Zelf sushi maken

Ben jij ook gek op sushi en zou je het graag eens zelf willen maken? Ga ervoor! Zelf sushi maken is veel voordeliger dan voorverpakte sushi uit de winkel en je kunt je eigen vulling kiezen. 

Het makkelijkste is om de rijst ’s ochtends of tot maximaal een dag van tevoren te maken. De sushirijst moet namelijk volledig zijn afgekoeld voordat je hem kunt verwerken. Wil je de sushi vullen met rauwe vis, bestel dan tijdig zalm of tonijn van sashimi kwaliteit bij je visboer. Dat is hele verse vis die je veilig rauw kunt eten. Voorverpakte zalm of tonijn uit de supermarkt is dat niet. Wil je toch zalm of tonijn uit de supermarkt gebruiken (doe ik zelf heel vaak), gaar hem dan eerst voor in de oven (zie uitleg bij ingrediënten).

In de bereiding hieronder leg ik uit hoe je maki sushi maakt: een sushirol omwikkeld met een vel nori. Zie ook onderstaande tips voor sushi varianten.

Wereldgerecht, Visrecepten, Aziatische recepten, Hoofdgerecht, Voor bij de borrel

Ingrediënten

Voor 4 maki sushirollen

  • 250 g sushi-rijst

Sushi azijn (zie hieronder, of kant-en-klaar gekocht in de toko, wij gebruiken altijd sushi-azijn van het merk Otafuku)

  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • 0,5 tl zout

Vulling

  • 4 norivellen
  • 0,5 komkommer en/of 1 eetrijpe avocado, in reepjes
  • Tube mayonaise of Japanse Kewpie (truffelmayonaise is lekker bij gerookte kip!)
  • 200 g rauwe zalm of tonijn van sashimi kwaliteit (bestel bij je visboer), krab of tonijn uit blik (krab- of tonijnsalade is ook lekker als vulling), gerookte kipreepjes, etc. Je kunt ook verse zalm of tonijn uit de winkel gebruiken maar die kun je niet rauw eten. Ik gaar die daarom altijd even in de oven (ingewreven met een drupje sesamolie en een snufje zeezout – ca. 12 minuten op 150 graden) tot ze nét gaar zijn
  • Sesamzaadjes (bij voorkeur een mix van licht geroosterd en zwart)

Om erbij te serveren

  • Wasabi
  • Ingelegde gember
  • Japanse lichte sojasaus
  • Furikake (toko), optioneel

Nodig

  • Bamboematje
  • Vershoudfolie
  • Optioneel, sushimaker (zie onderstaande tip!)

Tips en trics!
♥️Voor het maken van de perfecte sushirol gebruiken wij vaak de sushi bazooka. Je vind hem hier in onze shop!
♥️In plaats van de rijst in nori te rollen kun je ook de nori in de rijst rollen. Dit noem je een uramaki rol. De sushirol kun je vervolgens rollen door, of aan de bovenkant garneren met bijv. viseitjes (tobiko), gefrituurde uitjes of sesamzaadjes.
♥️Je kunt ook nigiri sushi maken. Hiervoor schep je een lepeltje rijst in vochtig gemaakte handen en rol/vorm die tot een blokje. Beleg met een plakje zalm, tonijn, gekookte garnaal, omelet, avocado, etc. Indien gewenst kun je een smal reepje nori van een vel knippen en deze om de nigiri rollen. Plak het uiteinde vast met wat water.

Bereiding

  1. Spoel de sushirijst af met koud water net zolang tot het water helder is. Laat uitlekken en doe de sushirijst met 350 ml koud water in een pan. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook, zet het vuur dan laag. Laat de rijst zachtjes koken tot het water is opgenomen en de rijst beetgaar is, dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Zet het vuur uit en haal de deksel van de pan. Leg een droge theedoek over de rijst en leg daarop de deksel. Laat de rijst 15 minuten staan.
  2. Verwarm ondertussen in een pannetje de azijn, suiker en het zout tot de suiker en het zout zijn opgelost (niet laten koken). Doe de sushirijst in een houten kom (geen metalen kom) en roer de marinade (of een paar eetlepels kant-en-klare sushi-azijn) erdoor. Door de marinade krijgt de rijst een lekkere smaak en mooie glans. Koel de sushirijst zo snel mogelijk af, eventueel met behulp van een waaier. De sushirijst is nu klaar voor gebruik of dek af met vershoudfolie en bewaar tot maximaal 1 dag in de koelkast tot gebruik.
  3. Bekleed een bamboematje met vershoudfolie (of rol een stuk vershoudfolie uit op het aanrecht) en leg hierop een vel nori met de ruwe kant naarboven. Verdeel de rijst erover, maar laat aan de bovenkant een rand van 1 cm vrij. Bestrooi de rijst met wat sesamzaadjes. Verdeel onderaan, over de gehele breedte van de rijst, een smal streepje mayonaise er leg hier de komkommer en/of avocado en de vis of kip op. Rol vanaf de onderkant – met behulp van het bamboematje of folie – zo strak mogelijk op. Bevochtig de nori aan de bovenkant en plak hiermee de sushirol dicht. Ik wikkel de sushirol nu altijd strak als een toffee in een stukje vershoudfolie en leg hem minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Dan kun je de rol later makkelijker snijden.
  4. Snijd de sushi met een vlijmscherp mes in plakken en serveer met de sojasaus, gember en wasabi.

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken

Reserveer ons nieuwste kookboek: FAMILIEGERECHTEN

Reserveer hier ons nieuwe kookboek FAMILIEGERECHTEN

Medio september komt ons nieuwe kookboek FAMILIEGERECHTEN uit! Reserveer hem nu en hij valt straks als een van de eerste bij jou op de deurmat! 

Bestel nu!

(0 stemmen)
7 reacties

Verdeel je liefde

  1. Hanneke

    Kan ik de rijst het best gewoon buiten de koelkast bewaren als ik hem klaargemaakt heb in de ochtend?

    1. Hoi Hanneke, bedankt voor je reactie. De sushirijst kun je het beste afgedekt in de koelkast bewaren (tot maximaal een dag) tot gebruik. Ik heb het er ook bijgezet in het artikel!

      1. Hanneke

        Super! Niet goed gelezen ?

  2. Debby

    Wat fijn dat je dit recept er op heb gezet. Dit ga ik komend weekend maken.

    1. Leuk om te horen dat je dit gaat maken Debby. Het is echt heerlijk!

  3. Ziet er goddelijk uit, ik moet dit ook nog gaan proberen dit jaar !

    1. Ik zou er echt niet te lang mee wachten Simone… 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin