Stoofvlees met pompoen in rodewijnsaus (slowcooker)

Wij zijn dol op stoofvlees en zetten het regelmatig op tafel. Vaak maak ik Belgisch stoofvlees omdat Johan daar dol op is, maar ik experimenteer ook graag. Deze stoofvleesvariant met pompoen en wortel in rodewijnsaus is verrukkelijk! Ik gebruik tegenwoordig eigenlijk altijd de slowcooker om het vlees in te garen omdat dat zo makkelijk is. Als alle ingrediënten in de slome zitten heb je er geen omkijken meer naar. Tot nu toe is er nog geen stoofvleesrecept uit de slowcooker mislukt, dus is het mijn grote vriend (binnenkort is de slowcooker ook te koop in onze webshop!). Heb je geen slowcooker dan kun je dit recept ook gewoon maken in de braadpan. Volg dan de aangegeven bereiding voor de braadpan.

Lekker met geroosterde krieltjes uit de oven.

Menu, Vleesrecepten, Eenpansgerechten, Slowcooker, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1,2 kg riblappen, op kamertemperatuur en in middelgrote stukken gesneden
  • Olijf- of zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 grote ui, in halve ringen gesneden
  • 3 knoflooktenen, uitgeperst
  • 2 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 rundvleesbouillonblokje, verkruimeld
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 g
  • 1 el suiker
  • 2 tl (milde) azijn
  • 250 g pompoen, in blokjes
  • 250 g wortel, in plakjes
  • Optioneel, 1 flinke el maizena

 

Tip! Dit recept kun je het beste al een dag van tevoren maken, laten afkoelen en afgedekt op een donkere, koele plek bewaren tot de volgende dag. Dan op heel laag vuur langzaam opwarmen. Zo weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om het vlees zacht te krijgen en de volgende dag smaakt het vlees en de saus nog lekkerder!

Bereiding

  1. Zet de slowcooker aan op stand ‘high’ op 6 uur.
  2. Verhit een ruime koekenpan met een scheutje olie. Voeg het vlees toe en bestrooi met zout en peper. Bak op middelhoog vuur rondom goudbruin. (Bak niet teveel vlees tegelijk in de pan, bak anders in meerdere porties.) Schep het vlees in de slowcooker.
  3. Bak in het achtergebleven braadvet (voeg indien nodig wat extra olie of roomboter toe) de uien, knoflook, takjes tijm, laurierblad en specerijen tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg het bouillonblokje en de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg tot slot de rode wijn, tomatenblokjes, suiker en azijn toe. Doe een flinke scheut water in het lege blik tomatenblokjes en schud even om. Voeg dat ook toe aan de pan. Breng de saus aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
  4. Verdeel de pompoen, wortel en de saus uit de koekenpan over het vlees in de slowcooker. Roer alles even door en doe de deksel op de pan.
  5. Gaar het vlees in de slowcooker tot het zacht is en makkelijk uit elkaar valt. Het vlees hoeft misschien niet 6 uur te stoven, controleer af en toe of het zacht is.
  6. Als de saus te dun is kun je hem binden met een maizenapapje. Roer hiervoor een flinke eetlepel maizena los met koud water. Haal het vlees uit de saus en bind de saus met het maizenapapje (je hoeft misschien niet alles te gebruiken). Leg het vlees terug in de saus en warm even door.

Braadpan

Volg stap 2 en 3 zoals hierboven en vervang de koekenpan door een braadpan. In plaats van het vlees in de slowcooker te scheppen leg je het op een bord en zet even opzij. Bij stap 4 voeg je het vlees, de pompoen en wortel toe aan de saus in de braadpan. Breng aan de kook en zet het vuur dan op het allerlaagste pitje (gebruik een sudderplaatje indien nodig). De saus mag niet koken, maar moet heel zachtjes pruttelen. Stoof het vlees in circa 3 uur (kan ook korter of langer) gaar.

Stoofvlees met pompoen in rodewijnsaus (slowcooker)

Stoofvlees met pompoen in rodewijnsaus (slowcooker)

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Desiree penning

    Heerlijke recepten 😊

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin