Stoofpannetje met gourmetkliekjes en roomsaus

Fijne tweede kerstdag iedereen! Misschien heb je gisteren gezellig zitten gourmetten of ga je vanavond gourmetten? Wij houden altijd vlees en groenten over, maar hebben vaak geen zin om twee dagen achter elkaar te gourmetten. Herkenbaar?

Op KeukenLiefde deelde ik eerder al de after gourmet-stoofpot. Een populair recept en een heerlijk gerecht om al je gourmetkliekjes in te verwerken. Vandaag is het tijd om een nieuw after gourmetrecept met je te delen.

De basis voor dit gerecht zijn de kliekjes vlees en groenten die je overhebt van je gourmet, die worden even aangebakken en zachtjes gegaard in een heerlijke roomsaus. Als je ook (voorgekookte) krieltjes toevoegt, maak je er een eenpansgerecht van. Heb je geen krieltjes, dan kun je dit gerecht serveren met bijvoorbeeld gekookte rijst, gebakken aardappels, pasta, of iets anders dat je nog in huis hebt. Ik zeg: “trek open die kastdeuren en maak op die kliekjes!”

Thema recepten, Menu, Vleesrecepten, Kerstrecepten, Gourmetten, Snel, Eenpansgerechten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • Boter of olie om in te bakken
  • Restjes (gourmet)vlees, in stukjes die ongeveer even groot zijn
  • Restjes (gourmet)groenten (bijv. champignons, paprika, uien, courgette), gesneden
  • Bloem
  • Rund- kip-, of groentebouillon (gemaakt van een tablet of poeder)
  • Kook- of slagroom
  • Restjes verse kruiden, fijngehakt

Om roomsaus te maken voor 4 personen bak je een flinke eetlepel bloem in een flinke eetlepel boter enkele minuten op laag vuur om de bloem te laten garen. Dan voeg je al roerend 250 ml bouillon en 250 ml room toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat de saus zachtjes pruttelen tot je een mooi gebonden, gladde saus hebt zonder klontjes.

Om erbij te serveren

  • Rijst, pasta of aardappels (gebakken, puree of gekookt kan allemaal)

Verder nodig

  • Braadpan met dikke bodem

Tip! Heb je nog voorgekookte krieltjes over van de gourmet, dan kun je die ook toevoegen aan het pannetje. Bak ze tegelijk met de groenten.

Bereiding

Verhit de braadpan met een scheut olie of boter en laat even uitbruisen. Begin met het bakken van het vlees dat de langste bereidingstijd heeft. Als je veel vlees hebt is het beter om niet alles tegelijk te bakken. Vlees zoals varkenshaas of biefstuk mag nog rosé zijn van binnen dus die voeg je het laatste toe. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet zolang opzij.

Voeg indien nodig nog wat extra boter of olie toe aan het bakvet in de pan en voeg de groenten toe. Bak enkele minuten tot de groenten iets zachter zijn. Zorg dat er nog voldoende boter in de pan zit om de bloem te laten garen, zie uitleg onder ingrediënten. Voeg de bloem toe. Zet het vuur laag en bak de bloem al roerend circa 5 minuten om hem te laten garen.

Voeg de bouillon en room en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen tot het een mooie sausdikte heeft. Voeg het vlees en de vrijgekomen vleessappen en de gehakte kruiden toe aan de saus en warm nog enkele minuten door. Proef en breng de saus indien nodig nog extra op smaak met zout en peper.

Stoofpannetje met gourmetkliekjes en roomsaus

Stoofpannetje met gourmetkliekjes en roomsaus

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

Heb je van dit recept genoten?

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Lisette

    Goed idee, dit recept! Heb het meteen uitgeprobeerd met onze gourmet restjes. Smaakte prima!! Fijn om zo op een lekkere manier van je kliekjes af te komen.

    1. Leuk om te horen dat het smaakte Lisette! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin