Erwtensoep (snert) zoals ’ie hoort: hartverwarmend, rijk en vullend. Met dit makkelijke basisrecept staat er binnen no-time een grote pan winterse comfort food te pruttelen voor het hele gezin.
Erwtensoep groenten
De klassieke soepgroenten – ui, het lichtgroene van de prei, winterwortel en knolselderij – brengen zoetigheid, kruidigheid en die typische erwtensoepgeur. Met groentebouillontabletten maak je snel een hartige basis.
Tip: laat de soep rustig pruttelen tot de erwten uiteen vallen; haal de karbonade en het spek eruit, pluk het vlees en roer weer terug door de soep. Zo krijg je die ouderwets volle, rijke pan snert waar iedereen voor terugkomt.
Vlees
Schouderkarbonade maakt de bouillon krachtiger en valt na het trekken mooi uit elkaar: precies die “snert-bite”. Het gerookte, magere spek zorgt voor diepte en een subtiele rooksmaak, terwijl de rookworst pas op het einde mee warmt zodat hij sappig blijft. De spliterwten binden de soep; goed afspoelen voorkomt extra schuim.
Variaties
Smaakt deze erwtensoep naar meer? Probeer ook deze variaties:
Update 24 oktober 2025: de tekst is opgefrist en het sjabloon vernieuwd. Het recept blijft hetzelfde — nog steeds net zo lekker!
Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Mannenvoer, Soeprecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten
om 07:15
Hoi Annemiek,
De soep is uitermate goed gelukt, ik heb alleen ook , (buiten jou recept) verse worst zachtjens mee laten koken, en ’n handjevol soepvlees, krijg je toch ’n echt volle smaak van de Erwtensoep!
om 08:49
Goed idee Jan! 🙂
om 14:21
een prima recept maar……. neem de helft erwten en de helft bruine bonen .
Waarom zijn. er geen hele erwten meer verkrijgbaar of nauwelijks.
Denk ook aan een varjenspoot
om 09:45
Nog even naar aanleiding van mijn bericht van 9.41 uur: ik woon in Fuerteventura. Je kunt hier allerlei soorten bonen krijgen, maar groene erwten of spliterwten niet. De spliterwten krijg ik van vrienden die overkomen uit Nederland. Ik had het hieronder namelijk over doperwten uit de diepvries omdat er hier geen groene erwten te krijgen zijn. Voor zover ik weet ….
om 15:37
Hoi Marian, ik hou zelf ook niet zo van erwtensoep waar de lepel in blijft staan. Met dit recept krijg je dus niet die hele dikke erwtensoep. Dat de soep dik is ligt overigens niet aan de spliterwten, maar aan de hoeveelheid vocht die je toevoegt. Als je de soep dunner wilt maken voeg je simpelweg meer water/bouillon toe. Ik zou geen doperwten toevoegen, dan krijg je een heel andere smaak.
om 16:51
OK bedankt. Het ligt dus niet aan de spliterwten dat de soep een dikke brij wordt. Meer water of bouillon dus en geen doperwten. Ik ga het uitproberen. Ik ben trouwens erg blij met je kook-blog.
om 09:01
Leuk om te horen Marian en succes! 🙂
om 09:41
Ik hou van erwtensoep, maar meer van de dunne variant, zal ik maar zeggen. Erwtensoep waar je lepel in blijft staan vind ik verschrikkelijk. De laatste keer dat ik het gemaakt heb heb ik beduidend minder spliterwten gebruikt, maar desondanks was het toch weer een dikke brij geworden. Nu zit ik te piekeren om maar 1/3 spliterwten te gebruiken en 2/3 doperwten uit de diepvries. Zou dat een oplossing kunnen zijn?
om 13:25
Hallo Annemiek
Graag zou ik van jou een recept hebben van bonensoep.
Mijn moeder maakte vroeger zulke lekkere bonensoep n.l.
maar ik kan nergens een goed recept vinden. Jouw recepten
vinden wij altijd fantastisch, dus graag van jou de bonensoep.
Alvast mijn dank en ga zo door.
Hartelijke groet ali
om 14:53
Hoi Ali, bedoel je bruine bonensoep? Dan ga ik eens even een lekker recept bedenken. 🙂
om 12:17
Even gekke vraag misschien maar doe je de Karbonades in z’n geheel in de pan incl het bot? Of snij je deze er eerst vanaf?
om 12:50
De karbonades inderdaad met bot en al meekoken. Naderhand kun je het vlees zo van het bot trekken.
om 23:08
Ik vraag altijd een stuk van 500gr schouderkarbonade zonder bot, snij ik in stukken. Verder maak ik de soep precies zo, alleen geen laurierblad.
om 18:11
Vraagje, waarom alleen het licht groene deel van de prei en niet het donkere deel??????????
Karin
om 19:07
Het lichtgroene deel van de prei smaakt veel zachter dan het hardere groene deel. Omdat ik niet wil dat de prei overheerst, voeg ik alleen het lichte deel toe. Maar experimenteer er rustig op los en ontdek wat je zelf het lekkerst vindt! 🙂
om 21:42
MMMMMmmm!! Vanavond gemaakt, het was heerlijk! Gaan we zeker vaker eten.
om 11:38
Superleuk om te horen Janet! 🙂