Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?
Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!
Plaattaart met gekarameliseerde witlof
Vroeger hield ik niet van witlof en het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik de licht bittere smaak ervan begon te waarderen. Inmiddels ben ik er dol op! Vooral deze plaattaart met gekarameliseerde witlof is favoriet. Een bitterzoet gerecht dat mijn hart sneller laat kloppen!
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 1 pak diepvries bladerdeeg
- 6 stronken witlof, aanzet verwijderd en in vieren gesneden
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- 200 ml crème fraîche
- 2 rijpe conference peren, geschild en in plakken gesneden
- 75 g blauwaderkaas, bijvoorbeeld roquefort, of gorgonzola
- 6 plakken beenham, in iets kleinere stukken gescheurd
- Olijfolie
- 1 el roomboter
- 1 el suiker
- Zout en peper
Verder nodig
Groot bakblik, vel bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat het bladerdeeg ontdooien en leg een vel bakpapier op het bakblik. Verdeel de bladerdeegplakjes over het bakblik, druk de naden lichtjes aan en maak een opstaand randje aan de zijkanten. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak circa 15 minuten voor in de oven, of totdat het deeg licht begint te kleuren.
Verhit een koekenpan met wat olie en bak de witlof en rode ui op hoog vuur, totdat ze licht beginnen te kleuren. Draai ze een keer om en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de suiker en boter toe en laat karameliseren. Let op dat de suiker niet verbrandt, zet anders het vuur iets lager. De witlof en ui zijn goed als ze beetgaar zijn.
Smeer de crème fraîche over de deegbodem en beleg met de witlof, ui, peer en blauwaderkaas.
Bak de taart 20 minuten in de oven, of totdat hij goudbruin is. Verdeel de ham de laatste tien minuten van de oventijd over de taart, omdat deze anders verbrandt.
Laat de plaattaart iets afkoelen en snijd dan in vierkante punten. Serveer met een lekkere groene salade.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Wereldgerecht, Hollandse recepten, Hoofdgerecht
om 08:27
Gisteren gemaakt, super lekker!!
Dank je wel , dit recept ga ik zeker vaker maken
om 15:30
Graag gedaan Wil, leuk om te horen dat het heeft gesmaakt. 🙂
om 19:32
Super lekker vandaag gemaakt!!
om 08:39
Ah, leuk om te horen Petra! 🙂
om 14:42
ziet er super uit. Zou hem graag gaan proberen maar zijn hier absoluut geen fan van blauwaderkaas. Deze kan vast door een ander kaas vervangen worden maar welke??
om 16:39
Je kunt ook oude kaas of Parmezaan gebruiken, als hij maar een beetje pit heeft.
om 18:30
Hoi Annemieke
Ik heb hem gemaakt en net als de aspergetaart
staat hij gewoon bij de favorieten.
Had helaas geen peren die rijp waren maar die heb ik
met wat citroensap en een klein scheutje water even in
de magnetron gedaan.
Ging prima, we konden toch wel dansen als was het
niet met de bruid.
Groetjes Lya
om 09:31
Soms moet je vindingrijk en creatief zijn Lya, zo ontstaan de mooiste dingen. Het lijkt mij een prima oplossing!
om 11:40
Mmmmmm!
om 13:43
Ik heb een vraag?
Zou ik de bodem al kunnen voorbakken ,zodat ik alleen de vulling er vanavond nog op hoef te doen?
En eventueel de groenten ook al klaar maken.