Mieks Special: kip ratatouille gratin

Kip ratatouille gratin

Ik hou van ratatouille! Een geurig Frans stoofgerecht van  paprika, aubergine, courgette en tomaat. Eenvoudig maar waanzinnig smakelijk.

Omdat ik ook dol ben op ovenschotels, besloot ik dit keer een kip ratatouille gratin te maken. Kort aangebakken kipfilets worden liefdevol toegedekt met ratatouillesaus, bestrooid met kaas en gegratineerd in de oven.

Wat er dan gebeurt?

Ik heb werkelijk geen idee. Het is pure magie!

Neem wel de tijd om de ratatouille te maken. Want hoe langer je de groenten stooft, hoe smakelijker het gerecht wordt. Laat de ratatouille na bereiding desnoods afkoelen en zet hem een nachtje weg. De volgende dag is de ratatouille nóg lekkerder! Bovendien is het gerecht dan in een handomdraai klaar.

Ik serveer dit magische gerecht het liefst met stokbrood, kruidenboter en een goed glas rode wijn. Geloof me, je raakt betoverd. Bon appétit!

Hoofdgerecht voor 4 personen — 30 minuten + 20 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 zoete rode puntpaprika’s, in kleine blokjes gesneden
  • 1 aubergine, om en om geschild met een dunschiller en in kleine blokjes gesneden
  • 1 courgette, in kleine blokjes gesneden
  • Handje cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 pak gezeefde tomaten à 400 gram
  • Paar blaadjes verse basilicum, opgerold en in smalle reepjes gesneden
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout en peper
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • Stukje Parmezaan, geraspt

Kip ratatouille gratin-8896

Verder nodig
Ovenschaal, koekenpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Laat de koekenpan heet worden, voeg wat olie toe en bak de kipfilets op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Je hoeft de kip niet gaar te bakken, want hij gaart straks verder in de oven. Leg de kipfilets in de ovenschaal.

Bak in het braadvet van de kip de sjalot, knoflook en zoete puntpaprika, totdat de ui zacht is – laat niet bruin kleuren, zet anders het vuur lager. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de aubergine en courgette toe en bal een minuut of tien op laag tot middelhoog vuur verder, totdat de groenten zacht zijn. Aubergine zuigt veel olie op, dus voeg indien nodig nog wat extra olie toe. Breng weer op smaak met zout en peper. Voeg de tomaten, gezeefde tomaten en basilicum toe en laat nog één tot twee minuten zachtjes pruttelen, totdat de saus wat indikt.

Schenk de saus over de kipfilets en bedek met de mozzarella en Parmezaan.

Kip ratatouille gratin-8912

Bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de kaas licht goudbruin kleurt en de kip gaar is.

De oventijd is afhankelijk van de dikte van de kipfilets. Ik had kipfilets van ruim 300 gram per stuk. Grote jongens dus. Zijn de kipfilets kleiner, dan zijn ze sneller gaar.

Kip ratatouille gratin

Enjoy!

Comments

  1. Ik heb net voor de 2 de maal dit recept gemaakt, overheerlijk.

  2. Ik ga hem vandaag voor de 2de maal maken, super lekker recept

  3. Dank je voor het recept. Vanavond gemaakt en hij was heerlijk.Heb er orzo bij geserveerd.Een blijvertje?

  4. Frank Walstra says:

    Goedemiddag,

    Waarom is er geen mogelijkheid om de recepten te printen?

  5. Vanavond gegeten. Echt een super lekker gerecht. Een blijvertje.

  6. yvonne Klomp-Jongman says:

    Kan dit gerecht ook met iets anders dan stokbrood?
    bv. rijst of pasta?
    Gr. yvonne

  7. Deze schotel ga ik met de Pasen maken,lijkt me heerlijk.
    Alleen snijd ik de kipjes in (grote) stukken lijkt me handiger bij het opscheppen.
    Fijne en lekkere Pasen gewenst.
    Groeten van Gerie

    • Leuk om te horen Gerie, houd wel in de gaten dat de bereidingstijd van de kip korter wordt als je hem in stukken snijdt. Ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂 Fijne Pasen!

  8. Wat een heerlijk gerecht is dit, zeg! Afgelopen weekend druk aan het klussen geweest op vrijdag de saus al gemaakt, zaterdag alleen nog even de kip aanbraden en zo de oven in. En zo hemels, echt een toppertje! Zondag de tweede ronde, kip aanbraden, de oven in, echt een aanrader. Ook de stokbrood en kruidenboter erbij maakte het helemaal af.

  9. Het water loopt mij in de mond!! Deze ga ik zeker binnenkort maken!

Speak Your Mind

*