Plaattaart met gekarameliseerde witlof

Plaattaart met gekarameliseerde witlof

Vroeger hield ik niet van witlof en het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik de licht bittere smaak ervan begon te waarderen. Inmiddels ben ik er dol op! Vooral deze plaattaart met gekarameliseerde witlof is favoriet. Een bitterzoet gerecht dat mijn hart sneller laat kloppen!

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 1 pak diepvries bladerdeeg
  • 6 stronken witlof, aanzet verwijderd en in vieren gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 rijpe conference peren, geschild en in plakken gesneden
  • 75 g blauwaderkaas, bijvoorbeeld roquefort, of gorgonzola
  • 6 plakken beenham, in iets kleinere stukken gescheurd
  • Olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 1 el suiker
  • Zout en peper

Verder nodig
Groot bakblik, vel bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat het bladerdeeg ontdooien en leg een vel bakpapier op het bakblik. Verdeel de bladerdeegplakjes over het bakblik, druk de naden lichtjes aan en maak een opstaand randje aan de zijkanten. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak circa 15 minuten voor in de oven, of totdat het deeg licht begint te kleuren.

Verhit een koekenpan met wat olie en bak de witlof en rode ui op hoog vuur, totdat ze licht beginnen te kleuren. Draai ze een keer om en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de suiker en boter toe en laat karameliseren. Let op dat de suiker niet verbrandt, zet anders het vuur iets lager. De witlof en ui zijn goed als ze beetgaar zijn.

Smeer de crème fraîche over de deegbodem en beleg met de witlof, ui, peer en blauwaderkaas.

DSC_0037_800x547

Bak de taart 20 minuten in de oven, of totdat hij goudbruin is. Verdeel de ham de laatste tien minuten van de oventijd over de taart, omdat deze anders verbrandt.

Plaattaart met gekarameliseerde witlof

Laat de plaattaart iets afkoelen en snijd dan in vierkante punten. Serveer met een lekkere groene salade.

Eet smakelijk!

Comments

  1. lya van gelder says:

    Hoi Annemieke

    Ik heb hem gemaakt en net als de aspergetaart
    staat hij gewoon bij de favorieten.

    Had helaas geen peren die rijp waren maar die heb ik
    met wat citroensap en een klein scheutje water even in
    de magnetron gedaan.

    Ging prima, we konden toch wel dansen als was het
    niet met de bruid.

    Groetjes Lya

  2. Mmmmmm!

  3. Ik heb een vraag?
    Zou ik de bodem al kunnen voorbakken ,zodat ik alleen de vulling er vanavond nog op hoef te doen?
    En eventueel de groenten ook al klaar maken.

Speak Your Mind

*