Eggnog (met kookfilmpje!)

Eggnog (met kookfilmpje!)

Sinds het ontstaan van KeukenLiefde (en zelfs al lang daarvoor) houd ik lijstjes bij van alle gerechten die ik nog wil koken. Eggnog was daar één van. Elk jaar wanneer ik tijdens een bezoek aan een (Duitse) kerstmarkt proef van dit hartverwarmende drankje, proef ik de kerst en neem ik me voor om het thuis zelf te maken. En eindelijk is het dan zover. Eggnog kan op twee manieren bereidt worden: warm en koud. Hieronder vind je de recepten voor beide bereidingen. In het bijbehorende filmpje laat ik je zien hoe je de koude bereiding maakt. Het contrast van een koud drankje dat je binnenste heerlijk laat gloeien maakt dit drankje voor mij juist zo leuk en bijzonder.

Koude bereiding

Ingrediënten (voor circa 6 personen)

  • 2 verse grote eieren, gesplitst
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 100 ml whisky
  • 200 ml volle melk
  • 1 tl kaneel
  • 150 ml slagroom
  • Nootmuskaat om te bestrooien

Verder nodig
Elektrische handmixer, spatel, 3 schone mengkommen

Bereiding

Klop de eidooiers met de suiker een paar minuten, totdat je een bleek en luchtig mengsel hebt. Voeg geleidelijk en al kloppend de whisky toe en dan de melk en kaneel.

Maak de twee mixers schoon en klop in een andere kom de slagroom tot stijve pieken. Maak de mixers opnieuw schoon en klop in een derde kom de eiwitten tot stijve pieken.

Roer met een spatel eerst het eiwit door het dooiermengsel en daarna de slagroom. Schenk de eggnog in mooie punch glazen, bestrooi met wat nootmuskaat en serveer direct. Het mengsel scheidt zich als je het niet direct serveert. Roer in dat geval de eggnog – voordat je het inschenkt – opnieuw weer even door.

Warme bereiding (bron: weekendbakery.com)

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 200 ml volle melk
  • 2 eierdooiers en 2 tl eiwit
  • 60 ml room
  • 40 g suiker
  • 25 ml whisky of rum (of gebruik zoveel als je lekker vindt)
  • Snuf versgeraspte nootmuskaat
  • 2 kaneelstokjes

Verder nodig
Blender of keukenmachine, 2 glaasjes om te serveren

Bereiding
Breng de 200 ml melk samen met 40 gram suiker tegen de kook aan. Doe twee eierdooiers en twee theelepeltjes van het eiwit in een blender. Laat de blender draaien terwijl je de warme melk bij de eieren schenkt (10-20 seconden). Doe er dan 60 ml room bij en een snuf versgeraspte nootmuskaat. Voeg dan de whisky (of neem voor de authentieke eggnog rum) toe en laat de blender nog even draaien. Serveer in kleine glaasjes, bestrooid met een snufje nootmuskaat en een kaneelstokje om te roeren.

Eggnog (met kookfilmpje!)

Enjoy!

Volg jij ons al?

Abonneer je op ons Youtube kanaal en blijf op de hoogte van onze allernieuwste kookfilmpjes!

Volg ons op instagram en twitter voor sneak-previews en een kijkje achter de schermen!

Op Pinterest en Welke volg je onze borden voor de lekkerste inspiratie!

Like je ons? Klik dan hier! Love our blog? Volg ons op bloglovin!

Speak Your Mind

*