Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Wauw! Als ik eerder had geweten dat gevulde speculaas zo makkelijk te maken is, en daarnaast echt veel lekkerder smaakt dan de kant-en-klare versie, had ik dit beslist al veel eerder gemaakt! Natuurlijk mag deze heerlijke Hollandse lekkernij niet ontbreken op Sinterklaasavond.

Als je ervoor kiest om ook de vulling – het amandelspijs – zelf te maken, begin hier dan op tijd mee. Amandelspijs moet namelijk 2 tot 3 weken rijpen (rusten op een koele, donkere plek) om een optimale smaak te ontwikkelen. Het maken van het spijs zelf duurt echter nog geen tien minuten, en de smaak is heerlijk. Echt de moeite waard dus, om dit zelf eens te maken.

Ingrediënten

Voor het deeg (ca. 1 3/4 kg)
500 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
280 gram donkerbruine basterdsuiker
350 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
3 el speculaaskruiden, potje of zelf maken
6 el melk
Snufje zout

Voor de vulling
600 gram amandelspijs, kant-en-klaar of zelfgemaakt*
1 ei
Rasp van 1 citroen

*Als je de amandelspijs volgens dit recept zelf hebt gemaakt, gebruik je dus niet alles. Meng voor dit recept dus 600 gram amandelspijs, in plaats van 1 kg, met het ei en de citroenrasp.

DSC_6615_800x536

Voor de afwerking
50 gram hele amandelen, zonder vlies
1 eidooier

Verder nodig
Zeef, deegroller, bakpapier

Bereiding
Meng in een kom de bloem, suiker, kruiden en zout door elkaar en voeg dan de boter toe. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, net zolang totdat er een kruimelig mengsel ontstaat.

DSC_6622_800x545

Voeg de melk toe en kneed er vervolgens snel een gladde deegbal van.

DSC_6628_792x600DSC_6629_800x542

Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. Haal het deeg voor je het gaat verwerken ruim een uur van tevoren uit de koelkast.

Warm de oven voor op 170 graden. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol beide stukken, op een licht bebloemd werkvlak, uit tot rechthoeken van ongeveer 20 bij 30 cm.

DSC_6729_402x600

Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier een lap deeg op. Roer de amandelspijs los met het ei en citroenrasp en strijk dit uit over het deeg, laat bij de randen 1 cm vrij.

DSC_6736_800x536

Dek af met de andere lap deeg en druk de randen aan.

DSC_6737_800x536

Maak eventueel de bovenkant glad en recht door er lichtjes met de deegroller overheen te rollen. Kerf lichtjes met een mes een ruitjespatroon in het deeg en druk in iedere ruit een amandel.

DSC_6740_800x536

Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven. De speculaas wordt pas stevig als hij afgekoeld is.

DSC_6747_800x536

Gevulde speculaas

_DSC3990_479x600

Geniet ervan!

Comments

  1. Jan Spies says:

    Gevulde speculaas gemaakt, smaakt naar meer, heerlijk.

  2. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    hoi Annemiek,

    Lekker hoor maar je had natuurlijk
    wel hulp in de keuken.

    Altijd prettig ook al zijn deze handjes
    nog klein.

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*