Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Ik beleef enorm veel plezier aan het maken van ovenschotels en heb er inmiddels al heel wat op mijn naam staan. Zo maakte ik ovenschotels met broccolibloemkoolpreizuurkool en vandaag is het de beurt aan spruitjes!

Naast spruitjes verrijk ik deze ovenschotel met krieltjes, spekjes, kipschnitzel en zelfgemaakte champignonsaus. Even gratineren in de oven en smullen maar!

Hoofdgerecht voor 3 personen — 30 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 600 g krieltjes
  • 250 g magere spekblokjes
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt en gewassen
  • 2 kipschnitzels, kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 50 g roomboter
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 1 kippenbouillontablet
  • 50 g bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • 75 g geraspte kaas
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter.

Verhit een koekenpan met wat vloeibare bakboter en bak de krieltjes goudbruin. Voeg halverwege de baktijd de spekblokjes toe en bak mee. Breng op smaak met peper en zout. Kook ondertussen de spruitjes beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel met koud water om verdere garing te stoppen. Laat goed uitlekken in een zeef.

Bak in dezelfde koekenpan als waarin de krieltjes zijn gebakken, de kipschnitzels goudbruin en krokant. Snijd in smalle repen. Verdeel de krieltjes, spekjes, spruitjes en kipschnitzel over de ingevette ovenschaal.

Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de champignons toe. Bak de champignons licht goudbruin. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. Roer goed door. Bak de bloem op laag vuur een minuut mee om hem te laten garen. Zet het vuur hoger. Voeg al roerend met een garde de melk toe en blijf net zolang roeren totdat de saus glad en dikgebonden is. Laat de saus enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.

Schenk de champignonsaus over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten en de bovenkant licht goudbruin is.

Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten, Ovenrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(29 stemmen)
38 reacties

Deel je reactie

  1. Annelies

    Maak deze heerlijke ovenschotel op mijn werk voor mijn bewoners. Die vinden het zo ontzettend lekker. Helaas niet altijd spruitjes. Wat voor groente zou ik ipv spruitjes kunnen gebruiken? En is dat dan net zo lekker?

  2. Ben

    Bedankt voor dit superlekkere recept! Dit komt vaker op tafel! Kan ik de ovenschotel de volgende keer ook een avond van te voren voorbereiden?

    1. Ja hoor, dat kan. Hij moet wel langer in de oven als hij koud is.

  3. plutomille

    de keuken was een slagveld, maar het resultaat maakte alles goed. Super!

  4. Vanessa

    Dit is echt een super lekker recept! Ben echt verslaafd geraakt en staat gewoon bijna elke week wel een keer op tafel.

    1. Leuk om te horen Vanessa!

  5. Noel

    Ja hier is ie ook favoriet, me kinderen hielden niet van spruitjes, maar nu maken ze hem ook zelf. hij staat alweer in de oven want t is nog steeds winterweer, heerlijk !!

  6. Mindy Goijaarts

    Zoooooo lekker!! Bedankt voor dit recept. Dacht eerst wat een rara combi, maar de smaken zijn zo goed samen. Bij elk hapje proef je een andere smaak combinatie. 2 weken geleden gemaakt, maar vanavond staat ie weer op tafel hoor!!

    1. Haha, leuk om te horen Mindy! Veel smulplezier vanavond! 🙂

  7. Sam

    Super lekker recept !!

    1. Leuk om te horen Sam! 🙂

  8. Joelle van Akkeren

    Hi,
    Zou ik een andere saus kunnen gebruiken ipv champignonsaus?
    Want als ik iets vies vind zijn het die dingen wel 🙂

    1. Ja hoor, je kunt de champignons ook gewoon weglaten. Je hebt dan een soort bechamelsaus. 🙂

      1. Joelle van Akkeren

        Oke top!! Bedankt

  9. Erik

    Wat was dit lekker zeg! Heerlijk gegeten.

    1. Yeah, superleuk om te horen Erik! ?

  10. Chris

    Deze vandaag gemaakt en heb zelfs mijn bordje afgelikt, zo lekker!

    1. Haha, een beter compliment is er niet! 😉

    2. Daniëlle

      Dit recept stond al weken in mijn pinterest lijst gepint, vandaag voor het eerst gemaakt! Onwijs lekker! Ik had het in eerste instantie voor mijzelf gemaakt omdat mijn man niet van spruitjes houd, maar hij vond het zo lekker dat hij het morgen lekker mee eet, er was namelijk nog ruim voldoende over! Dank je wel voor het delen van dit recept!

      1. Jij bedankt voor het delen van je enthousiasme Daniëlle, altijd leuk om te horen als iets goed gesmaakt heeft! 🙂

  11. Femmeke

    Mijn zoons lustten al graag spruitjes, maar dit is helemaal een topper!

    1. Leuk om te horen Femmeke! 🙂

  12. Emma

    Klinkt heerlijk! Kan dit ook zonder kaas?

  13. willeke-its-me

    Jammie jammie, weer een heerlijk recept erbij!!

  14. Dag Annemiek. Toevallig kwam ik dit recept tegen. Ik ben kookgek en hobbykok. Ik kook voor een pop-up restaurant en 3 x in de week voor ouderen die niet meer willen of kunnen koken. Vanavond kregen ze jouw spruitjes gerecht. Het was heerlijk, ik heb het recept opgeslagen. Het leuke van dit recept is ook dat je er heel makkelijk een eigen draai aan kunt geven. Het toetje erbij was een tarte tatin met kweepeer. Groeten, Charles

    1. Wat leuk om te horen dat de ouderen het lekker vonden! En wat fijn dat er vrijwilligers zijn zoals jij die deze mensen verwennen met lekker eten. Ook het toetje klinkt heerlijk! Bedankt voor je leuke reactie Charles!

  15. Annette

    Wat een heerlijk spruitjesrecept! De schaal is helemaal leeg gegaan. Vandaag staat de appelcake met walnoten in de oven. Ben benieuwd! Ik vind de recepten nog steeds helemaal top en mijn gezin ook 🙂

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Annette! Hopelijk valt de appecake net zo goed in de smaak. 🙂

  16. Nou Beste Keuken liefde.

    Ben een fan van je hoor, maar zou je a.u.b een A4 vriendelijke versie van je recepten willen geven, het kost me een godsvermogen aan A4 tjes, ;0
    Verder een top side hoor…

    Lieve groetjes van Toos

  17. Frank

    Wat een smuller. Nu voor de tweede keer gemaakt. Nu echter zonder spekjes. Heerlijk

    1. Leuk om te horen Frank! 🙂

  18. Chantal

    Oei, vanavond gegeten en geweldig lekker. Comfortfood??

  19. Elisa

    Dinsdag eindelijk deze ovenschotel gemaakt, echt super lekker!

  20. anitakuijs

    Gisteren klaargemaakt. Was schandalig lekker. Ook dit komt zeker vaker op tafel. ?

    1. Haha, schandalig lekker hoor ik graag!

  21. Mirjam

    vandaag gemaakt, heerlijk!!

  22. Elisa

    Jaaaa! Daar is het recept! Ik kan niet wachten om hem te maken, maar liggen er nu nog wel spruitjes in de winkel 😮

    1. Volgens mij heeft de AH nog spruitjes liggen. Sowieso in de diepvries. Anders kun je de spruitjes ook vervangen door een andere groente naar keuze zoals bijvoorbeeld broccoli, bloemkool of sperziebonen.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde