Klassieke cheesecake met frambozensaus

Dit is een van de favoriete taarten van mezelf en dochterlief: de klassieke cheesecake met frambozensaus! Het frisse zuurtje van de frambozensaus is de perfecte tegenhanger voor de romige cheesecakevulling en krokante koekbodem. Een match made in heaven!

Wereldgerecht, Amerikaanse recepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

Cheesecake

  • 260 g Bastogne of Knappers koeken
  • 106 g gesmolten boter + extra om springvorm in te vetten
  • 600 g roomkaas (ik gebruik Philadelphia)
  • 165 g fijne kristalsuiker
  • 125 g zure room
  • 75 g crème fraîche
  • 3 eieren + 1 eidooiers (m)
  • 1 el citroensap
  • 1 el vanille-extract (of gebruik het merg van 1 vanillepeul!)

Frambozensaus

  • 200 g diepvriesframbozen
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 1 el water

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 24 cm
  • Aluminiumfolie
  • Keukenmachine met hakmes
  • Garde
  • Bakspatel

 

Bereiding

Stap 1.

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur, of afgedekt in de magnetron. Roer de boter door de koekjes. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.

Stap 2.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Schuif een diep bakblik in het midden van de oven. Vet de springvorm in met boter. Scheur 3 grote vellen aluminiumfolie af en leg iets overlappend op elkaar. Scheur nog 3 vellen aluminiumfolie af en leg deze dwars bovenop de andere. Zet de springvorm in het midden van het aluminiumfolie. Rol het folie vanaf de zijkanten op naar binnen en vouw omhoog tegen de rand aan, zodat je een opstaande rand van alufolie krijgt. We gaan de cheesecake straks bakken in een waterbad en het alufolie moet ervoor zorgen dat er geen water in de springvorm kan komen.

Stap 3.

Klop in een kom de roomkaas glad met de suiker. Doe de zure room en crème fraîche erbij en klop verder. Roer een voor een de eieren en de eidooier door het beslag. Roer dan het citroensap en de vanille-extract erdoor. Schenk het cheesecakebeslag over de bodem van de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Stap 4.

Vul de waterkoker met water en breng aan de kook. Zet de springvorm op het bakblik in de oven. Schenk een laagje kokend water in het bakblik van ongeveer 1 tot 1,5 cm hoog, zorg dat het niet over het aluminiumfolie kan lopen. Bak 60 tot 75 minuten in de oven: de cheesecake mag in het midden nog heel iets wiebelen. Als de cheesecake teveel wiebelt, bak hem dan iets langer. Zet de oven uit en laat de cheesecake nog een uur afkoelen in de oven. Haal de cheesecake uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de cheesecake verder afkoelen in de vorm op een rooster op het aanrecht. Zet de afgekoelde cheesecake nog een nacht in de koelkast om verder op te stijven.

Frambozensaus

Doe de frambozen, suiker en het water in een magnetronbestendige schaal en zet afgedekt 4 minuten in de magnetron. Of verwarm enkele minuten op hoog vuur in een pannetje op het vuur, tot de frambozen zacht zijn en het sap is vrijgekomen. Druk de frambozen door een fijne zeef en vang de frambozensaus op. Laat afkoelen. Serveer de cheesecake met de frambozensaus.

Klassieke cheesecake met frambozensaus

Klassieke cheesecake met frambozensaus

Klassieke cheesecake met frambozensaus

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Suzanne

    Heb je hier geen kook video van? Ben even aan het stoeien met de zilver folie 🤣

    1. Anny

      Wanneer doe je de koekjes op de bodem . Ik snap niet helemaal wat je bedoelt
      Hoe je het water toevoegt. 🤔

    2. Nancy

      Ja precies…🤔 Zou heel fijn zijn..ik ben ook meer een beeld bakker 😉

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin