Koffiebroodjes

Gesponsord — Hollandse koffiebroodjes gevuld met banketbakkersroom en rozijnen, afgewerkt met glazuurlaagje: je bent even bezig — het is niet moeilijk! —, maar dan heb je ook wat. Dit recept is voldoende voor minstens 15 heerlijke koffiebroodjes. Genoeg dus om uit te delen, of vries de helft in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand om bij de koffie te serveren.

Wereldgerecht, Gebak, Hollandse recepten, Zoet

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 630 g (geen ml!) volle melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eierdooiers
  • 7 g zout + een mespuntje
  • 14 g instant gist, of 40 g verse gist
  • 500 g bloem
  • 30 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 g zachte roomboter
  • 90 g krenten
  • 90 g rozijnen
  • ½ pot abrikozenjam
  • 100 g poedersuiker
Verder nodig
  • Keukenmachine met deeghaak (kneden kan eventueel ook met je handen, maar met een keukenmachine gaat het sneller en makkelijker)
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Kwastje om te bestrijken

Bij de bakker zie ik vaak koffiebroodjes met roze glazuur liggen. Wil je dat ook? Voeg dan een druppel rode levensmiddelenkleurstof toe aan je poedersuikerglazuur.

Bereiding

Custard

Doe 450 g melk in een kookpannetje, samen met de vanillemerg, vanillepeul, 50 gram kristalsuiker en breng aan de kook. Roer ondertussen in een kommetje 50 gram melk, 45 gram kristalsuiker, de custardpoeder, eidooiers en een snufje zout door elkaar tot een glad papje. Verwijder de vanillepeul uit de hete melk. Giet al kloppend met een garde een flinke scheut van de hete melk bij het custardpapje. Doe dit mengsel weer terug bij hete melk in de pan en verwarm al kloppend op laag vuur circa 2 minuten, of totdat je een dikke, gladde custard hebt. Haal de pan van het vuur en stort de custard op een groot koud bord. Spreid uit en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen.

Broodjes

Verwarm de overige melk (130 gram) enkele seconden in de magnetron, of in een pannetje tot lauwwarm. Voeg de gist en de helft van de basterdsuiker toe en roer goed door. Zet even opzij.

Roer de bloem, overige basterdsuiker en 7 gram zout in de kom door elkaar. Klik de deeghaak op de Chef Titanium. Voeg het ei, de roomboter en het melkmengsel toe aan de bloem en kneed met de deeghaak tot een soepel deeg. (Als het deeg te droog blijft kun je een extra scheutje melk toevoegen, of voeg wat extra bloem toe als het deeg teveel plakt.) Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg op een licht bebloemd aanrechtblad uit tot een rechthoek van 40 x 50 cm. Bestrijk met de afgekoelde banketbakkersroom. Houd circa 5 cm. aan één rand van de lange zijde vrij. Verdeel de krenten en rozijnen over de room. Bestrijk de vrijgehouden lange rand met water en rol vanaf de lange kant zo strak mogelijk op tot een rol. Snijd met een scherp mes in plakken en leg de rollen op een met bakpapier bekleed bakblik — je hebt twee bakblikken nodig. Laat ze 45 minuten rijzen op een warme plek, of gebruik de rijsstand van je oven.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bak de koffiebroodjes circa 12 tot 14 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven. Verhit de abrikozenjam in een pannetje met 1 eetlepel water en roer glad. Bestrijk de koffiebroodjes met de warme jam en laat afkoelen.

Vlak voor serveren

Roer de poedersuiker tot een glad glazuur met een klein beetje water. Als de glazuur te dun is kun je extra poedersuiker toevoegen. Bestrijk de koffiebroodjes met het glazuur.

Sta jij inmiddels te popelen om zelf aan de slag te gaan met de Chef? Bekijk snel deze najaarsactie van Kenwood en schaf de Kenwood Chef Titanium voordelig aan!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kenwood

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com