Mieks Special: loempia speciaal

Mieks Special: loempia speciaal

Een van mijn meest geliefde cafetariasnacks — naast een kroket of een kaassoufflé — is de loempia. Maar niet die ieniemienie Vietnamese éénhapsdingetjes. Nee, geef mij maar een goed gevulde loempia met kip, ei en groenten. En met een plak ham en een gebakken spiegelei natuurlijk. Ik heb het natuurlijk over de welbekende loempia speciaal.

De meeste cafetariaklassiekers maak ik tegenwoordig zelf. Deze loempia speciaal wordt namelijk pas écht speciaal als je hem zelf maakt. Moeilijk is dat niet, wel bijzonder lekker!

Dus hup, duik met liefde de keuken in en dans er vrolijk weer uit met jouw eigen loempia speciaal!

Onderstaande ingrediënten zijn ruim voldoende om 6 grote loempia’s te maken.

Ingrediënten

  • 1 pak loempiavellen (spring roll pastry, verkrijgbaar bij toko, of AH)
  • 330 g kippendijen, zonder bot (kipfilet kan eventueel ook)
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 prei, grondig gewassen en in smalle ringen gesneden
  • 1 winterpeen, of 6 waspeentjes, geschild en julienne gesneden
  • 125 g taugé
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 flinke tl sambal manis
  • 4 eieren
  • Zonnebloemolie + sesamolie
  • Zout en peper
  • Snuf suiker

Om erbij te serveren

  • Gebakken spiegeleieren
  • Ham
  • Sla
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Atjar tjampoer
  • Pindasaus of chilisaus
  • Friet

Verder nodig
Vergiet, schuimspaan, bakpapier

Bereiding
Laat de loempiavellen ontdooien zoals omschreven staat op het pak. Vul een kookpan met 1 liter water en de kippenbouillontablet en breng aan de kook. Voeg de wortel en prei toe en kook 1 minuut. Voeg de tauge toe en kook nog 1 minuut verder. Schep de groenten met een schuimspaan uit het water in een vergiet en laat goed uitlekken. Breng de groenten op smaak met zout, peper en een snuf suiker.

Kook de kippendijen gaar in het groentevocht. Schep uit de pan en hak in kleine stukjes. (Het kookvocht heb je niet meer nodig, maar kun je gebruiken voor bijvoorbeeld kippensoep.)

Fruit de ui, knoflook en sambal zacht in een koekenpan met een scheut zonnebloem- en sesamolie. Klop de eieren los met zout en peper en voeg toe aan de ui. Af en toe roeren. Voeg als het ei deels gestold is de kip toe en bak verder, totdat het ei helemaal gestold is. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Schep het roerei in een zeef of vergiet en laat goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg een snijplank klaar met daarop een vochtige theedoek. Trek voorzichtig een loempiavel los — dek de overige loempiavellen af met een vochtige theedoek, anders drogen ze uit — en leg op de theedoek. Leg wat roerei en groentemengsel (zorg dat het ei en de groenten goed zijn uitgelekt, anders worden de loempiavellen week en scheuren ze) op het loempiavel en rol hem tot halverwege dicht. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol verder. Leg de loempia op een met bakpapier bekleed bakblik en dek af met een vochtige theedoek. Ga zo verder totdat het roerei en de groenten op zijn. (De overige loempiavellen kun je gebruiken voor een ander recept.) Bestrijk de loempia’s lichtjes met wat zonnebloemolie en bak ze circa 20 minuten in de oven (frituren kan ook), of totdat ze licht goudbruin en krokant zijn.

Serveer direct.

Mieks Special: loempia speciaalMieks Special: loempia speciaal

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*