Witte asperges met botersaus

Witte asperges op klassieke wijze met botersaus, ei en ham, dat blijft toch een van mijn favorieten. Dit keer verrijk ik de botersaus met een scheutje room en parmezaan waardoor je een heerlijke roomsaus krijgt. Parmezaan en witte asperges zijn dikke vrienden van elkaar en dat proef je! Lekker om te serveren met gekookte krieltjes, pasta of gnocchi.

Seizoen, Menu, Snel, Lenterecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 50 ml kookroom
  • 25 g geraspte parmezaan
  • 2 eieren
  • 4 plakken beenham
  • 15 g platte peterselie, fijngehakt

 

 

 

Tip!
♥️In plaats van peterselie is dille of basilicum ook erg lekker!
♥️Bewaar het aspergekookvocht na het koken van de asperges en voeg de aspergeschillen en uiteinden toe aan het vocht. Breng opnieuw aan de kook en laat dan afkoelen. Zeef het vocht en gebruik voor zelfgemaakte aspergesoep.

Bereiding

  1. Breng een pan met water aan de kook voor de eieren. Prik een gaatje in de eieren en kook ze in 9 minuten hard. Spoel af met koud water en pel ze. Hak de eieren fijn.
  2. Snijd circa 1,5 cm van het houtige uiteinde van de asperges af. Schil de asperges rondom met een dunschiller (de uiteinden en schillen kun je bewaren om aspergebouillon van te trekken voor aspergesoep). Leg de asperges plat in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en kook de asperges circa 3 minuten, zet dan het vuur uit en laat de asperges nog even nagaren in het hete vocht tot ze de gewenste garing hebben. (Ik houd ervan als de asperge nog bite heeft.)
  3. Verwarm ondertussen de roomboter, room en parmezaan in een pannetje. Warm goed door tot de parmezaan volledig is opgelost in de saus. Indien nodig kun je wat kookvocht van de asperges toevoegen om de saus wat dunner te maken. Breng indien nodig op smaak met zout en peper uit de molen.
  4. Schep met een schuimspaan de asperges uit de pan en leg ze op een bord om uit te lekken.
  5. Verdeel de asperges over twee borden en schenk de botersaus eroverheen. Bestrooi met het ei en de peterselie en leg op elk bord twee plakken ham. Serveer direct.

Witte asperges met botersaus

Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE

Inspiratie nodig voor het avondeten? Bestel nu ons kookboek KOKEN MET KEUKENLIEFDE:
75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel nu!

(2 stemmen)
Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Heidie

    Ik heb ooit eens de tip gekregen van een kok om aan het water wat zout, schepje suiker en boter toe te voegen. Zo worden de asperges zachter.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin