Mini kerststol

De traditionele kerststol mag niet ontbreken bij het kerstontbijt. Een lekkere kerststol is helemaal niet zo moeilijk om te maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig. In plaats van één grote kerststol maak ik graag twee mini kerststolletjes. Zo kun je er bijvoorbeeld eentje inpakken en weggeven. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn. Gesneden in dikke plakken besmeerd met roomboter en bestrooid met kaneelsuiker, dat is puur genot!

Door de kerststol na het bakken te bestrijken met gesmolten boter ‘seal’ je hem als het ware in, waardoor hij met gemak 3 tot 4 dagen houdbaar blijft. Je kunt de stol ook invriezen, dan blijft hij zeker 3 tot 4 maanden goed. Zie ook onderstaande tip!

Thema recepten, Seizoen, Kerstrecepten, Gebak, Ontbijt, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 1 zakje instant gist à 7 g
  • 300 ml lauwwarme, halfvolle melk
  • 2 eieren (m)
  • 500 g (Amerikaanse) patentbloem (Amerikaanse patentbloem bevat meer eiwitten dan gewoon patentbloem waardoor het brood luchtiger wordt)
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 7 g zout
  • 1 biologische citroen, alleen de rasp
  • 50 g ongezouten roomboter, zacht
  • 50 g margarine, zacht
  • 200 g witte of blauwe rozijnen (of een mix) (eventueel van tevoren wellen in heet water of drank)
  • 100 g hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan en grof gehakt
  • 200 g amandelspijs (eventueel loskneden met een beetje losgeklopt ei voor extra smeuïgheid)

Afbakken

  • Poedersuiker
  • 50 g ongezouten roomboter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)

Tip! Heb je een stukje kerststol over dat niet meer zo vers is? Snijd hem in plakken en bak er wentelteefjes van!

Bereiding

  1. Roer de gist met een lepeltje van de basterdsuiker door de melk en roer door. Zet opzij en laat 15 minuten staan.
  2. Klop 1 ei los. Doe de bloem, overige suiker, zout, citroenrasp, het losgeklopte ei en het melk-gistmengsel in een mengkom en kneed met je hand, of in een keukenmachine met deeghaak tot een soepel, elastisch en samenhangend deeg. Dit duurt een minuut of tien.
  3. Voeg beetje bij beetje de roomboter en margarine toe aan het deeg en kneed verder tot het deeg niet meer plakt.
  4. Bestrooi het werkblad licht met bloem en leg het deeg erop. Verdeel de rozijnen en noten over het deeg en kneed met je handen door het deeg. Zorg dat ze goed verstopt zijn in het deeg. anders verbranden ze straks in de oven.
  5. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en maak hier 2 bollen van. Zo maak je 2 kerststollen in plaats van 1 grote. Leg het deeg in twee aparte, licht ingevette kommen om te rijzen. Dek beide kommen af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uit kan drogen. Zet op een warme, tochtvrije plek om te rijzen. Ongeveer 1 uur, of tot het volume is verdubbeld.
  6. Kneed het amandelspijs soepel en verdeel in 2 gelijke stukken. Rol uit tot twee rollen.
  7. Bestuif het werkblad licht met bloem en pak een deegbal erbij. Rol uit tot een rechthoekige plak met dezelfde lengte als de spijsrol. Leg de spijsrol in het midden van de deegplak. Klap het deeg over de spijs, rol goed in en druk de randen aan. Klop het andere ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg dun met ei. Herhaal indien nodig. Maak nu de andere kerststol.
  8. Leg de broden op een met bakpapier bekleed bakblik. Smeer een dun laagje olie over een stuk vershoudfolie en dek de broden hier losjes mee af (ingevette kant op het brood, zodat het niet gaat plakken). Laat nog 30 minuten rusten voor een tweede rijs.
  9. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de broden in het midden van de oven 30 tot 35 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  10. Haal de broden uit de oven en bestrijk rondom met gesmolten boter. Laat ze afkoelen op een rooster. Bestrooi voor serveren royaal met poedersuiker.

Mini kerststol

10 reacties

Verdeel je liefde

  1. Danitsja

    Moet de melk er in een keer bij of in etappes? Ik kreeg het deeg niet plak vrij.
    Lang kneden, extra bloem maar toen wou hij natuurlijk niet meer rijzen. Eerste poging mislukt.

    1. Wat jammer om te horen dat het mislukt is. Helemaal plakvrij hoeft het deeg niet te zijn, als het maar wel werkbaar is. Als het nog een beetje plakkerig is kun je dat later nog redelijk corrigeren op het aanrecht die je lichtjes met bloem bestuift. Hopelijk durf je een tweede poging aan en lukt het dan wel!

      1. Danitsja

        Hey annemiek .
        Dank voor je reactie.
        Ben inmiddels bij poging 3.. maar geef niet op. Het rijzen was ook een uitdaging, maar ook dat onder de knie(denk ik)
        Fijne dagen

        Groetjes danitsja

        1. 🤭Complimenten voor de aanhouder! Hopelijk is de derde keer inderdaad scheepsrecht! 😉

  2. Andra

    Zou je ook volle melk kunnen gebruiken ipv halfvolle melk? Is namelijk handiger wanneer je op een boerderij woont en er nooit melk gekocht wordt 😉

    1. Oh wat een heerlijke luxe! Dat kan hoor! 🙂

  3. Sasja Straatman

    Gewone bloem is ook lekker?

    1. dat kan ook.

  4. Petra

    Moet er geen ei door de amandelspijs?? En hoeven de rozijnen niet geweld te worden??

    1. Hoi Petra, je kunt de amandelspijs even loskneden met een beetje losgeklopt ei, maar dit hoeft niet per se. Uiteraard kun je de rozijnen van te voren laten wellen in een beetje heet water of drank. Dan worden ze extra sappig en smakelijk. Ik zet het er nog even bij. 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin