Kersttulband

Een tulband mag tijdens de feestdagen niet ontbreken vind ik. Het leukste onderdeel van een kersttulband maken is dat je helemaal los kunt gaan met de vulling. Gedroogde cranberry’s en pistache gaan er bij mij zowieso in want dat is mijn favoriete kerstmix maar ook bigareaux (gekonfijte kersen) en sukade (gesuikerde schil van de sukadeboom) ontbreken niet in mijn variant. Het resultaat is een goedgevulde tulband die smaakt naar Kerst! 

Seizoen, Thema recepten, Gebak, Kerstrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 250 g bloem (of gebruik zelfrijzend bakmeel, laat dan het bakpoeder achterwege)
  • 10 g (wijnsteen)bakpoeder
  • Snufje zout
  • 250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 3 el zonnebloemolie (hierdoor blijft de cake wat sappiger)
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 25 g cranberry’s, grof gehakt
  • 25 g pistache, grof gehakt
  • 50 g sukade
  • 50 g bigarreaux, grof gehakt

Voor garnering zie afwerking bij bereiding

Verder nodig

  • Tulbandvorm
  • Elektrische handmixer met garde
  • Bakspatel
  • Fijne zeef

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif licht met bloem.

Schep in een kom de bloem, het bakpoeder en zout door elkaar.

Klop in andere kom de boter, olie en basterdsuiker met de mixer tot een romig geheel. Klop een voor een de eieren erdoor. Zeef het bloemmengsel boven het beslag en spatel luchtig door elkaar. Spatel tot slot de cranberry’s, pistachenoten, bigarreaux en sukade door het beslag.

Verdeel het beslag over de tulband en strijk glad.

Schuif de tulbandvorm op een rooster in het midden van de oven en bak circa 50 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is. Neem de tulband uit de oven en laat 30 minuten in de vorm afkoelen.

Stort de tulband dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Afwerking

Met de afwerking van de tulband kun je je heerlijk uitleven. Versier hem bijvoorbeeld met 100 gram gesmolten witte-, of melkchocolade (au bain-marie laten smelten) en suikerstrooisels of bestrooi met poedersuiker.

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Pasta carbonara met bacon en groene asperges

2 mei 2019

Ik ben dol op pasta carbonara. De romige, fluweelzachte saus gemaakt van enkel ei en Parmezaan is zo simpel...

Sinaasappeltulband met chocoladeglazuur

26 april 2019

Is het geen plaatje lieve jongens en meisjes! Deze sinaasappeltulband met witte-chocoladeglazuur en,  jawel, rood wit blauw spikkels heb...

5x recept met asperge en ei – een gouden combi

17 april 2019

Witte asperges en ei: twee ingrediënten die voor elkaar gemaakt lijken te zijn! Omdat het ook een heerlijke combi...

Pappardelle met biefstuk en groene asperges

16 april 2019

Deze pappardelle in tomatensaus geserveerd met biefstuk en groene asperges is een op en top verwengerecht! En ook niet...

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin