Oranje tompouce

Een heerlijke versnapering die niet mag ontbreken op Koningsdag? Dat is natuurlijk de oranje tompouce! Dit was trouwens de allereerste keer dat ik zelf tompoucen maakte en zeker niet de laatste keer. Hij is echt niet zo moeilijk om te maken als je misschien denkt en als je het recept in stappen maakt — de banketbakkersroom kun je al een dag van tevoren maken — dan is ook niet zoveel werk. 

En hoe zit het met de smaak? Die is geweldig! De banketbakkersroom met verse vanille is hemels, maar wel iets minder stevig dan de vulling van een kant-en-klaar gekochte tompouce uit de winkel. Ook het bladerdeeg wordt snel zachter als de banketbakkersroom er eenmaal tussen zit. Deze zelfgemaakte oranje tompouce kun je dan ook het beste direct oppeuzelen als hij klaar is. En dat is helemaal geen straf. Enjoy!

Kookvideo's, Thema recepten, Wereldgerecht, Gebak, Hollandse recepten, Oranjerecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling
  • 1x recept banketbakkersroom
  • 100 g poedersuiker
  • Oranje levensmiddelenkleurstof, of bloedsinaasappelsap of mandarijnensap
  • 250 ml verse slagroom (min. 35% vetgehalte zodat je hem goed stijf kunt kloppen)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Optioneel wat mandarijnenpartjes voor garnering

Verder nodig

  • Spuitzak met spuitmond
  • Elektrische handmixer
  • Fijne zeef

Bereiding

Bereid de banketbakkersroom volgens dit recept. Dek de banketbakkersroom af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Tip: maak de banketbakkersroom de avond van tevoren, of ‘s ochtends vroeg.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol het bladerdeeg uit en snijd met een pizzasnijder in 14 gelijke rechthoeken — ik had uiteindelijk genoeg banketbakkersroom om 5 tompoucen te maken en hield dus wat bladerdeeg over. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed bakblik en prik met een vork gaatjes in de rechthoeken. Leg een vel bakpapier bovenop het bladerdeeg en dek af met een bakblik, ovenschaal of een ander zwaar voorwerp, zodat het bladerdeeg niet kan rijzen tijdens het bakken. Schuif in het midden van de oven en bak circa 10 minuten. Haal uit de oven en laat het bladerdeeg volledig afkoelen.

Maak het oranjeglazuur door de poedersuiker te mengen met een paar druppels kleurstof en een scheutje water, of gebruik wat vruchtensap. Het glazuur moet dik vloeibaar zijn. Bestrijk 5 plakjes bladerdeeg met het oranjeglazuur.

Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit de banketbakkersroom bovenop 5 plakjes bladerdeeg. Dek af met het bladerdeeg met glazuur.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe in een spuitzak. Spuit de slagroom in een baan over het oranjeglazuur en garneer indien gewenst met een partje mandarijn.

Oranje tompouce

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Lilian

    Hoi, hoef je gen gelatine toe tevoegen aan de banketbakkersroom? Zien er uit om in te bijten 😉

  2. Oh ze zijn echt super goed gelukt! Lijkt me een stuk lekkerder dan degene die je in de winkel koopt 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com