Mieks Special: broodje bal

Mieks Special: broodje bal

Over smaak valt niet te twisten, en dat geldt zeker voor het befaamde broodje bal. Er werd massaal gereageerd op mijn Facebookvraag:

 Nieuwsgierig …… Is jullie ultieme broodje bal met een zacht of hard broodje ??

Grappig dat ‘broodje bal’ zo bekend is; niemand vroeg wat ik bedoelde. De reacties liepen uiteen, maar veruit de meeste liefhebbers kiezen een zacht wit bolletje. Ik wist genoeg – en ging aan de slag …

WAARSCHUWING: na dit recept is er geen weg meer terug. Elke cafetariabal verbleekt bij dit zelfgemaakte, ultieme broodje bal: dit is zondig genieten op hemelse wijze!

Hoofdgerecht voor 4 personen – 10 minuten + 30 minuten rusten in de koelkast + 40 minuten braden

Ingrediënten

Voor Librijes gehaktballen (de allerlekkerste!)

  • 400 g rundergehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl cayennepeper
  • 80 g paneermeel, panko, of broodkruim
  • 2 eieren
  • 1 pot runderfond à 350 ml
  • Klont roomboter

Verder nodig

  • 4 zachte witte puntjes
  • Gebakken uitjes
  • Paar blaadjes zachte sla
  • Mayonaise
  • Mosterd

Verder nodig
Braadpan met dikke bodem

Bereiding
Kneed alle ingrediënten (behalve de fond en de roomboter) voor de gehaktballen goed door elkaar. Verdeel in vier gelijke stukken en draai er ballen van. Dek ze af met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Laat de pan heet worden en voeg dan de boter toe. Laat de boter smelten – door gebruik van een braadpan met dikke bodem zal de boter minder snel verbranden of te donker worden – en voeg de gehaktballen toe. Bak ze op middelhoog vuur, rondom goudbruin.

Voeg de fond toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. De jus mag niet meer borrelen, maar moet heel zachtjes trekken. Laat de ballen in circa 30 tot 40 minuten gaar worden, ze moeten zacht en sappig blijven. Draai de gehaktballen regelmatig om.

Roer in een kommetje een saus van wat mayonaise, mosterd en een klein beetje jus van de gehaktballen. Bepaal de verhouding/hoeveelheid op eigen gevoel en naar eigen smaak.

Snijd de broodjes – net niet helemaal – open en bestrijk beide kanten met de saus.

Beleg de onderkant met sla en leg hierop een in plakken gesneden gehaktbal. Drizzle nog wat saus over het gehakt en bestrooi met gebakken uitjes.

Mieks Special: broodje bal

Enjoy!

Mieks Special, Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(6 stemmen)
15 reacties

Deel je liefde

  1. Mireille

    kun je ze een dag van te voren klaarmaken? Of gaat dat niet met die runderfond?

    1. Hoi Mireille, dat kan zeker hoor. De volgende dag gewoon weer in de bouillon opwarmen, zachtjes op laag vuur.

  2. Esther Immenga

    Hoi Annemiek, trouwe fan hier,…..hoop dat je lekker aan het genieten bent op vakantie!

    Deze ballen gemaakt maar vraag me af, heb je echt ‘ballen’ gemaakt van 50 gram? Als je het recept en de foto’s ziet dan 400 gram gehakt en 8 ballen. Ik maak persoonlijk het liefst ballen van ongeveer 150 gram…….dat heeft wel even wat hoofdbrekens opgeleverd?. Verder heerlijk en weer een blijvertje!

    Groet,
    Esther

    1. Hoi Esther, onze vakantie zit er bijna alweer op maar genieten doen we zeker! 🙂 Het moeten inderdaad geen 8 maar 4 ballen zijn. Ik heb het aangepast. Dankjewel voor je reactie!

  3. peter

    En waar is het zout in het gehakt?

    1. De ketjap is zout genoeg Peter

  4. Lawrence

    Vleesfond valt hier (China) niet aan te komen. Kan ik ronder bouillon gebruiken?

    1. Dat kan denk ik wel, maar fond is een stuk rijker en krachtiger van smaak en ook dikker dan bouillon. Het resultaat zal dus wel anders zijn.

  5. Saskia

    Wow gisteren dit broodje gegeten en wat was het lekker (mjam mjam mjam).
    Deze houden we erin op de zaterdagavond als weekendbroodje.

  6. Riet de klerk

    Hallo annemiek ga de librije ballen maken maar waarom die runderfond erbij ??

    1. Daardoor blijven de gehaktballen supersappig Riet. 🙂

      1. Riet de klerk

        Dankjewel ze waren heerlijk ?????

        1. Leuk om te horen Riet! 🙂

  7. Sylvia Koopman

    Wellicht leuk on bron te vermelden: Librije’s ballen?

    1. Staat erbij hoor. 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde