor je, dit keer uit het Oost-Duitse kookbook Sparkasse. De saus is genoeg voor 8 braadworsten en dit is de echte curryworst zoals je hem proeft in Berlijn, Brandenburg, Sachsen of elders in Duitsland..
250 gram ketchup
2 uien
3 eetlepels balsamico
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 eetlepel sojasaus
1 theelepel chilipoeder
Bak de braadworsten. Schil en hak de uien heel fijn en dan glazig bakken in een beetje olijfolie. Vervolgens de tomatenpuree toevoegen en afblussen met een beetje water. Voeg dan de tomatenketchup, balsamico en de honing toe en laat het even goed doorkoken terwijl je onder af roert. Nu kan je de saus op smaak gaan brengen met de chilipoeder,, kerriepoeder en de sojasaus. Snijd de gebakken braadworsten in stukken en voeg het toe aan de saus en laat ze lekker zwemmen. Strooi er tot slot nog wat kerrtiepoeder overheen.
om 10:04
Hoi Richard, bedankt voor het recept. Is deze saus niet erg zoet? Ik gebruik voor de helft tomatenfrito omdat ketchup erg zoet is.
om 12:23
Hoi Annemiek, deze saus is helemaal niet zoet.
om 11:50
?
om 20:04
Dit is echt de originele Currywurst! Bedankt voor dit recept. Smullen!
om 10:59
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Frits! 🙂
om 21:48
Richard dat recept van jou is hier favoriet, al aantal keer gemaakt met groot succes! ?
om 11:24
Erg lekker recept heb alleen de tomatenketchup vervangen voor currysaus maakt hem net wat pittiger en zo overheerst de ketchup niet!
om 15:54
ik vind het erg pittig en de tomaat overheerst… Wat kan ik hier aan doen?
om 19:34
Hoi Corin, een beetje experimenteren met de hoeveelheden en proeven totdat de saus naar jouw smaak is. Misschien iets minder tomatenfrito of ketchup en minder specerijen toevoegen.
om 17:39
Heel veel bedankt voor deze tip, die word tgemaakt !
om 09:20
Leuk! Ben benieuwd hoe hij smaakt. 🙂
om 09:23
Dit is heel lekker met Thüringer braadworst ( vanaf 14 april tijdelijke in het assortiment bij
Lidl)
om 09:03
Bedankt voor de tip Helene!