Pommes duchesse

Pommes duchesse

Omdat wij in huize Verweij geen liefhebbers zijn van de gekookte aardappels, heb ik in de loop der jaren mijn aardappelcreaties behoorlijk verfijnd.

Pommes duchesse zijn onze favoriet: sierlijke, goudgele aardappelrozetjes met een knapperig buitenkantje en een fluweelzacht innerlijk. Hemels! Het zijn verleidelijke schatjes die perfect passen bij een feestelijk diner; maar onder het mom van ‘elke dag een smulfestijn’ serveer ik ze net zo lief op een doordeweekse dag!

Dit gerecht voorbereiden? Je kunt de aardappelpuree eventueel al een dag van tevoren maken, daarna laten afkoelen en tot gebruik bewaren in de koelkast.

Bijgerecht voor 4 tot 6 personen — 30 minuten + 15 minuten in de ovenn

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 2 eidooiers
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 50 g geraspte kaas
  • Zout en peper uit de molen
  • Verse nootmuskaat
  • Eventueel wat versgehakte tuinkruiden (bijv. peterselie of bieslook)

Verder nodig
Pureeknijper, spuitzak met spuitmond voor rozetjes, bakpapier

Bereiding
Schil de aardappels, halveer grote exemplaren en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet ze af en zet kort even terug op het vuur om droog te stomen. Druk de aardappels door de pureeknijper in een ruime kom en meng met de overige ingrediënten.

De pureeknijper zorgt voor een fluweelzachte puree, dat lukt je niet met een pureestamper. Bovendien mogen er geen grote stukjes aardappel in de puree zitten, omdat hij anders niet door het spuitmondje past.

Roer goed door totdat de boter en kaas volledig zijn opgenomen. Breng goed op smaak met peper, zout en wat vers geraspte nootmuskaat.

Je hoeft aan dit recept geen melk toe te voegen. De puree moet stevig zijn, anders lopen de rozetjes in de oven uit, of zakken in.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Schep de puree in de spuitzak en spuit kleine rozetjes op het bakblik.

Bak circa 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de rozetjes licht goudbruin zijn.

Pommes duchesse

Enjoy!

Comments

  1. Je geeft wel aan dat je de puree een dag tevoren kunt voorbereiden, maar je kunt ook een grote portie in één keer bereiden en invriezen.
    Bereidt de rozetten helemaal en bak ze wat korter dan normaal (ongeveer 10 – 12 minuten). Laat ze dan afkoelen en vries ze in (eerst op een platte schaal, eenmaal bevroren gewoon in een bak). Uit de vriezer even kort laten ontdooien en nog een paar minuutjes afbakken.

Speak Your Mind

*