Klassieke bernaisesaus (met entrecote en friet)

Klassieke bernaisesaus (met entrecote en friet)

Dit is één van mijn meest favoriete verwengerechten die ik serveer in het weekend, tijdens de feestdagen, of wanneer we gasten te eten krijgen: biefstuk of entrecote met zelfgemaakte bernaisesaus en frietjes. Geserveerd met een frisse groene salade een waar feestmaal!

Saus voor circa 4 personen

Ingrediënten

Voor de castrique

  • 100 ml dragonazijn
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml water
  • 1 grote teen knoflook, gekneusd
  • 3 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 takje dragon
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd

Voor de saus

  • 3 eidooiers
  • 3 el castrique
  • 150 ongezouten roomboter
  • 3 takjes dragon, fijngehakt
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen
  • 1 tot 2 el citroensap

DSC_1988_800x547

Verder nodig
Doe alle ingrediënten voor de castrique in een kookpannetje en laat op hoog vuur inkoken tot er 1/3 overblijft. Zorg in ieder geval dat je 3 eetlepels castrique overhoud om de saus te maken. Zeef de castrique en bewaar. (Omdat het inkoken even duurt, maak ik de castrique meestal ruim van tevoren en warm hem, vlak voordat ik de saus ga maken, weer even op.)

DSC_1992_800x536 DSC_1998_800x536

Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur en schep het bovendrijvende eiwit weg.

DSC_1996_800x536

Klop de eidooiers – in een vuurvaste kom, boven een pan met warm water – samen met de warme castrique tot een lichtbleke en romige massa. Voeg dan beetje bij beetje de geklaarde roomboter toe, terwijl je flink blijft kloppen. Voeg net zoveel boter toe, totdat je een gladde en romige saus hebt. Proef en breng de saus verder op smaak met zout, peper en citroensap. Roer tot slot de gehakte dragon door de saus en serveer de saus direct.

Klassieke bernaisesaus (met entrecote en friet)Eerdere pogingen van mij om de saus warm te houden en later te serveren mislukten, omdat de saus ging schiften (tips?). Zorg dus dat je de saus pas (af)maakt als het vlees bijna goed is en de frietjes gebakken worden.

Eet smakelijk!

Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Snelle recepten, Vleesrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde