Sashimi bowl met viooltjes

Sashimi bowl met viooltjes

Deze heerlijke sashimi bowl met kleurrijke viooltjes heeft alles in huis om een vrouw (maar ook een man!) gelukkig te maken. Pure verwennerij, luxe en comfort uit één kom! De fleurige viooltjes zorgen niet alleen voor kleur, ze smaken ook heerlijk en je plukt ze gewoon uit je eigen tuin!

Sashimi is een Japans gerecht bestaande uit dungesneden plakjes rauwe vis en is inmiddels razend populair over de hele wereld. Omdat de vis rauw wordt gegeten kun je alleen kraakverse vis gebruiken van de allerbeste kwaliteit. Je bestelt de vis bij een goede visboer en vraagt om sashimi-kwaliteit. Houd er rekening mee dat vis maar een dag vers genoeg is voor sashimi. Daarna moet je de vis eerst verhitten, alvorens je hem kunt eten.

Hoofdgerecht – 3 personen – 20 minuten

Ingrediënten

Voor de sushirijst

  • 250 g sushi-rijst (of quinoa, zie onderstaande tip)
  • 6 el rijstazijn
  • 2 tl suiker
  • 1/2 tl zout

Erbij serveren

  • 150 g sashimi zalmfilet
  • 150 g sashimi tonijn
  • 1 eetrijpe avocado, in plakjes gesneden en besprenkeld met vers citroensap om verkleuring te voorkomen
  • 6 radijsjes, in repen of plakjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, in schuine ringen gesneden
  • Potje furikake (verkrijgbaar bij een toko of de AH)
  • 1 el licht geroosterde sesamzaadjes
  • Plukje tuinkers
  • Handvol bloeiende viooltjes uit de tuin (onbespoten!)
  • 3 kwarteleitjes

Voor de dressing

  • 2 el mayonaise
  • 1 el sushi sojasaus
  • 1 tl wasabi pasta

DSC_5484_800x532

Bereiding
Doe de sushirijst met 350 ml koud water in een pan en breng het water, met de deksel op de pan, aan de kook. Roer de rijst even door en zet het vuur heel laag. Kook circa 8 tot 10 minuten verder, met de deksel op de pan, totdat het water bijna is opgenomen en de rijst beetgaar is.  Zet het vuur uit en leg in plaats van de deksel een theedoek over de pan.

Verwarm in een pannetje de rijstazijn, suiker en zout, totdat de suiker is opgelost (niet laten koken!). Giet dit mengsel over de rijst, roer goed door en laat verder afkoelen tot lauwwarm.

Bak de kwarteleitjes in een kleine koekenpan met wat olie, totdat het eiwit gestold is en de dooier nog zacht. Breng lichtjes op smaak met zout en peper. Schuif ze op een bord en zet zolang opzij. Je kunt de kwarteleitjes eventueel ook koken in water. Kook ze dan 2 1/2 minuut in kokend water en spoel ze daarna af met koud water. Pel ze direct.

DSC_5553_800x536

Wentel de tonijn rondom door de furikake en druk lichtjes aan. Snijd met een vlijmscherp mes in dunne plakken.

DSC_5531_800x580

DSC_5538_800x545

Snijd de zalm in plakken.

DSC_5526_800x449

Roer in een kommetje de mayonaise, sojasaus en wasabipasta tot een gladde dressing. Schep de lauwwarme sushirijst in kommetjes en rangschik alle overige ingrediënten eroverheen. Lepel tot slot de saus eroverheen.

Sashimi bowl met viooltjes

Pak een lepel (of natuurlijk stokjes) en geniet!

Tip 

Maak voor een (nog) gezondere variant deze heerlijke sushi bowl ook eens met quinoa of Freekeh in plaats van sushirijst. Kook 250 g quinoa of Freekeh gaar volgens de omschrijving op het pak en breng hem vervolgens op smaak met de bovenstaande marinade van azijn, suiker en zout.

Speak Your Mind

*